Viihde

Haahkat kuoriutuivat koulun pihaan

Kotimäen koulun pihalla Littoisissa paljastettu ympäristötaideteos Parvessa koostuu isokokoisista haahkoista, joista yksi on raidallinen.
Kotimäen koulun pihalla Littoisissa paljastettu ympäristötaideteos Parvessa koostuu isokokoisista haahkoista, joista yksi on raidallinen.

Turun Sanomat, Kaarina

Myrskyluodon Maijan sävelet kaikuvat kaiuttimista Kotimäen koulun pihalla Kaarinan Littoisissa perjantaina iltapäivällä ja kutsuivat juhlapaikalle. Oppilaita, opettajia ja kutsuvieraita seisoi kunnioittavasti puoliympyrässä suurten taideteosten läheisyydessä, jotka keveistä suojalakanoista huolimatta paljastuivat isoiksi linnuiksi.

– Ne ovat lehahtaneet paikoilleen viime yönä, kertoo linnut luonut kuvataiteilija Reima Nurmikko Parvessa-ympäristötaideteoksestaan.

Parvessa on kuusi lintua, viisi tuttua haahkaa ja yksi raidallinen. Seitsemäs lentää joukkoon vielä ennen pitkää.

Lasikuituiset linnut ovat kolmemetrisiä, 1,40 metriä korkeita ja 1,20 metriä leveitä.

– Niihin saa koskea, niissä on mukava istua, nojata päänsä vaikka vasten linnun kaulaa ja lukea kirjaa, maalailee taiteilija Reima Nurmikko.

Miksi aiheeksi valikoitui juuri linnut?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Lintu symboloi vapautta. Haahkat tuovat tuulahduksen tärkeältä suojelukohteelta Itämereltä.

– Tästä minä tykkään, totesi taiteilija, kun rehtorin annettua luvan oppilaat ryntäsivät lintujen selkään ja jopa pään päälle.

– Oppilaat ovat osa teosta, vakuutti taiteilija ja marssi itsekin joukkoon mukaan.

– Mutta miksi niistä yksi on erilainen?

– Erilaisuuden hyväksyminen on tärkeää, se että kuuluu yhteisöön. Siksi raidallinen kaveri on tässä parvessa ja heti kättelyssä näyttää olevan oppilaiden suuri suosikki.

Ainakin raidallisen haahkan selässä istuneet Valtteri Aronen, Aleksi Pöllänen, Kim Korpela ja Tatu Mannerlehto vakuuttivat, että tulevat jatkossakin välitunneilla tapaamaan lintujen luona. He toivovat myös, etteivät linnut koe ilkivaltaa.

– Tietysti kaikkea voi tapahtua, mutta jos ilkivaltaa pelkää, ei voisi tehdä mitään ympäristötaidetta, pohti kuvataiteilija Nurmikko.

Ympäristötaideteos Parvessa on siitäkin erikoinen, että sen linnut muuttavat kesäksi Littoistenjärvelle, mutta palaavat jälleen syksyn saatua koulun pihamaalle.

– Nämä voivat todellakin vaihtaa paikkaa. Koulun pihalla ne kuitenkin kiinnitetään pihanurmikkoon.

Lintujen valmistukseen tarvittiin ensin malli ja sitten kolme muottia eli kylki, kylki ja selkä. Tarvikkeisiin meni yli 500 kiloa polyesterihartsia ja kuitumattoa ties kuinka paljon. Rakennusapuna Nurmikolla oli Matti Kukkonen ja Olli Kuusisto.

Littoisissa itsekin asuva kuvataiteilija testasi yhtä lintua etukäteen kotipihallaan talviolosuhteissa ja mökkinsä rannassa kesällä.

– Taisin siinä aurinkoakin ottaa, hän hymyilee. Testaajina oli myös lapsia.

Ympäristötaideteosta tukivat Kaarinan kaupunki ja opetushallitus.

– Idea itse asiassa oli opetushallituksen, piti keksiä koulujen ympäristöön jotakin mielenkiintoista. Haasteellinen tehtävä, mikä ei todellakaan syntynyt hetkessä, toteaa Reima Nurmikko.

– Olen työskennellyt viime päivät ympäripyöreästi, joten viikonloppuna lähdetään hakemaan lisää virtaa mökiltä, huikkasi Uudenkaupungin saaristoon suunnannut taiteilija.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Taidetta, johon saa koskea. Testaajina Aleksi Pöllänen (vas.), Tatu Mannerlehto ja Kim Korpela kuvataiteilija Reima Nurmikon seurassa.
Taidetta, johon saa koskea. Testaajina Aleksi Pöllänen (vas.), Tatu Mannerlehto ja Kim Korpela kuvataiteilija Reima Nurmikon seurassa.