Viihde

Kirjailija tien päällä

Kirjailija Leena Lehtolaisen keikkakalenteri on täysi kuin kiivaaseen tahtiin kiertävän laulajan. Elokuussa julkaistu uutuusteos Henkivartija oli heti kuukauden myydyin kotimainen kaunokirjallinen teos, Mitä Suomi lukee -listan ykkönen. ehtolaisen kirjat ovat olleet vuosia lukijoiden suosikkeja, ja luontevasti esiintyvä, välitön kirjailija on tullut yleisölle tutuksi.

Elokuun puolivälin jälkeen Lehtolainen on tavannut lukijoitaan kymmenessä tilaisuudessa. Turussa hän on ehtinyt vierailla sekä Taiteiden yössä että Tammen kirjallisessa illassa. Viime viikonloppuna hän käväisi Budapestissä dekkarikirjailijalle sopivassa teematapahtumassa, murhaillassa.

Vielä ennen joulua Lehtolaisen ohjelmassa on parikymmentä esiintymistä sekä kotimaassa että ulkomailla.

eena Lehtolaisen teoksia on käännetty 14 kielelle, muun muassa ruotsiksi, ranskaksi, venäjäksi, liettuaksi, ukrainaksi ja kiinaksikin. Saksankielistä yleisöään kirjailija lähtee tapaamaan jälleen marraskuun lopulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Saksalainen yleisö on niin hyvä. Kerran Hampurissa meinasin purskahtaa itkuun, kun yleisö taputti niin, ettei siitä tullut loppua.

Lehtolainen laskee viime vuosina tehneensä noin 50 keikkaa vuodessa.

– Yleisön reaktioista ja intensiivisestä palautteesta saa voimaa, kun marraskuun räntäiltoina istuu kirjoittamassa, Lehtolainen hymyilee.

– Parhaimmillaan yleisösuhde antaa voimaa ja energiaa. Kun esiinnyn yksin, haluan että se on vuorovaikutteista. Toisaalta väsyttää, kun pitää olla 150-prosenttisesti läsnä.

Välillä kirjailija hiljentää tahtia tietoisesti, kuten keväällä 2008, jolloin hän sijoitti ohjelmaansa oli vain pari ulkomaan-vierailua.

– Nyt on jo kalenteri täynnä ja on pakko kieltäytyä. Tahti on kova, vaikka kiertämisestä osa on tiivistä, niin että esimerkiksi kaksi koulu- tai kirjastokeikkaa sijoitetaan samaan päivään. Kesät periaatteessa lomailen, kirjailija vakuuttaa.

irjailijan asema ja suhde julkisuuteen on Lehtolaisen mielestä muuttunut siitä, kun hän debytoi.

– Kun tämä rumba 16 vuotta sitten alkoi, se ei ollut näin suurta. Olin katsonut asioita kriitikon ja kirjallisuudentutkijan silmin, ja tiesin, että kukaan ei tule kirjailijaa kotoa hakemaan. Siksi ehkä olin itse valmis tähän julkisuuteen. Säälin kuitenkin ujompia kollegoja, joilla on vaikeaa. Takahuoneessa on pidetty kädestä ja tsempattu, hän kertoo.

Vaikka kiertäminen on kirjoittamisajasta pois, Leena Lehtolainen pitää osallistumista kirjallisiin tilaisuuksiin antoisana.

Kustantamo on tänä syksynä vienyt Lehtolaista kirjailijakierrokselle yhdeksän muun kirjailijan kanssa tapaamaan toimittajia, lukijoita ja kirjakauppiaita.

– Minulla on kannettava mukana kierroksilla, ja hätätilassa olen kiertueella kirjoittanut, mutta helppoa se ei ole. Plus-puoli on kuitenkin vahvempi.

– Sitä paitsi on suuri bonus tavata kollegoja. Meillä on Tammessa kiva joukkue, ja aina tulee joku uusi mukaan.

Lehtolainen korostaa, että kollegoilta oppii ja saa uusia näkökulmia.

– Minusta on kauhean kiva kuunnella, kun toiset puhuvat omista teksteistään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän kertoo esimerkin, miten muutama vuosi sitten vaikuttui – ja sai omaan työhönsä suoranaisia vaikutteita – kuunnellessaan Kaari Utrion kertovan teoksestaan Ruma kreivitär.

– Se oli kiinnostava tarina, ja päätin että minäkin haluan päästä irrottelemaan ja sitten loin naispuolisen henkivartijan, Lehtolainen kertoo Henkivartija-teoksen synnystä.

irjalliseen suosikkitapahtumaansa Turkuun Leena Lehtolainen saapuu lauantaina.

– Palaan Turun kirjamessuille mielelläni, sillä tykkään tapahtumasta valtavasti. Kari (ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula) tuntee kaikki kirjailijat, ja siellä ollaan töissä positiivisella asenteella.

Turussa Lehtolaisen tapaa lauantaina ja sunnuntaina. Avajaispäivän poissaoloon hänellä on hyvä syy.

– Pojan teekkariopinnoissa on perjantaina vanhempainilta, missä pitää olla mukana. Siellä humanisti oppii uusia asioita, Lehtolainen nauraa.

ntä mitä suosikkikirjailija ajattelee, kun kollega jää kokonaan ilman yleisön ja median huomiota.

– Silloin kirjailijoiden pitää osoittaa joukkuehenkeä. On kurjaa, että kirjallisuusmaailmassa huomio kohdistuu vain joihinkin ja moni hiljaisempi kirja jää vähälle huomiolle.

Leena Lehtolainen vierailee Turun kirjamessuilla 3.– 4.10.

Leena Lehtolaisen lempiasento on aurinkotervehdys.
Leena Lehtolaisen lempiasento on aurinkotervehdys.