Sirkustelu valtaa välitunnit

Yasmin Palmeiro liikuttaa pian koulukavereitaan.
Yasmin Palmeiro liikuttaa pian koulukavereitaan.

– Mitä noi tekee? Mekin halutaan! Ekaluokkalaiset Turun Runosmäen koululla eivät olleet pysyä nahoissaan torstain ensimmäisellä välitunnilla. Koulun pihalle oli nimittäin tupsahtanut säkillinen tosi kiinnostavia juttuja – mutta koskea niihin saivat vain vitos-kutoset.

Isot olivat kuitenkin pienempien asialla.

Heistä valmennettiin ”organisaattoreita” Turun alakoulujen uuteen välituntikampanjaan, joka tuo sirkustelun kaikkien turkulaislasten arkeen. Jahka tämä iskuryhmä on saanut tuntuman pallojen, renkaiden, lautasten, rola bolien ja devil stickien käyttöön, niiden kanssa pääsevät puuhailemaan muutkin.

– Kaiken takana on Tirehtööri Törppönen, sirkusmaailman salaperäinen hahmo, joka Turussakin suostuu esiintymään vain äänellään, selvitti Turun opetustoimen kehityspäällikkö Anu Oittinen.

– Hänellä on maailman suurin ja hienoin sirkus, mutta hänen pahin kilpailijansa Mauno ”Liimakäsi” Magia on taikonut sen näkymättömäksi. Siksi Törppönen on nyt rantautunut Turkuun, etsimään uutta väkeä sirkukseensa.

Tirehtööri Törppönen on hyväsydäminen hahmo, jolle erityisen tärkeää on lasten hyvinvointi.

– Kouluille toimittamiensa sirkusteluvälineiden, niiden teko-ohjeiden sekä äänikirjeiden ja tempputaulujen avulla tirehtööri toivoo jokaisen turkulaislapsen löytävän oman sisäisen Törppösensä, joka uskaltaa yrittää ja osallistua – nauttia tekemisen riemusta joka päivä, juuri omalla tavallaan ja tasollaan, Oittinen sanoi.

Tarkoitus ei siis ole tehdä lapsista akrobaatteja tai vähintään neljä palloa taitavia jonglöörejä, vaan innostaa heitä yhdessä tekemiseen.

Eikä sirkustelu jää vain välitunneille. Välineet innostavat varmasti myös liikunnanopettajia. Tirehtööri Törppösen lähettämien ohjeiden avulla oppilaat voivat tehdä itselleen tai luokalle omia sirkusvälineitä käden taitojen oppitunneilla. Niiden myötä temppuja voi treenata kotonakin, tai opettaa sisaruksille ja vanhemmille. Ja mikäpä estää luokkia valmistamasta ihan omia sirkusesityksiä, joita voi sitten esittää vaikka kevätjuhlassa.

– Ihan mitä vain – sirkuksen ja erityisesti Tirehtööri Törppösen maailma on aina yllättävä ja aukeaa pala palalta!

Yasmin Palmeiro oli yksi niistä kahdestakymmenestä 5.–6.-luokkalaisesta, jotka Runosmäen koulussa halusivat välituntiliikuttajiksi. Sirkustelu ei ollut hänelle ihan uutta ja vierasta puuhaa.

– Isä vei kerran minut sellaiseen paikkaan, missä sai kokeilla kolmea lajia. Otin sirkuksen ja jalkapallon ja sitä kolmatta en muista, Yasmin kertoi sinistä lautasta kepin päässä pyörittäen.

Topakka neiti ei ollenkaan epäile, etteikö saisi pienempiä koululaisia tekemään, mitä haluaa.

– Ihan hyvin! Mulla on kolme pikkusiskoa kotona.

Salaisuuksien Sirkukseksi nimetty kampanja on osa Aktiivinen ja turvallinen koulupäivä -kehittämistyötä Turussa. Sitä ovat toteuttamassa Turun opetustoimen ja koulujen lisäksi Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos, Turun taideakatemian sirkuksen suuntautumisvaihtoehto ja Turun Sirkus ry.

PIRJO VISMANEN