NEFFIT tanssivat ikiomin askelin

Jotakin beduiineilta, jotakin Lapista, jotakin Karjalasta, jotakin keskiajalta. Eri kulttuurit yhdistyvät myös Neferin esiintymisasuissa.
Jotakin beduiineilta, jotakin Lapista, jotakin Karjalasta, jotakin keskiajalta. Eri kulttuurit yhdistyvät myös Neferin esiintymisasuissa.

Turun Sanomat

PIRJO VISMANEN

– Tunneilla kukaan ei uskalla heittää mitään hölmöä, kun kaikki tietävät, että se menee mun päähän ja kohta se jo tanssitaan, Riikka Campomanes nauraa.

Campomanes vetää – ja toisinaan kuulema myös työntää – Turussa toimivan tanssikoulu Afifa Studion ”edustusjoukkuetta”, tanssiryhmä Neferiä. Hänen hullunrohkeat koreografiaideansa ovat 15-vuotisjuhlavuottaan viettävän Neferin voima ja sielu.

Itse asiassa ryhmää ei olisi olemassakaan ilman Campomanesia.

– Halusin tanssiryhmän, jonka kanssa voisi tehdä vähän erinäköisiä juttuja.

Alkuun neffejä pidettiin anarkistiryhmänä; läheskään kaikki itämaisen tanssin harrastajat eivät katsoneet suosiolla sitä, miten Suomen ensimmäisen itämaiselle tanssille omistautuneen tanssikoulun riveistä lähdettiin rikkomaan perinteitä ja sekoittamaan traditioon milloin mitäkin maailmalta noukittua.

Turussa ei kuitenkaan annettu periksi.

Neffit loivat ikioman tanssityylinsä, fennotribalin, joka perustuu suomalaisuuden ja itämaisen tanssin juuriin.

– Niin tanssi, musiikki kuin puvutkin ovat kulttuurisia fuusioita, Campomanes selittää.

Esimerkiksi musiikki on suomalaisen kansanmusiikin ja arabialaisen musiikin sekoitusta, jota on maustettu kalevalaisilla, lappalaisilla ja keskiaikaisilla teemoilla. Siitä vastaa Turkuun vuonna 2004 perustettu itämaisen musiikin ryhmä Namira.

– Tämä on meidän oma juttu. Kukaan muu maailmassa ei tee tätä, Riikka Campomanes sanoo ylpeyttä äänessään.

Eri tanssilajien sekoittaminen on näet muotia myös muualla – joskus jopa siinä mitassa, että se itämaisuus ei sieltä alta juurikaan näy. Hiphopin, streetdancen ja muiden muotitanssien yhdistäminen itämaiseen Shakiran ja muiden poptähtien malliin on kuitenkin tuonut tanssitunneille myös nuoria, mistä Campomanes on iloinen.

– Kun itse aloitin itämaisen tanssin 20 vuotta sitten, tämä oli yli nelikymppisten harrastus.

Nefer-ryhmän nuorin jäsen on 15-vuotias ja vanhin saavuttanut komeat 50 ikävuotta.

– Neffit ovat kaikin tavoin hyvin suvaitsevaisia. Meillä kaikkien ei suinkaan tarvitse olla samanikäisiä tai -kokoisia tai taidoiltaan samanvertaisia. Jokainen kelpaa sellaisena kuin on. Se on Neferin kauneutta.

Nefer-tanssiryhmän juhlanäytös la 19.9. klo 17 Sigynsalissa (Linnankatu 60, Turku). Liput 10 euroa, ennakkoon puh. 040 535 7366 tai ovelta.

Riikka Campomanes perusti Neferin 15 vuotta sitten.
Riikka Campomanes perusti Neferin 15 vuotta sitten.