Viihde

Kolmen ruudun elämää

Sarjakuvablogistaan tuttu Johanna Tolonen alias Jupu naurattaa nyt myös sarjakuvakirjallaan Baarien nainen. Jupun kuvissa seikkailevat kolmikymppisen päähenkilönaisen lisäksi tämän ystävättäret, enemmän tai vähemmän originellit sukulaiset sekä baarien miehet.

Varsinkin viimeksi mainittuja käsitellään armottoman rehellisesti.

Kuvissa ärsyttävät turjakkeet pölähtävät samaan pöytään pyytämättä ja itsensä komeiksi juoneina. ”Hei muija! Lähe mukaan!”

– Ai onko nää omasta elämästäni? No on, ihan kaikki tapaukset on 100-prosenttisesti baarissa nähtyjä, Jupu nauraa.

Savosta kotoisin oleva piirtäjä on asunut Helsingissä runsaan vuoden. Sitä ennen tutuksi on tullut usea muukin maamme kaupunki.

– Baarien mies on samanlainen paikkakunnasta riippumatta. Sama meininki Oulusta Helsinkiin. Luonnoskirja on aina mukana, ja joskus naurankin itsekseni, ettet ukkorukka tiennyt mihin rupesit.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olisi huippua tietää, onko joku mies löytänyt itsensä kuvistani, piirtäjä nauraa.

Tarinointi
on sukuvika

Päähenkilön riemastuttavat sukulaiset ovat niin ikään tosia. Heidän juttujaan Jupu on kuullut etenkin mökillä Sonkajärvellä – kyllä, se eukonkantokisojen tyyssija – jonne suku kokoontui.

– Tätejänihän ne ovat. Melkoisen pahoja suustaan. Ja mummo... hän ei muuten ole kirjaa vielä nähnyt.

Strippien tapahtumat ovat otteita oikeasta elämästä, mutta tottahan niitä on hieman terästetty, että kuulostaisi ”vöyreemmältä”.

Useimmat naiset löytävät Jupun kuvista vaivatta omia kokemuksiaan: hätistellään kimpusta äijiä, halitaan baariaamun jälkeen vessanpönttöä ja tavataan poikaystävän äiti ensimmäisen kerran.

Jupun kertomisen tyyliksi on vakiintunut kolmen ruudun tarina.

– Mustavalkoinen piirros on hyvä, koska en jaksaisi keskittyä värittämiseen. Hahmoni ovat semmoisia mollukkapäitä, piirtäjä kuvailee.

Verkossa satoja
sarjisblogeja

Jupu on opiskellut ja piirtänyt sattumuksistaan sarjakuvaa säännöllisesti vuodesta 2002. Aluksi hän piirsi vain kavereiden iloksi. Idea netin sarjakuvablogiin syntyi kolmisen vuotta sitten, kun piirtäjä opiskeli Lahdessa sarjakuvan tekemistä.

– Opettajani Johanna ”Roju” Rojola kannusti laittamaan piirroksia verkkoon kaikkien nähtäville.

Jupun blogi on saanut itselleen uskollisen ihailijalauman, ja se on eräs luetuimpia sarjakuvablogeja.

– Aiemmin yritin laittaa uusia piirroksia blogiin säännöllisesti, että fanit pysyvät rauhallisena. Viime aikoina on pitänyt niin kiirettä, etten millään ole ehtinyt, Jupu sanoo.

Sarjakuvabloggaaminen ovat nykyään valtaisa ilmiö.

– Kun Suomen sarjakuvaseura viime vuonna perusti sarjakuvablogit.com -sivuston, se tärähti heti tukkoon. Nykyään blogeja on verkossa jo satoja, Jupu kertoo.

Hän sanoo, että sarjakuvien tekeminen on kaikenikäisten harrastus, tosin ”vanhat sedät ei bloggaa”. Suurin ryhmä sekä tekijöissä että lukijoissa on kuitenkin nuorehkot naiset.

Jupu on koulutukseltaan sekä ompelija että muotoilija-keraamikko. Sarjakuva vie kuitenkin naista, ja syksyllä hän aloittaa taiteen opettajan koulutuksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olen opettanut jo useammalla sarjakuvakurssilla, mutta sitten on pätevyyskin.

Baarien nainen (Sammakko 2009). Jupun blogi: www.jupu.vuodatus.net. Lisää sarjakuvia: www.sarjakuvablogit.com.