Turun seudun arkkitehdit odottavat juuri sinun ideoitasi!

Torit tutuiksi kantapään kautta

Arkkitehdit Caterina Casagrande-Mäkelä ja Mika Rajala ovat torikävelyjen puuhaajina valmiina ottamaan hyviä ideoita kaikilta turkulaisilta. Ja muiltakin. Ensimmäinen torikävely tehdään suurtorin alueella tänään.
Arkkitehdit Caterina Casagrande-Mäkelä ja Mika Rajala ovat torikävelyjen puuhaajina valmiina ottamaan hyviä ideoita kaikilta turkulaisilta. Ja muiltakin. Ensimmäinen torikävely tehdään suurtorin alueella tänään.

Turun Sanomat

JUKKA SAARINEN

Maailman turuilla ja toreilla kulkiessa saattaa tulla mieleen, että Turun toreilla voisi elämänmeno olla toisinkin. Turun seudun arkkitehdit lähtevät tänään johdattamaan ihan kaikkia halukkaita yhdessä ideoimaan ja visioimaan kolmen Turun keskeisen torin elävöittämistä. Kolmena peräkkäisenä lauantaina järjestettävä Turun torikävely lähtee liikkeelle Vanhalta Suurtorilta, siitä joulurauhanjulistusparvekkeen alta.

Omaa arkkitehtitoimistoa pyörittävä arkkitehti Caterina Casagrande-Mäkelä ja kaupungin kiinteistölaitoksen arkkitehti Mika Rajala sanovat, että ideoiden etsimisen lisäksi torikävelyillä halutaan auttaa kaupunkilaisia ja ihan kaikkia ihmisiä ymmärtämään, miksi torit ovat kulttuurihistorian saatossa kehittyneet sellaisiksi kuin ne ovat. Arkkitehtuurikin aukeaa asiantuntijoiden avittamana aivan uudella tavalla.

– Me saimme tähän projektiin EU:n tukea, ja ajankohta on juuri nyt sopiva, kun toreista ja niiden kehittämisestä asemakaavallisesti ja muutenkin juuri nyt puhutaan, Caterina Casagrande-Mäkelä sanoo.

Ensimmäinen torikävely suurtorin alueella tehdään tänään iltapäivällä tutkija Kaarin Kurrin johdolla. Kierroksen aikana selviää varmaan sekin, miksi suurtorin alueen korttelia kutsutaan Elefantti-kortteliksi.

– Tätä toria voi luonnehtia historialliseksi alueeksi. Sen korttelikujilla voisi olla paljon kehittämisen mahdollisuuksia. Jos tämä alue olisi Keski-Euroopassa, kujat olisivat pieniä kahviloita ja pysähdyspaikkoja täynnä, arkkitehti Mika Rajala miettii.

Kulttuurikävelyn jälkeen Brinkkalassa pääsee kuuntelemaan asiantuntijoiden esityksiä. Kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi selvittää suurtorin kaavoitustilannetta. Huikeita visioita, väriä ja vauhtia voidaan odottaa, kun arkkitehti Benito Casagrande esittelee suurtorin kehittämisideoita. Museotoimen johtaja Maarit Talamo-Kemiläinen innostaa kuulijat lopuksi avoimeen keskusteluun selvittämällä suurtorin tulevaisuutta.

Sekä Caterina Casagrande-Mäkelä että Mika Rajala ovat hyvillään siitä, miten esimerkiksi juuri Elefantti-korttelin kehittäminen on kulkemassa hyvään suuntaan.

– Tähän alueeseen liittyy hienosti valmiiksi saatu Vähätori Linnankadun alkupäässä vanhan kirjaston kulmalla, Caterina Casagrande-Mäkelä miettii.

Rajalan mukaan alueen ilmettä täydentää myös suunnitteilla oleva Pennisilta.

– Tämän alueen kehittämiseen, aina kauppatorille saakka, liittyy myös hanke Ihmiselle parempi keskusta.

Suurtorin elävöittämiseen tähtää omalla tavallaan myös perinteisen ravintola Pinellan remontti, joka mahdollistaa myös arkeologiset kaivaukset ja eri kulttuurikerrostumien tutkimisen.

– Tapahtumia, ihmisiä. Niitä toreille ja aukioille kaivataan ja tarvitaan. Tosin esimerkiksi tämä torin mukulakivipäällyste ei kaikille kengille sovellu, arkkitehti Caterina Casagrande-Mäkelä sanoo.

Viikon kuluttua torikävely suuntautuu kauppatorille. Tunnin mittaisen opastetun kierroksen jälkeen Turun puretuista taloista kirjan tehnyt ja valokuvanäyttelyillään sankkoja yleisöjoukkoja kerännyt kulttuurihistorioitsija, dosentti Rauno Lahtinen esittelee torin ympäristön muutoksia Vimmassa pidettävässä tilaisuudessa. Turkuseuran edustaja Sanni Kupila ja Turku ry:n edustaja Maarit Nermes tuovat samassa tilaisuudessa esille kaupunkilaisten näkökulmia torin käyttöön ja miljööseen.

Kahden viikon kuluttua Turun seudun arkkitehtien torikävely suuntautuu Varvintorille. Arkkitehti Iina Paasikiven johdolla tehdyn torikävelyn jälkeen Taideakatemian kuvasalissa on mahdollista kuulla arkkitehti Paula Keskikastarin näkemyksiä Varvintorista ja alueen kaupunkikehityksestä.

Arkkitehti Pauno Narjus puolestaan kertoo taideakatemian ja konservatorion arkkitehtuurista ja arkkitehti Thomas Hagström esittelee Turku Energian korttelin kehitysvisioita.

Kun arkkitehdit Caterina Casagrande-Mäkelä ja Mika Rajala luonnehtivat suurtoria historialliseksi torialueeksi, niin kauppatoria molemmat pitävät puhtaasti kaupallisena torikeskuksena.

Varvintoria ideakaksikko pitää toiminnallisen alueen ytimenä. Sen alueen tekee mielenkiintoiseksi kaupungin kasvaminen meren suuntaan. Mutta miksi Puutoria ei ole kierroksiin kelpuutettu?

Rajalan mukaan Puutori toki kaipaa kehittämistä, mutta se ei ole samalla tavalla jäsentynyt, eikä visioidu kuin kolme kierrokselle valittua toria.

Puutorin alue onkin tällä hetkellä aika tavalla tyhjäkäytössä. No, joko Turun torit on rakennettu, vai vieläkö uusia tulee ja tarvitaan?

– Pieniä aukioita tulee ja tarvitaan. Viihtymispaikkoja ihmisille.

Rajala muistelee jonkun arkkitehdin kiteyttäneen ihmisen elämänajatuksen lauseeseen ”nähdä ja tulla nähdyksi.”

– Siihen juuri viihtyisät pysähtymispaikat kaupungilla ovat mainioita ja tarpeellisia.

Sekä Caterina Casagrande-Mäkelä että Mika Rajala kannustavat kaikkia elinympäristöstään välittäviä kaupunkilaisia osallistumaan näille torikävelyille, joiden aikana ihan tavallisilta asukkailta toivotaan vinkkejä ja mielipiteitä Turun torien ja niihin liittyvien puistojen sekä katujen ja kujien kehittämiseen. Ideoita voi lähettää arkkitehdeille myös vaikkapa sähköpostilla Safan paikallisasiamiehen nettiosoitteeseen asiamies.turku@safa.fi.

Turun kauppatorille tehdään kävelykierros viikon kuluttua.
Turun kauppatorille tehdään kävelykierros viikon kuluttua.
Turun kauppatorille tehdään kävelykierros viikon kuluttua.
Turun kauppatorille tehdään kävelykierros viikon kuluttua.
Varvintori tulee vuoroon kahden viikon kuluttua.
Varvintori tulee vuoroon kahden viikon kuluttua.
Turun kauppatorille tehdään kävelykierros viikon kuluttua.
Turun kauppatorille tehdään kävelykierros viikon kuluttua.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.