Viihde

Kuka pelkää noitia, miltä maistuu avaruusjäätelö?

TS/Timo Jakonen<br />Matti Kamppinen noitarumpuineen aloittaa lasten tiedeluennot. Jukka Tulivuori (takana vas.) ja Sina Hannus vetävät 13-15-vuotiaiden kesäleirin, Mari Sandell ja Olli J. Heinonen kuuluvat luennoitsijakaartiin.
TS/Timo Jakonen
Matti Kamppinen noitarumpuineen aloittaa lasten tiedeluennot. Jukka Tulivuori (takana vas.) ja Sina Hannus vetävät 13-15-vuotiaiden kesäleirin, Mari Sandell ja Olli J. Heinonen kuuluvat luennoitsijakaartiin.

PIRJO VISMANEN

Noidat tunnistaa pitkästä nenästä ja luudasta ja siitä, että ne tekevät asioita, joita ei normaalisti voi tehdä. Mutta miten erottaa hyvän ja pahan noidan? Ja miten tuiki tavallinen saunavihta liittyy noitiin?

Nämä ja monta muuta kysymystä saavat vastauksen, kun uskontotieteen dosentti Matti Kamppinen loitsuu 28. maaliskuuta Turun yliopistossa tiedeluennon lapsille. Se aloittaa Lasten yliopiston vuoden 2009 ohjelman.

- Aion kertoa lapsille sekä Amazonin sademetsissä asuvista noidista, joita olen käynyt tutkimassa, että kirjojen ja elokuvien kautta tutuiksi tulleista noidista. Alkuun lähdetään Lumikin noidasta, jota itse pelkäsin monta, monta vuotta, Kamppinen kertoo.

Tutuiksi tulevat myös noitien kaltaiset otukset, velhot ja peikot, joita seikkailee esimerkiksi Harry Potter -kirjoissa, Tarussa sormusten herrasta ja Tähtien sodassa .

7-10-vuotiaille tarkoitettu sarja jatkuu 4.4. terveysliikunnan professori Olli J. Heinosen luennolla Miten ihminen on rakennettu? Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen erikoistutkija Mari Sandell kertoo 18.4. haistamisesta ja maistamisesta luennollaan Nam ja yök! Sarjan päättää ympäristötieteen professori Pekka Niemelä 25.4. kertomalla evoluutiosta otsikolla Kummalliset eläimet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heinosen luennolla selviää esimerkiksi se, voiko silmät auki nukkua. Sandell puolestaan tarjoilee tiedon ohella maistiaisia avaruusjäätelöstä. Niemelän luennon jälkeen ei tarvitse enää pähkäillä, miksi pikkulinnut pystyvät lentämään tuhansia kilometrejä etelään talvehtimaan, mutta kana mätkähtää maahan parin metrin jälkeen.

Luennot pidetään lauantaisin klo 12-13. Vanhemmat voi siksi aikaa jättää äiti ja isi -parkkiin, jossa päivystävät tieteentekijät kertovat ajankohtaisesta tutkimuksesta Turun yliopistossa.

Kesällä Lasten yliopistossa järjestetään kaksi maksullista tiedeleiriä Seilin saarella 10-12-vuotiaille koululaisille. Uutuutena on 13-15-vuotiaille biologiasta ja maantieteestä kiinnostuneille nuorille tarkoitettu tiedeleiri Yliopistonmäellä.

Turun yliopisto käynnisti viime vuonna Lasten yliopiston ensimmäisenä Suomessa. Luennoille osallistui yli 2 000 koululaista.

- Tämä tehtävä on minulle suuri kunnia, mutta myös melkoinen haaste - kovempi paikka kuin väitöstilaisuus. Siellähän on vain yksi vastaväittäjä, kun täällä voi olla jopa 500 lasta esittämässä kysymyksiä ja tivaamassa tarkennuksia, tuumailee professori Heinonen, mutta lupaa kuitenkin panna omalla vuorollaan luurangon liikkeelle.

- Lisäksi haluan tuoda esille Turun yliopistossa tehtyjä huippukeksintöjä ja tutkimusta. Lastenkin tulisi olla ylpeitä tästä yliopistosta.

Lasten yliopiston kevään luennoille ja tiedeleireille voi ilmoittautua ma 16.3. klo 10 alkaen lasten yliopiston verkkosivuilla, www.lastenyliopisto.fi.