Viihde

Vares tekee Turkua tunnetuksi

TS/Timo Jerkku<br />Reijo Mäen (oik.) Vares-kirjoissa Markku Haapio on toimittaja Ruuhio, mutta Föri on Föri.
TS/Timo Jerkku
Reijo Mäen (oik.) Vares-kirjoissa Markku Haapio on toimittaja Ruuhio, mutta Föri on Föri.

LASSE RAITIO

Vareksen Jussi on niin elävän oloinen hahmo, että tekisi mieli lihavoida herra yksityisetsivän nimi. Mutta eihän se käy. Säännöt kieltävät. Jussi Vares on ja pysyy dekkarikirjailija Reijo Mäen mielikuvituksen tuotteena.

Siitä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, etteikö Jussi Vares olisi tämän hetken tunnetuimpia turkulaisia. Todisteeksi tästä käynee sekin, että Reijo Mäen ja toimittaja Markku Haapion uutuuskirjan Vareksen Turku julkistamistilaisuudessa Panimoravintola Koulussa on paikalla toistakymmentä toimittajaa pääkaupunkiseudulta. Turussa.

Vareksen Turku on nimelleen uskollisesti matkaopas Jussi Vareksen Turkuun, jossa paikat ovat pääosin kohdallaan, mutta henkilöt ja tapahtumat valtaosin peräisin Reijo Mäen päästä. Ja jottei menisi liian helpoksi, niin onhan Vares-kirjoissa toki myös keksittyjä paikkoja ja todellisia henkilöitä.

Esimerkiksi viimemainitusta otettakoon kirjoissa vuodesta 1995 lähtien esiintynyt toimittaja Ruuhio, joka on toimittaja Haapion alter ego.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Haukuin kapakassa Reijoa siitä, että Vares-kirjoissa lehdet kirjoittaa mitä vain. Että varmasti olisivat raastuvassa, jos oikeasti sellaisia kirjoittaisivat, Haapio kertoo.

Seurauksena oli elinkautinen tuomio Ruuhioksi Vares-kirjoihin.

- Ja mainittakoon, että Haapio ei kirjoita oikeaan Iltalehteen samanlaisia juttuja kuin Ruuhio kuviteltuun Iltalehteen, Haapio korostaa.

Ruuhiosta vielä sen verran, että hän on mies ilman etunimeä.

- Kukaan ei tiedä, mikä toimittaja Ruuhion etunimi on, vakuuttaa kirjailija Mäki itse. Ja hän kai sen tietää. Tai siis ei tiedä.

Mäen koko tuotanto yhteen putkeen

Viime vuonna ilmestyneen Vareksen vaeltava viisaus -kirjankin kirjoittanut Haapio-Ruuhio oli joka tapauksessa luonnollinen valinta Vareksen Turun kirjoittajaksi.

- Otava pyysi, ja hauskahan sitä oli tehdä. Viime kesänä luin putkeen koko Reijon tuotannon, 21 romaania ja 10 novellia, Haapio sanoo.

Eräässä Linnateatterin produktiossa moinen sankariteko on muuten mainittu maailman pahimmaksi kidutuskeinoksi.

Haapion ahkeroinnin tuloksena on siis kuitenkin syntynyt hakuteos, jolle Mäki on jo valmis ehdottamaan vuoden 2009 Tieto-Finlandiaa.

- Tiedemiehen tarkkuudella Markku on esimerkiksi listannut, että Vares on kirjoissa 46 kertaa kokenut sen kauneimman mahdollisen hetken naisen kanssa, Mäki kertoo.

- Ei 46 kertaa, vaan 46 naisen kanssa, Haapio oikaisee.

Haapio on myös laskenut, että Mäen kirjoissa on tullut ruumiita kaikkiaan 85 kappaletta Turussa ja sen lähiympäristössä. Keskimäärin viisi per kirja eli saman verran kuin Turun kokoisessa kaupungissa yleensä vuodessa henkirikoksia tehdään.

Vareksen jalanja tuopinjäljissä

Koulussa nautitun lounaan jälkeen monikymmenpäinen toimittaja- ja kuvaajajoukko pakataan linja-autoon, joka lähtee kiertämään Turkua Vareksen jalan- ja tuopinjäljissä.

Joukon jatkeeksi saadaan vielä kymmenen opasta, joita parhaillaan koulutetaan Turku Touringin huhtikuussa käynnistyvien Vares-kiertokävelyjen opastajiksi. Haapion käsikirjoituksen mukaan, kuinkapa muuten.

Linja-autossa Haapio ja Mäki tarttuvat vuorotellen mikkiin ja kertovat sisäpiirin tietoa Jussi Vareksen asunnoista, kantakapakoista, naistuttavuuksista, murhatutkimuksista ynnä muusta. Puheissa vilahtelevat kirjoista tutut kommat, "piruntorjuntapatteristo" esimerkiksi osoittautuu Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän toimitaloksi Aninkaistenkadulla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Linja-autosta jalkaudutaan Jussi Vareksen nykyisen asunnon pihalle, jonne pääsee Läntisen Pitkänkadun numero 16 a:n porttikongista tai vaihtoehtoisesti kapeita portaita alas Puolalanpuistosta. Kirjoissa Jussin aamiaisedamin jakaa usein pihaorava Orkku, joka ei kuitenkaan meluisalle mediaväelle näyttäydy.

Seuraava jalkautumispaikka on föri, jolla Vareskin usein reissaa Turun ja Åbon väliä. Kysäisen Reijo Mäeltä Vares-kirjojen kahden vakiohahmon, pastori Alasen ja novellikirjailija Luusalmen mahdollisia vastineita todellisuudessa.

- Johannes Alasen esikuvan, virkansa ryypänneen pastorin, tapasin aikoinaan Espan puistossa. Tarina oli mielenkiintoinen, mutta sen todenperäisyydestä en tiedä. Lyhytprosaisti Luusalmessa taas saattaisi olla 17 prosenttia 2,5 promillessa Reijo Mäkeä.

Reijo Mäen alter egoksi on arveltu myös Vares-kirjoissa esiintyvää dekkarikirjailija Juhani Oxbackaa, mutta jonkin verran pohjaa tältä epäilyltä vie se, että Mäki kertoo ensi kesänä ilmestyvän seuraavan kirjansa, Valkovenäläisen , alkavan Oxbackan murhalla ja krematoinnilla.

Kiertoajelu päättyy luontevasti Kaskenmäelle, ravintola Uuteen Apteekkiin, Jussi Vareksen nykyiseen toiseen kotiin, jossa kirjailija Reijo Mäkikin on kohtuullisen usein nähty vieras. Paikan tärkeydestä kertoo se, että useimpiin muihin paikkoihin on etäisyys kerrottu matkana Apteekista.

Tuopit täyttää kyyppari Korpela , jolla on hänelläkin Vares-kirjoissa alter egonsa, kyyppari Korpela nimeltään.

Markku Haapio: Vareksen Turku, Otava 2009.

TS/Timo Jerkku<br />Näitä portaita Puolalanpuistosta Läntiselle Pitkällekadulle oikaistessaan Reijo Mäki löysi Jussi Varekselle tämän nykyisen asunnon.
TS/Timo Jerkku
Näitä portaita Puolalanpuistosta Läntiselle Pitkällekadulle oikaistessaan Reijo Mäki löysi Jussi Varekselle tämän nykyisen asunnon.
TS/Timo Jerkku<br />Kyyppari Korpela on Vares-kirjoissakin kyyppari Korpela.
TS/Timo Jerkku
Kyyppari Korpela on Vares-kirjoissakin kyyppari Korpela.
TS/Timo Jerkku<br />Tämän Puolalanpuiston ja Läntisen Pitkänkadun välimaastossa sijaitsevan talon neljännessä kerroksessa Jussi Vares nykyisin asustaa.
TS/Timo Jerkku
Tämän Puolalanpuiston ja Läntisen Pitkänkadun välimaastossa sijaitsevan talon neljännessä kerroksessa Jussi Vares nykyisin asustaa.

Luitko jo nämä?