Herra Rehtori palasi koulun pihaan

TS/Sofia Sormunen<br />"Siinä on rehtorin kellosta otettu viisarit pois, eihän rehtorilla ole työaikaa", heittää vapaa-aikoinaankin Vaisaaren koulua johtanut entinen rehtori Antti Tuominen. Paluu entiselle työpaikalle herättää voimakkaan halun järjestyttää polkupyörät siisteihin jonoihin.
TS/Sofia Sormunen
"Siinä on rehtorin kellosta otettu viisarit pois, eihän rehtorilla ole työaikaa", heittää vapaa-aikoinaankin Vaisaaren koulua johtanut entinen rehtori Antti Tuominen. Paluu entiselle työpaikalle herättää voimakkaan halun järjestyttää polkupyörät siisteihin jonoihin.

JONNA LANKINEN

Raision Vaisaaren yläasteen pihalla, polkupyörämeren keskellä, astelee mies ympärilleen tiiraillen. Otsalle kurtistuneet juonteet paljastavat hänen nähneen jotain, mihin tekisi mieli puuttua.

- Minä ihmettelen näitä pyöriä kun näissä ei ole mitään järjestystä. Kyllä koulussa pitää lain mukaan olla järjestys, murahtaa koulun entinen rehtori Antti Tuominen .

Vierailu koulun pihalla on erikoislaatuinen. Elokuussa 79 vuotta täyttävä Tuominen on käynyt koulun alueella vain kerran sen jälkeen, kun jäi eläkkeelle rehtorin virastaan liki kaksikymmentä vuotta sitten. Mennyt on mennyttä.

Entiset oppilaat eivät ole unohtuneet

Vaikka mies ei enää Vaisaaren koulun lähelle tulekaan, entisiä oppilaitaan hän ei ole unohtanut. Heitä Tuominen muistelee muun muassa joka heinäkuu Raision hautausmaalla. Muutaman tunnin aikana hän kiertää kaikki ne haudat, joissa lepää hänen entisiä oppilaitaan.

Kuolinsyyt sairauksista itsemurhiin mies muistaa ulkoa.

- Heissä kaikissa olen kulkenut itkuisen tieni. Kysyn aina itseltäni: miksi en osannut opettaa miten pysytään elossa.

Lehtien palstoilla pyöritetty

Monta muuta asiaa Tuominen kuitenkin ehti vuosien varrella opettaa tuhansille oppilailleen. Ajoittain niin tulisieluisesti, että antoi palstojen täytettä lehtiinkin. Näistä tarinoista ja rehtorin elämästä on tänä vuonna julkaistu Aino Kontulan kirjoittama kirja Herra Rehtori (Ajatus kirjat).

- Tuominen antoi minulle vuosien varrella kerättyjä lehtileikkeitä, kokousasiakirjoja ja noin parisataa tuntia puhetta kasetilla. Lisäksi haastattelin häntä ja muita ulkopuolisia. Tuloksena on kirjan sivuilla minä-muodossa esiintyvä rehtori, Kontula kuvailee.

Tuomisen mukaan kirjassa ei juurikaan ole fiktiota, ellei opettajien ja oppilaiden muutettuja nimiä lasketa mukaan.

- Halusin lukea kirjan ensimmäisen kerran vasta sen ilmestymisen jälkeen. Sen jälkeen olin pari viikkoa omissa ajatuksissani, sulattelin rivien välejä. Hyvä siitä tuli.

Keskusradion opetukset

Työvuosiensa varrella Tuominen tuli oppilaidensa keskuudessa tutuksi mahtivaltiaana, jota monet välttelivät.

Rehtorin kasvatusperiaatteisiin kuuluivat muun muassa aamukuudelta alkaneet jälki-istunnot, keskusradiossa koko koululle paasatut pitkät opetukset, oppilaiden seisottamiset ja teini-ikäisten mielestä monet muutkin mielivaltaisilta tuntuneet pelottelut.

Liki tuhannen oppilaan koulussa hellemmät keinot olisivat menneet hukkaan.

- Kun pyysin oppilaan luokseni lauantai-aamuna kuudelta, silloin minulla oli aikaa kuunnella vain häntä. Minä rakastin kaikkia oppilaitani, Tuominen painottaa.

Mies myöntää jaksaneensa hurjien vuosiensa taisteluja ja tunnelatauksia välillä huonommin, välillä paremmin. Avaintekijänä jaksamisessa olivat vaimo Sirkka sekä ennen kaikkea sydämestä löytyvä suuri tunnevoima. Siinä piilee myös hänen opetuksensa kaikille nykypäivän kasvattajille.

- Tämän päivän rehtorina sinun täytyy vain jaksaa! Pelkkä tieto ei riitä, oppilaita pitää myös rakastaa. Jos et tee niin, eroa ja lähde heti.

TS/Sofia Sormunen<br />Aino Kontulan ensimmäinen kirja käsitteli opettajia, toinen kirja oppilaita. Kolmas kirja astuu rehtori Antti Tuomisen maailmaan uskomattomine tositarinoineen. Kirjan synnyssä auttoi monien vuosien yhteistyö opettajana ja rehtorina sekä valtaisa määrä materiaalia.
TS/Sofia Sormunen
Aino Kontulan ensimmäinen kirja käsitteli opettajia, toinen kirja oppilaita. Kolmas kirja astuu rehtori Antti Tuomisen maailmaan uskomattomine tositarinoineen. Kirjan synnyssä auttoi monien vuosien yhteistyö opettajana ja rehtorina sekä valtaisa määrä materiaalia.