Viihde

Siilit saivat suojan eläinhoitolasta

TS/Jori Liimatainen<br />Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyserin hoiviin Turun eläinhoitolaan päätyneet siilit pärjäävät talven yli lämpimässä.
TS/Jori Liimatainen
Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyserin hoiviin Turun eläinhoitolaan päätyneet siilit pärjäävät talven yli lämpimässä.

SINIKKA ESKOLA

Toinen niistä tuotiin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyserin ja kumppanien hoitoon viime perjantaina, juuri ennen kun lunta alkoi Turkuunkin tupruttaa.

Koiranulkoiluttaja oli havainnut siilin metsikössä Kastussa kiven kyljessä kyyhöttämässä ja toimitti laihan ja nälkiintyneen piikkipallon eläinhoitolaan.

- Ei se olisi muutenkaan selviytynyt, sillä ei ollut riittävästi vararavintoa. Sen paino on edelleen noin 300 grammaa, toteaa Heidi Leyser.

Vähän paremmin on asiat aiemmin hoitoon tuodulla kaverilla, joka on nyt 800 gramman painoinen.

- Kissanruokaa niille tarjotaan ja hyvin tekee kauppansa. Siilien tapaan ne nukkuvat päivisin ja liikkuvat ja ruokailevat öisin.

Siileillä on oma häkkinsä, jossa ne asustavat kevääseen, jolloin Heidi vie ne takaisin luontoon.

- Ne eivät täällä lämpimässä vaivu horrokseen, mutta takaisin normaalioloihin päästyään taitavat taidon seuraavana talvena.

- Jos joitakin siiliparkoja jäi talven alle ilman suojaa, niille kävi nyt kalpaten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Piikkiturkkien kanta romahtanut

Siilikannan romahdusmaisen laskun on Leyserkin huomannut.

- Ennen niitä oli täällä kymmeniä, nyt vain muutama.

- Suurin syy siilikannan laskuun on lumipeitteen vähäisyys, liikenne ja myös kotikompostien puute. Siilithän viihtyvät asutuksen läheisyydessä. Siilit ovat hyönteissyöjiä ja kun syksyä kohti hyönteisten määrä vähenee, siilitkin hakeutuvat talvipesiin.

Kotipihoille, joissa siilejä asustaa, voi rakentaa myös talvipesän maalaamattomasta vanhasta laudasta, sisustaa sen heinillä ja syksyn lehdillä ja lisätä peitteeksi ja naamioksi katon päälle vielä kuivia lehtiä.

On tärkeää, että pesä pysyy kuivana eivätkä tunkeilijat kuten koirat pääse työntämään kuonoaan siilin makuukammariin.

Siilejä pitäisi myös ruokkia erityisesti juuri syksyllä ennen talvehtimiskautta, jotta ne saisivat riittävän paksun rasvakerroksen.

Vuonna 2007 Turun Sanomiin tulleiden puheluiden ja sähköpostien perusteella siilit liikkuvat Turun alueella esimerkiksi Kaerlassa, Kärsämäessä, Raunistulassa, Nummella ja Martissa.

Ilmoituksi tuli myös Kaarinasta, Naantalista, Paimiosta ja Ypäjältä. Paljon siilihavaintoja tehtiin Pansiosta Portsan ja yliopiston kautta Nummeen ja Vasaramäkeen ulottuvalla puutarhamaisella vanhalla asutusalueella.

Siili on elävä fossiili

Siili on elävä fossiili. Se polveutuu varhaisella liitukaudella, n. 90 miljoonaa vuotta sitten eläneistä siilien esimuodoista.

Suomessa siili on mainittu ensimmäisen kerran 1800-luvulla, joten se on eläinlajina nuori tulokas. Suomessa esiintyvä siili eli eurooppalainen siili (Erinaceus europaeus) on kulttuurieläin. Sitä on kutsuttu myös pihasiiliksi. Istutukset, kulttuurimaisema ja asutukset ovat perinteisesti auttaneet siilin leviämisessä.

Siilejä esiintyy laajalla alueella läpi Euroopan ja Venäjän.

TS/Jori Liimatainen<br />Pakkaselta pelastettu pikkusiili maistelee kissanruokaa.
TS/Jori Liimatainen
Pakkaselta pelastettu pikkusiili maistelee kissanruokaa.
TS/Jori Liimatainen<br />Pakkaselta pelastettu pikkusiili maistelee kissanruokaa.
TS/Jori Liimatainen
Pakkaselta pelastettu pikkusiili maistelee kissanruokaa.