Eläkeläisharrastuksena kuntaliitokset

TS/Compic/Petri Puromies<br />- Luottamus ja vastuu syntyvät yhdessä tekemisestä. Kunnissa on valtavasti osaamista, mitä kannattaa hyödyntää, toteaa Jussi-Pekka Alanen.
TS/Compic/Petri Puromies
- Luottamus ja vastuu syntyvät yhdessä tekemisestä. Kunnissa on valtavasti osaamista, mitä kannattaa hyödyntää, toteaa Jussi-Pekka Alanen.

Helsinki (STT)

Kun maaneuvos, varatuomari Jussi-Pekka Alaselta kysyy harrastuksista, hän ilmiselvästi hämmästyy. Pienen miettimisen jälkeen Alanen vastaa: "Kuntaliitokset, ne ovat hieman tavallisia ristisanatehtäviä vaikeampia, eikä tarvitse käydä terapiassa."

Harvalla suomalaisella on enemmän kokemusta kunta-asioista kuin Jussi-Pekka Alasella.

Edelleen täydessä työterässä oleva Alanen muistetaan viime vuosituhannelta monesta keskeisestä roolista. Tehtävää löytyi ennen asuntohallituksen pääjohtajuutta muun muassa Helsingin kaupungin ja sisäasiainministeriön huippuviroissa. Asuntohallituksesta hän siirtyi Kaupunkiliiton toimitusjohtajaksi, ja eläkkeelle hän jäi vuonna 2000 Suomen Kuntaliiton toimitusjohtajan tuolilta.

Tällä vuosituhannella, siis eläkkeellä, Alanen on toiminut kuntaliitosten selvitysmiehenä pääkaupunkiseudulta Koillismaalle, kaikkiaan seitsemällä eri alueella. Viimeisin selvitys valmistui kevättalvella.

Jussi-Pekka Alanen on havainnut, että kuntaliitoksissa on jopa 70-80 prosenttisesti kyse psykologisista tekijöistä. Ideologioilla puolestaan on yllättävän vähän merkitystä.

- Valta ohjaa pyrkimyksiä, mutta vain yhteinen tahto tuo tuloksia.

- Kuntien yhdistymiset tulevat joka tapauksessa jatkumaan, sillä rakenteita ei uudisteta pelkällä yhteistyöllä. Lähidemokratian kehittämiseen on satsattava enemmän.

Jussi-Pekka Alasella on ikänsä ja kokemuksensa puolesta kanttia sanoa asiat suoraan.

- Ilman kilpailukykyistä pääkaupunkiseutua maa ei pärjää. Jos Helsinki ei olisi aikoinaan kehittynyt, tuskin sitä olisi tehnyt Oulukaan. Jokaisella alueella on vahvuutensa. Pääkaupunkiseutu tarvitsee tuekseen toimivat maakuntakeskukset. Tässä on Suomen tulevaisuus.

Pientä kilpailua alueiden välillä Alanen pitää jopa suotavana.

- Samanlaista nokittelua tässä on tullut katseltua lähietäisyydeltä jo kohta 45 vuotta. Eivät perusasiat niin kauheasti loppujen lopuksi ole muuttuneet. Kun helsinkiläisiä syytetään itsekeskeisyydestä, niin Koillismaan kuntaliitoskokouksissa oli puolestaan lentävänä lauseena: "Kuusamolaiset tulevat tilaisuuksiin viimeisellä minuutilla ja istuvat varmasti etupenkkiin."

- Ehkä suurin ero menneisiin aikoihin on ollut se, että asioiden määrä, laatu ja ulottuvuus ovat muuttuneet. Eniten pelkään, että kokonaisuuden taju häipyy sektorikohtaisissa, usein sattumanvaraisissa kuntahallinnon uudistuksissa.

- Historiaa ei myöskään pidä unohtaa. Esimerkiksi Helsingin seudulla kompastutaan jatkuvasti samoihin kantoihin, jotka on kartoitettu jo moneen kertaan menneinä vuosikymmeninä.

Henkilökohtaisen kanssakäymisen merkitys on jälleen nousemassa arvoonsa.

Haastattelun lopuksi, kuinkas ollakaan, Jussi-Pekka Alanen, entinen Eläkevakuutuksen puheenjohtaja, haluaa ehdottomasti muistuttaa nykyisiä päättäjiä siitä voimavarasta, mitä vireistä eläkeläisistä löytyy.

- Uskon vakaasti, että hyvinkin pian asiat kääntyvät niin päin, että pätkätyöläiset löytyvät eläkeläisten keskuudesta. He ovatkin sitten oma rotunsa, sillä heitä ei pompotella, vaan he tekevät työtään oman kiinnostuksensa ja vapaaehtoisuuden pohjalta, Alanen painottaa.

Siinäpä on tuleville Hankenin kravattikaulustehtaalta valmistuville kvartaalijohtajille pureskeltavaa.

Mahdolliset onnittelut Alanen toivoo lähetettäväksi Yläasteikäisten mielenterveyden tukemiseen, Suomen Mielenterveysseura tili 157230-372219 JPA/70.

MATTI SALMINEN

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.