Viihde

70 vuotta huomenna: Pesälä on teeskentelemättä
pärjännyt poliitikko

TS/
TS/

Iittiläinen valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä on ennättänyt vetää monta roolia elämänsä aikana. Teeskentelemään hän ei niissä kuitenkaan ole joutunut, vaan on pärjännyt olemalla oma huumoria ja hyvää tuulta hersyvä itsensä.

Parhaiten Pesälä varmasti tunnetaan peräti 16 vuoden työrupeamastaan eduskunnan varapuhemiehenä, mutta sen lisäksi hän on ollut muun muassa maanviljelijä, kunnanvaltuutettu ja ministerikin noin vuoden ajan.

Jäätyään eläkkeelle Euroopan parlamentista mies lunasti myös lupauksensa esiintyä Iitin Harrastajateatterissa näytelmässä Hunttalan Matti .

- Roolihenkilöni oli siinä ryypiskelevä pienen kunnan valtuuston puheenjohtaja, joka riiasi kunnanhallituksen puheenjohtajana istuvaa vanhaapiikaa. Siinäkin osassa sain siis olla oma itseni, Pesälä naurahtaa.

Omana itsenään hän heti sotaväen jälkeen lähti myös mukaan yhteisiä asioita hoitamaan aluksi paikallisen meijerin organisaatiossa.

- Kun olin nuori, kotitaloni ympärillä oli 37 siirtoväen tilaa, ja niiden perheiden kanssa noustiin yhdessä uuteen elämään. Ne vuodet olivatkin sellainen elämän korkeakoulu, että sen veroista oppia ei muuten saa. Eikä sen jälkeen kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin todellakaan tarvinnut teeskennellä, Pesälä vakuuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän sai myös alusta asti suunsa auki kokouksissa, mikä osaltaan vei häntä poliittisella uralla eteenpäin. Iitin kunnanvaltuustoon hänet valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1972. Tuolloin hän oli myös ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntaan.

Ensikertalainen sai komeasti 2 700 ääntä.

- Eiväthän ne toki valintaan riittäneet, mutta seuraaviin vuoden 1975 vaaleihin porukka ympärilläni kävi tosissaan. Sain silloin yli 5 000 ääntä, ja siitä pitäen minut valittiin aina eduskuntaan tai presidentin valitsijamieheksi, kun ehdolle asetuin, Pesälä kehaisee.

Erityisen kiitollinen Pesälä on siitä, että sai jakaa ensimmäisen kansanedustajakautensa ajan työhuoneen Ahti Karjalaisen kanssa.

Kansanedustajan työ maistui mukavalta alusta asti, mutta erityisen hyvin Pesälä viihtyi varapuhemiehenä. Se oli virka, joka sopi lähes täydellisesti vilkkaalle ja seuralliselle miehelle.

- Minun ja muiden kansanedustajien välille kehittyi vuosien mittaan sellainen yhteinen myötäelämisen henki, ettei paremmasta väliä. Ystäviä tuli myös tuhannen paljon ja vieläkin voin katsoa kaikkia suoraan silmiin, Pesälä iloitsee.

Poliitikon uran tiukimmat hetkensä Pesälä koki, kun hän hän maa- ja metsätalousministerinä vuosina 1994-1995 oli mukana luotsaamassa Suomea Euroopan unioniin.

- Se oli varsinaista hevosenleikkiä, sillä esimerkiksi maataloustuottajain MTK:n haukut olivat arkipäivää. Edustajatoverit pelkäsivät jo pahintakin, mutta hengissä sentään selvisin, Pesälä muistelee.

Itse tilanhoidon seuraavalle sukupolvelle luovuttanut Pesälä uskoo vakaasti maatalouden tulevaisuuteen Suomessa. Menestyminen on kiinni kuitenkin siitä, että mahdollisuus kansallisen tuen maksamiseen säilyy.

- Me voimme nämä tarvittavat tuet myös tulevaisuudessa maksaa, jos haluamme. Sitä ei mikään mahti maailmassa pysty estämään, vaikka EU veisi meidät asiasta käräjille asti, sillä ne käräjät Suomi voittaisi, Pesälä uskoo.

ISKO MALIN