Viihde

Myrkynkeittäjä
punoo juoniaan

TS/Matti Heinonen<br />Pojat Pertti "Pera" Lahtela ( Timo Aali ), Jari Fagerström ( Kimmo Nielikäinen ) ja Kauko "Kake" Nyyssönen ( Hannu Aali ) hakevat Linnea Ravaskalta (Jaana Vesanen) nimikirjoitusta testamenttiin, jonka he ovat juuri saunalla suunnitelleet.
TS/Matti Heinonen
Pojat Pertti "Pera" Lahtela ( Timo Aali ), Jari Fagerström ( Kimmo Nielikäinen ) ja Kauko "Kake" Nyyssönen ( Hannu Aali ) hakevat Linnea Ravaskalta (Jaana Vesanen) nimikirjoitusta testamenttiin, jonka he ovat juuri saunalla suunnitelleet.

PIIA HEIKKINEN

Varastamista, juopottelua ja yllättäviä kuolemia. Kisa-Veikkojen näyttämöllä pureudutaan vakaviin aiheisiin satiirisesti, komedian keinoin.

Suloinen myrkynkeittäjä pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen teokseen vuodelta 1988. Näytelmän tapahtumat on nyt sijoitettu Turkuun ja Naantaliin.

- Minulla oli luettavana nippu näytelmiä, mutta tämän teksti kolahti. Panu Raipian dramatisoima näytelmäteksti oli sellaisenaan helppo sovittaa näyttämölle, pohtii ohjaaja Matti Heinonen .

Kuolema kohtaa täysin yllättäen

Raipia oli tehnyt dramatisoinnin pääosin kesäteattereita silmällä pitäen.

- Suurin haaste oli näytelmän ulospano, visuaalisen rakenteen rakentaminen. Kesäteattereissa on enemmän tilaa. Nyt esimerkiksi samanaikaisesti tapahtuva sauna- ja sisähuonekohtaus piti sovittaa pienelle lavalle, miettii Heinonen.

Yleensä harrastajateattereihin on vaikea saada mukaan miehiä, mutta miehinen Paasilinnan teos sopi hyvin Heinoselle.

- Minulla oli jo keväällä valmiina sopiva äijäsakki. Naisrooleja ei ollut kuin muutama. Lisäksi kaksi poliisin virkaa meni naisille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka moni saa näytelmän aikana surmansa, niin yhtään ei suoranaisesti tapeta.

- Kuolemat ovat enemmän tai vähemmän vahinkoja. Tappaminen ei ole tekstissä kaiken a ja o, vaan ihmisten elämä ja edesottamukset, summaa Heinonen.

Rahat sileäksi rellestämällä

Näytelmässä leskirouva Linnea Ravaskan ( Jaana Vesanen ) edesmenneen eversti-miehen sukulaispoika Kauko "Kake" Nyyssönen ( Hannu Aali ) vaikeuttaa kahden laitapolkuja kulkevan kaverinsa kanssa vanhan mummon elämää.

Eläkkeenmaksupäivänä poikajoukkio saapuu aina paikalle ja kähveltää leskirouvan rahat.

- Pojat ryyppäävät ja remuavat. Linnea on aina velkaa kauppaan, koska rahat on viety, toteaa Heinonen.

Koska virkavallasta ei ole apua, päättää mummo tehdä itse asialle jotain. Hän menee lääkäriystävänsä Kauko Kivistön ( Kari Laine ) luo.

Tohtorilla on monenlaista myrkkyä, joista Linnea keittää varsinaisen liemen. Monien vaiheiden kautta myrkkypiikit koituvat Kaken kavereiden kohtaloksi.

- Pertti "Pera" Lahtela ( Timo Aali ) istuu Tuomiokirkon puiston penkillä myrkkypiikkiin ja Jari Fagerström ( Kimmo Nielikäinen ) yrittää tiputtaa mummon laivalla laidan yli, mutta leskirouva sanoo mieluummin ottavansa omaa myrkkyään. Fagerström kiinnostuu ruiskusta ja menehtyy, paljastaa Heinonen.

Sukulaispoika suuttuu silmättömästi kavereidensa kohtalosta ja yrittää tönäistä leskirouvan Tähtitorninmäeltä, mutta lipsahtaakin itse alas. Edesmennyt, vaitonainen eversti ( Turkka Help ) kulkee lavalla mustissaan mustan sateenvarjon kanssa. Toisen sateenvarjon hän toimittaa aina seuraavalle helvettiin joutuvalle.

Suloinen myrkynkeittäjä -näytelmä Kisa-Veikkojen näyttämöllä (Pulmussuonkatu 86, Turku). Seuraavat esitykset: pe 28.11. klo 19, su 30.11. klo 18 ja pe 12.12. klo 19.