Viihde

Nyt on aika
aloittaa
lintujen
ruokinta

TS/Timo Talus<br />Pihapiirin linnut tarvitsevat evästä.
TS/Timo Talus
Pihapiirin linnut tarvitsevat evästä.

Turun Sanomat

Nyt on hyvä aika aloittaa lintujen talviruokinta myös Etelä-Suomessa, sillä sään muututtua talviseksi lintujen ravinnonsaanti luonnosta hankaloituu.

Talviruokinta on tärkeä ravintolisä monelle linnulle, ja samalla ruokintapaikka tarjoaa mielenkiintoista seurattavaa linnuista kiinnostuneelle.

Linnuille kelpaa monenlainen ruoka, kunhan se ei ole pilaantunutta eikä liian suolaista. Suosituimpia talvilintujen ravintokohteita ovat maapähkinät, auringonkukansiemenet, hirssi, kaura ja tali. Paras ruokintalaite on sellainen ruokinta-automaatti, jossa linnut eivät voi istua ruoan päällä ja ulostaa sen joukkoon.

Yleisimpiä ruokintapaikkojen vieraita ovat talitiainen, hömötiainen, sinitiainen, punatulkku, viherpeippo ja keltasirkku.

Noin 70 lajia maamme runsaasta 240 pesimälajista talvehtii säännöllisesti Suomessa.

BirdLife Suomi kutsuu kaikki linnuista kiinnostuneet osallistumaan Pihabongaus-tapahtumaan. Pihabongauksessa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja 24.-25.1.2009 ja ilmoitetaan havainnot BirdLife Suomelle.

Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua. Pihabongauksen 2009 suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen .

Lisätietoja osoitteessa www.pihabongaus.fi