60 vuotta huomenna: Toivealalla ei leipäänny

TS/Jorma Pihlava<br />Matti Lahtinen ei ole 35 vuodessa leipääntynyt kunnanjohtajan töihin.
TS/Jorma Pihlava
Matti Lahtinen ei ole 35 vuodessa leipääntynyt kunnanjohtajan töihin.

Turun Sanomat, Eura

Matti Lahtinen työskentelee kunnanjohtajan virassa 36:tta vuotta. Runsaan kahden kuukauden päästä hän todistaa Kiukaisten liittymistä Euraan; vuoden 2011 alusta joukkoon yhtyvät Köyliö ja Säkylä.

Yhdistymissopimuksen mukaan kunnan nimenä pysyy Eura ja kunnanjohtajana Matti Lahtinen, joka uuden Euran ensimmäisenä syksynä täyttää 63 vuotta.

- Eläkesääntö mahdollistaa joustavan siirtymisen eläkkeelle. Haluan vastata siitä, että asiat saadaan käyntiin. Olen ajatellut jatkaa vielä useamman vuoden.

Lahtisen on helppo suunnitella jatkovuosia, sillä fyysinen kunto kestää sauvakävelylenkin ylämäetkin hengästymättä eikä kunnanjohtajan työ leipäännytä henkisesti. Hän on toivomassaan työssä.

- Tämä oli minun tietoinen ja mieluinen valintani jo opiskeluaikana. Halusin yhteiskunnallisiin palvelutehtäviin.

- Kuntien toimintaympäristö ja niiden sisäiset toimintajärjestelmät ovat muuttuneet moneen kertaan. Nyt paras-hanke tuo omat muutoksensa, samoin tekee viime viikkojen maailmanlaajuinen finanssikriisi. Kunta on osa laajaa verkostoa. Se on minua aina kiehtonut.

Maailmanlaajuinen finanssikriisi herättää myös ideologisesti.

- Nyt kaikki näyttävät olevan yhtä mieltä siitä, että tarvitaan hallitusten toimia - markkinat eivät pysty ratkaisemaan ongelmia. Markkinoilla on ajettu ylinopeutta ja kurvi on tullut liian yhtäkkisesti vastaan.

- Olen sosialidemokraattisen puolueen jäsen, mutta työssäni sitoutumaton. En ole saanut ryhmiltä ohjeita miten asioita pitäisi valmistella enkä osallistunut ryhmäkokouksiin. Euralaiseen kulttuuriin ei sellainen kuulu.

Vaikka Kiukainenkin on vielä liittämättä Euraan, asettaa Lahtinen jo pääpainon Eura 2011:lle, joka sisältää myös Köyliön ja Säkylän.

- Nyt haasteena on ylläpitää se tavoitetila, joka vallitsi keväällä yhdistymissopimusta tehdessä eli kootaan voimat, jotta säilytetään päätösvalta alueella, turvataan palvelut ja ollaan vetovoimainen ja kilpailukykyinen. Siinä on meidän huoneentaulumme.

Matti Lahtinen uskoo, että Euran rajat ovat 2011 liitoksen jälkeen kohdallaan. Eura, Kiukainen, Köyliö ja Säkylä muodostavat kiinteän työssäkäyntialueen, joka on luonteva osa Satakunnan kuntaverkkoa.

- Satakunnassa on kaksi maakuntakeskusta, Pori ja Rauma. Muut keskukset ovat Kankaanpää, Eura ja kakkostien varressa kolmas, hän listaa ja jättää kakkostien varren keskuksen kohteliaasti nimeämättä. Kakkostien ja Kokemäenjoen varteen syntyvän kunnan koostumuskin on vielä arvoitus jopa asianosaisille.

Matti Lahtinen tunnetaan penkkiurheilijana ja etenkin kovana palloilumiehenä. Kuntoilu nostaa miehen penkiltä, etenkin sauvakävely uutena harrastuksena.

- Vaimon innostamana otin sauvat mukaan. Suosittelen muillekin.

JORMA PIHLAVA

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.