Viihde

Puhtia puhaltimiin ja lommot sileiksi

TS/MARTTIINA SAIRANEN<br />Puupuhallinkorjaaja ja muusikko Tane Kannisto valmistaa ja virittää tenorisaksofonin soittokuntoon.
TS/MARTTIINA SAIRANEN
Puupuhallinkorjaaja ja muusikko Tane Kannisto valmistaa ja virittää tenorisaksofonin soittokuntoon.

SINIKKA ESKOLA

Turun Lemminkäisenkadulla sijaitsevan varastorakennuksen uumenista löytyy uunituore puhallinsoitinkorjaamo ja kaksi tyytyväistä miestä.

Paikan tarkemmasta sijainnista kertovat kyltit odottavat vielä sisätiloissa ja toinen huoneista on tyhjillään. Ilmastoinnissakin on kuulemma parannettavaa.

Taloksi ovat kuitenkin asettumassa Keuruulta Turkuun syyskuun lopussa muuttanut vaskipuhallinten korjaaja Kari Lilja ja turkulainen puupuhallinkorjaaja, opettaja ja muusikko Tane Kannisto.

- Tarkoitus on kääriä hihat ja aloittaa työt pikimmiten, tähdentävät kaverukset.

- Yritys on alunperin Aleksei Apostolin torvitehdas Helsingistä, joka jaettiin W. Mirschin ja Westerlundin kanssa. Veijo Åman osti W. Mirschin ja Kari Lilja sittemmin Åmanin, Lilja valaisee historiaa.

- Oston myötä sain samaan hintaan myös ammattikoulutuksen - taitoja, jotka siirtyivät ennen vanhaan oppi-isältä kisällille. Opin esimerkiksi itse valamaan tinaa, jota tarvitaan juotoksiin ja laimentamaan suolahappoa, kiittää Kari Lilja oppi-isäänsä Veijo Åmania.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myhäillen Kari Lilja esittelee kaupan myötä tullutta 1800-luvulla rakennettua sorvia, joka tuotiin Saksasta Suomeen vuonna 1900, ja on edelleen käyttökunnossa. Se hyrrääkin kissamaisen pehmeästi.

Laatikoista löytyy oston myötä siirtyneitä rautoja ja muuta välineistöä. Kuulia tarvitaan yhä torvien lommojen oikaisuissa.

Korjattaviksi tuodaan puhaltimia ympäri Suomen. Miten paljon aikaa korjaus vie ja mikä hinta sille tulee, selviää tapauskohtaisesti.

- Vähän aikaa sitten radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti Helsingistä kävi vaihdattamassa soittimensa katkenneen jousen, toteaa puolestaan Tane Kannisto.

- Monesti olen myös matkustanut itse paikalle, kun apua on tarvittu.

Soitinten korjaaja purkaa ja kasaa, mutta osia täytyy myös osata tehdä. Muhkeat B-tuubat puretaan putki kerrallaan ja torveen ja putkistoon syntyneet lommot oiotaan, jatkaa Lilja.

Keräilijältä vaihdossa hankitusta ikäkaunottaresta Lilja lupaa tehdä paraatituuban.

Hän on soittanut seitsemänvuotiaasta ja aikoo hankkiutua lähitulevaisuudessa soittoporukkaan, kunhan on ehtinyt asettua kunnolla aloilleen.

Tane Kannisto näyttää tenorisaksofonia, joka oli tullessaan ihan rutussa. Karin käsittelyssä mukiloitiin metallit muotoonsa ja lopullisen virityksen ja säädön se saa Tanen käsissä.

- Yöstä joutuu joskus ottamaan lisäaikaa. Virkistävää kuitenkin, että päivisin saa korjausten lomassa vaihtaa ajatuksia kaverin kanssa, iloitsee Kari Lilja.

Korjaajan koulutuksen Tane Kannisto on hankkinut omalla kustannuksellaan ulkomailla.

- Kalliiksi on tullut, mutta ei kaduta.

Suomesta löytyy lisäksi muutama rekisterissä oleva soitinkorjaamo.

TS/MARTTIINA SAIRANEN<br />Sorvi 1800-luvulta pelittää vielä tänäkin päivänä, näyttää Kari Lilja.
TS/MARTTIINA SAIRANEN
Sorvi 1800-luvulta pelittää vielä tänäkin päivänä, näyttää Kari Lilja.
TS/MARTTIINA SAIRANEN<br />Kuulia lommojen oikaisuun.
TS/MARTTIINA SAIRANEN
Kuulia lommojen oikaisuun.
TS/MARTTIINA SAIRANEN<br />-Tätä harvinaista B-tuubaa käsittelen tarkasti, lupaa puhallinsoitinten korjaaja Kari Lilja.
TS/MARTTIINA SAIRANEN
-Tätä harvinaista B-tuubaa käsittelen tarkasti, lupaa puhallinsoitinten korjaaja Kari Lilja.