Viihde

Lääkäri-kirjailija herätti
henkiin poliisi Jäppisen

TS/Heikki Ala-Nissilä<br />Simo Pajusen dekkari vilisee loimaalaisia ja turkulaisia nimiä ja paikkoja. Tunnetuin nimi on Loimaalla ennen sotia vaikuttanut poliisi Jäppinen.
TS/Heikki Ala-Nissilä
Simo Pajusen dekkari vilisee loimaalaisia ja turkulaisia nimiä ja paikkoja. Tunnetuin nimi on Loimaalla ennen sotia vaikuttanut poliisi Jäppinen.

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Loimaalla vanhoina hyvinä aikoina ennen sotia vaikuttanut vanhan hyvän ajan poliisi Jäppinen herää henkiin Simo Pajusen dekkareissa. Tampereella vielä lääkärintyötä tekevä loimaalaissyntyinen kirjailija on antanut dekkariensa päähenkilölle tunnetun loimaalaispoliisin nimen.

- Olen kuullut Jäppisestä paljon hyviä tarinoita. Mies kiehtoi minua ja siksi hänestä tuli kirjojeni päähenkilö. Minun Jäppiseni ei kuitenkaan ole sama kuin oikeasti Loimaalla elänyt poliisi Jäppinen. Kirjoissani on myös muita loimaalaisnimiä, mutta heidän ympärilleen kirjoittamani tarinat ovat mielikuvituksen tuotetta, Pajunen sanoo.

Jos tapahtumat ovat mielikuvitusta ovat tapahtumapaikat aitoja ja autenttisia. Polkupyörällä liikkuva Jäppinen seikkailee Loimaan itäpuolisissa kylissä ja vierailee Turussakin. Kirjailija on selvittänyt Turun raitioteiden reititkin, jotta osaisi sijoittaa tapahtumat taatusti oikeisiin paikkoihin.

- Jäppisestä kaikki lähtee. Kirjan keskushenkilöksi pitää valita voimakas ja värikäs persoona. Tapahtumat kulkevat sitten kuin itsestään, mutta niille pitää keksiä loppu. Kirjoitan jaksoittain viisi-kuusi tuntia päivässä. Välillä teen lääkärin sijaisuuksia Tampereen kaupunginsairaalassa, Pajunen selvittää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaminen ei ole hänelle kuitenkaan pelkkä eläkepäivien harrastus, vaan hän ottaa sen vakavasti. Dekkari on hänelle jo toinen ja lisäksi hän on kirjoittanut kesäsarjoja paikallislehteen.

Jäppis-kirjat eivät ole jatkoa toisilleen. Ensimmäinen sijoittuu lähemmäs salakuljetusaikaa 1930-luvun alkuun, toinen jo lähemmäs sotavuosia. Sarja saanee uusiakin osia, sillä tarinoita on vielä runsaasti varastossa.

- Meitä ihmisiä on hyviä ja aika hyviä, pahoja ja oikein pahoja, mutta pahimmassakin on jotain hyvää. Vai onko? Tähän kysymykseen voi yrittää löytää vastauksen kirjassani, kirjailija tiivistää.

Simo Pajunen: Jäppinen ja sala-ampuja. Rikosromaani. Kustannus HD 2008.

Luitko jo nämä?