60 vuotta huomenna: Johtajan ei pidä kilpailla alaistensa kanssa

TS/MARKKU OJALA<br />-Kylmälaboratoriolla on johtava asema eurooppalaisessa ultramatalien lämpötilojen infrastruktuurin koordinoinnissa. Tutkija voi nykyisin ostaa tällaiselta jäähdyttimeltä EU:n rahoittamana käyttöaikaa omaa työtään varten, kertoo Mikko Paalanen.
TS/MARKKU OJALA
-Kylmälaboratoriolla on johtava asema eurooppalaisessa ultramatalien lämpötilojen infrastruktuurin koordinoinnissa. Tutkija voi nykyisin ostaa tällaiselta jäähdyttimeltä EU:n rahoittamana käyttöaikaa omaa työtään varten, kertoo Mikko Paalanen.

Turun Sanomat

Hartolassa syntymässä käynyt, mutta itseään perin juurin salolaisena pitävä Mikko Paalanen astui 1996 isoihin saappaisiin. Hän tuli silloin Jyväskylän yliopistosta Olli Lounasmaan (1930-2002) kutsumana johtamaan Suomen kansainvälisesti tunnetuinta laboratoriota, Teknillisen korkeakoulun Kylmälaboratoriota Espoossa.

- Ne olivat niin isot saappaat, että niissä mahtui kääntymäänkin. Lounasmaa antoi minulle tilaa toimia ja lähti itse kentälle tekemään kylmäfysiikkaa Berliiniin. Näin hän vältti tietoisesti puuttumasta Kylmälaboratorion johtamiseen. Samalla hän oli kuitenkin lähellä, jos ja kun tarvitsin apua tai neuvoja, sanoo Mikko Paalanen.

Paalasen ura Kylmälaboratoriossa oli alkanut jo vuonna 1970 kesäpoikana. Diplomityön hän teki siellä 1972, mutta vietti jo seuraavan vuoden Illinoisin yliopiston fysiikan laitoksessa saatuaan Salon rotareiden stipendin.

- Se oli tärkeä vuosi. Tutustuin yhdysvaltalaiseen jatko-opiskelusysteemiin ja havaitsin, että väitöskirjatyöni kokeellinen osuus kannatti tehdä TKK:lla. Meillä oli paremmat laitteet. Sain sen jälkeen työtarjouksen AT&T yhtiön arvostetusta Bellin tutkimuslaboratoriosta. Siitä ei kannattanut kieltäytyä. Paikka oli aito norsunluutorni - tutkijan taivas ilman opetukseen ja hallintoon liittyviä huolia ja paineita. Työtä mitattiin tieteellisillä julkaisuilla. Sisäinen kilpailu oli kovaa.

Mikko Paalasta voi pitää professorina, joka toi nanofysiikan tutkimuksen Suomeen. Hän siirtyi Bellin laboratoriossa hyvin nopeasti tutkimaan elektronien kuljetusominaisuuksia ja kvantti-ilmiötä. Siinäkin tarvittiin matalien lämpötilojen tuntemusta.

- Kun Bellissä perustutkimusta ryhdyttiin ajamaan alas, päätimme perheeni kanssa palata takaisin Suomeen. Valitsin Jyväskylän yliopiston. Siellä oli neljälle professorille varattu yhteensä 10 miljoonaa markkaa aloituspääomaa. Se oli iso raha laman keskellä 1992. Sain vielä ottaa Bellistä laboratorioni välineistön mukaani.

Nanofysiikka ja kvanttielektroniikka siirtyivät Paalasen mukana myös Espooseen. Niitä tutkitaan Kylmälaboratoriossa jo perinteistä heliumia enemmän. Aivotutkimuksen osuus on kuitenkin suurin, 45 prosenttia. Laboratorio toimii suoraan rehtorin alaisuudessa. Liki 10 prosenttia Nature- ja Science- lehdissä julkaistavista suomalaisista tutkimuksista tehdään siellä.

- Uusi Aalto-yliopisto tarvitsee Kylmälaboratorion esimerkkiä sekä tutkimuksen että infrastruktuurin osalta. Täällä on itse rakennettu huippuinfraa ja kansainvälisiä suhteita jo heti alusta lähtien. Lounasmaa näki pitkälle.

- Minulla on kaksi mottoa: "Johtaja ei saa kilpailla alaistensa kanssa" toiseksi "Pomollakin on pomo." Näen Aalto-yliopistossa johtamisongelman vaaran. Professoreiden pitää uskaltaa palkata siellä itseään parempia alaisia ja tutkijoita. Änkyröitä ja älykkäitä tutkijoita tarvitaan. Orkesterinjohtajankin on osattava nöyrtyä ja kääntää ensilaulajattaren läimäykselle vielä toinenkin poskensa.

JARMO WALLENIUS