Viihde

Julia aloitti japanin iltalukiossa jo 11-vuotiaana

TS/Jane Iltanen<br />Julia Valve, 12, on opiskellut japania jo iltalukiossa ja kesäyliopistossa. - Halusin opiskella kieltä, eikä sitä ollut muissa oppilaitoksissa tarjolla.
TS/Jane Iltanen
Julia Valve, 12, on opiskellut japania jo iltalukiossa ja kesäyliopistossa. - Halusin opiskella kieltä, eikä sitä ollut muissa oppilaitoksissa tarjolla.

JENNI ARBELIUS

12-vuotias Julia Valve piirtää varmalla kädellä vihkoonsa japanilaisia merkkejä.

- Jos merkistä tekee jonkun kohdan väärin, sitä ei yleensä korjata, vaan koko kirjain aloitetaan alusta. Vain kirjoittamaan opettelevat lapset käyttävät pyyhekumia.

Pari vuotta sitten 10-vuotias Julia Valve oli perheensä kanssa automatkalla mummolaan. Perheen äiti osti takapenkin sisaruksille ajankuluksi japanilaisen mangan piirustusoppaan.

- Piirsin mangahahmoja vuoden verran. Sitten halusin opetella japanin kieltä. En vain tiennyt, missä Turun seudulla voi opiskella japania. Äiti huomasi lehdessä aikuislukion ilmoituksen, jossa sanottiin, että siellä voi opiskella minkä ikäiset tahansa. Niinpä aloitin japanin viime syksynä, kun olin vielä 11-vuotias. Julia Valve kertoo.

Kesäyliopistossa kurssilla

Nyt tyttö käy alakoulun viimeistä eli kuudetta luokkaa. Koulussa hän pitää eniten kuvaamataidosta ja englannista.

Vapaa-ajallaan hän harrastaa ratsastamista, partiota ja koiria. Japanin kielen aloittaminen aikuislukiossa jännitti aluksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pelkäsin, että muut oppilaat katsovat, että mitä noin nuori täällä tekee. Ei se niin ihmeellistä ollut. Viime kesänä opiskelin japania kesäyliopistossakin, tyttö kertoo.

Jo jatkokurssille edennyt Valve osaa jo yleisimmät japanin kirjoitusmerkit ja perussanaston, jolla tulisi maassa jo toimeen. Tänä syksynä alkaneella kurssilla opetellaan yritysmaailmaan, kulttuuriin ja erilaisiin ruokiin liittyvää sanastoa. Japanissa hän ei ole vielä koskaan ollut.

Valve kertoo, ettei koe elämäänsä liian kiireiseksi, koska koulu ja harrastukset ajoittuvat alkuviikolle ja loppuviikolla on vapaa-aikaa.

Hänen samanikäiset kaverinsa harrastavat enimmäkseen jalkapalloa ja tanssia.

- Kaverit suhtautuivat opiskeluuni vähän eri tavoilla. Osa ihmetteli, että mitä hyötyä tuollaisesta nyt on, osa taas oli innoissaan. He halusivat, että opetan heille sanoja ja kyselivät kielestä kauheasti. Eräs 11-vuotias tuttavani innostui japanista niin paljon, että hänkin aloitti japanin opiskelut iltalukiossa tänä syksynä.

TS/<br />Ki merkitsee puuta.
TS/
Ki merkitsee puuta.
TS/<br />Yume tarkoittaa unta tai unelmaa.
TS/
Yume tarkoittaa unta tai unelmaa.
TS/Jane Iltanen<br />Tämä merkki tarkoittaa puuta.
TS/Jane Iltanen
Tämä merkki tarkoittaa puuta.