Viihde

Karita, Mette, Minea ja Vanessa
pääsivät nimipäiväkalenteriin

TS/Arto Takala<br />Oopperalaulaja Karita Mattila viettää nimipäiväänsä vastedes 17.2.
TS/Arto Takala
Oopperalaulaja Karita Mattila viettää nimipäiväänsä vastedes 17.2.

SINIKKA ESKOLA

Nimipäiväuudistuksen arkkitehteina ovat olleet emeritusprofessori Eero Kiviniemi , dosentti Minna Saarelma ja suomenruotsalaisella puolella professori emerita Marianne Blomqvist.

- Suomalaisten nimivalinta on kääntynyt yksilöllisempään suuntaan, kertoo professori Kiviniemi. - Erilaisia nimiä on paljon entistä enemmän eivätkä eri nimiä saaneiden määrät enää nouse yhtä korkeiksi kuin ennen. Siksi almanakkaan pääsyn yleisyysrajaa on haluttu muuttaa.

Aiemmin suomenkieliseen nimipäivälistaan pääsyyn on vaadittu tuhatkunta nimenkantajaa. Nyt Kiviniemi ja Saarelma päätyivät siihen, että jos nimi on annettu ensimmäiseksi etunimeksi yli 500 lapselle, sitä harkitaan mukaan almanakkaan.

Ilouutinen 50 000 suomalaiselle

Kaikkiaan niillä nimillä, jotka nyt hyväksyttiin, on Suomessa noin 50 000 haltijaa. Uusista nimistä löytyy uutta ja vanhaa.

Viime aikoina ovat monet vanhat, perinteiset nimet tulleet uudelleen muotiin, ja siksi almanakkaan palautetaan esimerkiksi Fanni ja Hilda , Frans ja Hans, Luukas ja Sebastian . Suomenruotsalaiseen almanakkaan pääsevät takaisin mm. Aron ja Noah .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtaosa nimistä on kuitenkin sellaisia, joita ei ole ollut kalenterissa aiemmin.

Suomenkielisen almanakan uusista nimistä yleisimpiä ovat Anette, Karita, Rosa, Sandra, ja Max, jotka kaikki on annettu 1960-luvulta lähtien yli kahdelletuhannelle lapselle.

Nopeimpia nousijoita ovat tyttöjen uusissa nimissä Lumi, Minea, Nella ja Peppi ja poikien nimissä Lenni, Lukas, Max ja Sebastian , jotka kaikki on annettu tänäkin vuonna jo noin sadalle lapselle.

Valintaperusteiden mukaan uudelleen yleistynyt nimi, joka on aiemmin ollut kalenterissa pitkähkön ajan, mutta poistettu nimilistalta, on pyrittävä sijoittamaan vanhalle paikalleen. Niinpä esimerkiksi 2.9. kalenterista poistettu Justus palaa nyt entiselle paikalleen Sinikan ja Sinin rinnalle.

Eero Kiviniemi on huolehtinut almanakan nimilistoista 1970-luvulta lähtien Tällä kertaa muutoksen valmistelussa on ollut mukana myös fil. tri Minna Saarelma, joka on vastikään nimetty Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentiksi.

Hän tulee vuodesta 2010 jatkamaan professori Kiviniemen työtä suomenkielisen nimipäiväkalenterin ylläpidossa.

Suomenruotsalaisten nimien kärjessä Minea

Ruotsalaiseen almanakkaan on erilaiset valintapeusteet, koska ruotsinkielisten lastan lukumäärä on huomattavasti pienempi kuin suomenkielisten.

Professori Marianne Blomqvist kertoo, että aiemmin mukaan harkittiin nimiä, joilla on vähintään 100-150 kantajaa, mutta nyt tätäkin rajaa on laskettu.

Helsingin yliopisto hankkii Väestörekisterikekskuksesta tiedot kaikista Suomessa annetuista nimistä ja jaottelee mimet mm. lapsen äidinkielen mukaan.

- Suosituimmat uusista suomenruotsalaisista nimistä ovat tyttöjen puolella Minea ja Vanessa ja poikien puolella Mark ja Nicolas , kertoo Blomqvist.

Hän on iloinen vanhan Noah -nimen mukaanpääsystä, sillä nimeä ei ole löytynyt almanakoista 1700-luvun jälkeen. Samana päivänä voivat juhlia myös Noa ja Noak .

Lehtikuva<br />Golfari Minea Blomqvist voi tuulettaa myös nimipäivänsä kunniaksi 11.4.
Lehtikuva
Golfari Minea Blomqvist voi tuulettaa myös nimipäivänsä kunniaksi 11.4.
TS/<br />Meteorologi Mette Mannonen voi tarjota nimipäiväkakkua 14.3.
TS/
Meteorologi Mette Mannonen voi tarjota nimipäiväkakkua 14.3.
TS/<br />Juontaja ja malli Vanessa Kurrikin voi nyt viettää nimipäiviä 25.2.
TS/
Juontaja ja malli Vanessa Kurrikin voi nyt viettää nimipäiviä 25.2.