Vallan ytimeen "erivapaudella sukupuolestaan"

TS/<br />Tyyne Leivo-Larsson (1902-1977) nousi ensimmäisenä naisena Suomen virkamiesjohtoon.
TS/
Tyyne Leivo-Larsson (1902-1977) nousi ensimmäisenä naisena Suomen virkamiesjohtoon.

PIRJO VISMANEN

Tiedätkö, kuka oli Tyyne Leivo-Larsson ? Pitäisi tietää, sillä hän teki tasan puoli vuosisataa sitten historiaa. Leivo-Larsson nousi ensimmäisenä naisena Suomen valtion virkamiesjohtoon, kun hänet nimitettiin maamme Oslon suurlähettilääksi 1. syyskuuta 1958.

1700-luvulla moinen saavutus olisi ollut naiselle mahdoton, sillä valtion virkoihin sai valita vain miehiä. 1800-luvullakin Leivo-Larssonin olisi pitänyt virkaan pyrkiäkseen hakea senaatilta "erivapaus sukupuolestaan". 1900-luvulla nimityksen mahdollistivat lakiin kirjatut erivapaussäädökset, joilla myös naisia voitiin valita vain miehille määrättyihin valtion virkoihin. Niistä viimeiset kumottiin vasta vuonna 1975.

Totta totta: ei kovinkaan kauan sitten Suomessa oli virat vain miehille ja virat vain naisille.

Ulkomaanasiat miehille, kotitaloustarkastus naisille. Oikeuksien puheenjohtajuudet, maaherruus, nimismiehen virat ja virat metsänhoidon, Valtionrautateiden, ammattientarkastuksen, merenkulkulaitoksen ja merenkulun piiristä miehille, eräät naisvankiloiden virat naisille.

Näin määräsi vuonna 1926 voimaan tullut laki naisten kelpoisuudesta valtion virkoihin. Periaatteessa se avasi naiselle pääsyn jokaiseen valtion virkaan, mutta asetuksessa säädettiin sitten viroista, joihin voitiin "viran laadun" vuoksi nimittää vain joko mies- tai naispuolinen henkilö. Naisten virkojen lista oli luonnollisesti paljon lyhyempi kuin miesten.

Eihän esimerkiksi poliisimiehen tehtäviä voitu uskoa naisille näiden fyysisen heikkouden vuoksi - eikä sen puoleen poliisin johtavia virkojakaan, ne kun edellyttävät hoitajaltaan arvovaltaa, mitä "yleinen katsantotapa" ei tuolloin ollut "taipuvainen myöntämään naisille".

Naimisissa olevan naisen ei kannattanut hakeakaan virkaa, jossa hän saisi haltuunsa yleisiä tai yksityisiä varoja, ellei hänen aviomiehensä ollut valmis vastaamaan varoista kuin omista veloistaan.

Naisilla on Suomessa moni asia hyvin, jopa paremmin kuin maailman naisilla keskimäärin. Meillä ei kansalaisia kielletä sukupuolen perusteella ajamasta autoa tai käymästä koulua, vaan meillä on jopa naispresidentti. Valtion virkamieseliitissä, vallan ytimessä, vaimoväki ei kuitenkaan vieläkään häärää.

Ministeriöiden kansliapäälliköistä naisia on kolme kahdestatoista. 68:n osastopäällikön tai alivaltiosihteerin joukkoon mahtuu 16 naista. Koko valtion henkilöstössä miehiä ja naisia on kuitenkin lähes yhtä paljon. Jotkut valtion ammatit tai tehtäväalat ovat toki edelleen joko mies- tai naisvaltaisia. Miesenemmistö on esimerkiksi poliisitoimessa ja puolustusvoimissa, kun taas valtiovarainhallinnossa työskentelee naisia enemmän kuin miehiä..

TS/Arto Takala<br />Teija Tiilikainen on Suomen ensimmäinen nainen ulkoasiainministeriön valtiosihteerinä.
TS/Arto Takala
Teija Tiilikainen on Suomen ensimmäinen nainen ulkoasiainministeriön valtiosihteerinä.
TS/<br />Annikki Suviranta (1923-1999) oli ensimmäinen nainen ministeriön osastopäällikkönä.
TS/
Annikki Suviranta (1923-1999) oli ensimmäinen nainen ministeriön osastopäällikkönä.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.