Viihde

Italian televisio etsii Troijaa Toijasta

TS/Päivi Palm<br />Ohjaaja Davide Vavala (vas.), kuvaaja Massimo Gabrielli ja teknikko Stefano Capogna tarkistavat, että kaikki on kunnossa kuvausta varten.
TS/Päivi Palm
Ohjaaja Davide Vavala (vas.), kuvaaja Massimo Gabrielli ja teknikko Stefano Capogna tarkistavat, että kaikki on kunnossa kuvausta varten.

PÄIVI PALM

Italialainen insinööri Felice Vinci on vahva vakaumuksessaan. Hänen mielestään antiikin myyttinen Troija sijaitsi Kiskon Toijassa. Mies tuntee perinpohjin Homeroksensa, jonka tarinat hänen mielestään tulvivat Itämeren alueelle ja viimein Kiskoon viittaavia yksityiskohtia.

Lähiaikoina miljoonat italialaiset saavat parhaaseen katseluaikaan tutustua Vincin teoriaan. Asialla on Italian valtion televisioyhtiö Rai Due, jonka kuvausryhmä vaelteli torstaina ja perjantaina Odysseuksen jalanjäljissä Kiskon metsissä ja jokivarsissa.

Tekeillä on Voyager-niminen erittäin suosittu matkailuohjelma, jossa paneudutaan historian mystisiksi jääneisiin sotatantereisiin tai iäksi kadonneisiin kaupunkeihin. Ohjelman tekijä Roberto Ciacobbo haluaa antaa katsojilleen avaimia kiehtovien arvoitusten ratkaisuun.

Felice Vincin teoriaan hän törmäsi kuusi vuotta sitten ja jäi heti koukkuun. Kiehtovia yksityiskohtia on paljon.

Miksi Homeros puhuu viikinkilaivoja muistuttavista aluksista ja yöttömistä öistä? Odysseus purjehti kylmässä, sumuisessa säässä eikä leppeissä keleissä. Seikkailiko hän sittenkin Itämerellä eikä suinkaan Välimerellä?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Usva nousi metsän takaa

Jo Roberto Ciacobbon ensimmäinen, vuosien takainen Odysseus-ohjelma oli menestys, jonka jälkeen hän ponkaisikin Voyager-sarjan päätekijäksi.

Toija ei ottanut Välimeren miehiä kovinkaan lempeästi vastaan. Sitkeä sade hankaloitti kuvauksia, mutta kahden tunnin ohjelmaa varten saatiin sentään materiaaliakin kiitettävästi kokoon.

Kuvausryhmän oppaana Toijan maisemissa ahkeroi Kisko-seuran puheenjohtaja Jaana Shelby , joka katseli kauhuissaan, kun joukko vaelsi varusteineen märässä metsässä ja liukkailla kallioilla.

Kaikenlaiset kuvakulmat hankittiin nauhalle hinnalla millä hyvänsä. Italian televisio satsaa paljon suosittuun ohjelmaansa, sillä asialla oli kymmenhenkinen työryhmä.

- Eihän ihminen onneksi sula sateessa, lohduttautuu Felice Vinci, joka on jo useita kertoja kolunnut Toijan maastoja.

Sateen jälkeen Toija pani parastaan. Ilmassa leijui salaperäinen usva, joka sai kuvausryhmän haltioihinsa. Mystiikkaa haettiin ja sitä saatiin.

Arkeologeilla olisi hommia

Merimaisemia ei Kisko pysty tarjoamaan, joten kiireinen ryhmä haki apua Särkisalon puolelta. Petun maisemissa kuvattiin, miten Odysseus lähti matkaan kohti Norjan rannikkoa.

- Suomalaisten arkeologien pitäisi ehdottomasti tehdä alueella kaivauksia, jotta totuus saataisiin päivänvaloon, sanoo Felice Vinci. Hän on varma, että paikallisten hautaröykkiöiden uumenista löytyy mielenkiintoisia todisteita.

Jaana Shelby ja Kisko-seuran hallituksen jäsen Martti Halme ovat innoissaan. Voyager-ohjelma nostaa Toijan lopullisesti maailmankartalle.

- Mikä matkailuvaltti. Sitä pitäisi hyödyntää todella tehokkaasti ja siihen eivät pienen Kisko-seuran rahkeet riitä. Ehkä uudessa Salossa riittää halua hyödyntää tämän luokan matkailunähtävyyttä, sanoo Martti Halme.

TS/Päivi Palm<br />Tämä on ilmiselvää muinaisen Troijan maaperää, selostaa teorian isä Felice Vinci. Filmiryhmän oppaana toiminut Jaana Shelby on samaa mieltä.
TS/Päivi Palm
Tämä on ilmiselvää muinaisen Troijan maaperää, selostaa teorian isä Felice Vinci. Filmiryhmän oppaana toiminut Jaana Shelby on samaa mieltä.