Viihde

Nuket leikkien pyörteissä vievät 1930-1950-lukujen Raunistulaan

TS/Jari Laurikko<br />Nuket pohjautuvat Raila Nikkosen omiin lapsuudenmuistoihin.
TS/Jari Laurikko
Nuket pohjautuvat Raila Nikkosen omiin lapsuudenmuistoihin.

PIIA HEIKKINEN

Nurkkanatusta, kirkonrottaa, kangaskauppiasta, kissaa ja hiirtä. Raunistulan lapsilla riitti puuhaa 1930-1950-luvuilla. Kyläyhteisön lasten leikkien ja askareiden lisäksi alueen tunnettuja henkilöitä esitellään Sirkka Rantasen ja Raila Nikkosen Auralaan kokoamassa nukkenäyttelyssä.

Naisten itse tekemiä nukkeja on yhteensä parisen sataa. 13 on Rantasen käsialaa ja loput Nikkosen.

- Talvinuket jäivät vielä kotiin, paljastaa Nikkonen.

Auralassa esiteltävät nuket leikkivät 20 eri leikkiä ja ahkeroivat 29 askareen parissa.

- Lapset saivat esimerkiksi lämmittää saunan, poimia marjoja ja hoitaa muita lapsia, kertoo itsekin lapsuutensa päivät Raunistulassa asunut Nikkonen.

Nikkonen muistelee lämmöllä lapsuuttaan alueella 1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alkupuolella.

- Ikinä ei tarvinnut pelätä ja kukaan ei ahdistellut. Perheissä oli aika paljon lapsia, joten leikkikavereita riitti. Talvella laskettiin Rukoushuoneen mäkeä. Postitalon pihalla luettiin kirjoja, leikittiin leikkimökissä ja siellä oli ruusujen ympäröimä huvimajakin, muistelee Nikkonen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nikkosen nuket syntyvät lähinnä massapalloista, helmistä, savesta ja piippustrassista. Pikkuriikkiset vaatteet ovat myös haasteellisia valmistaa ja pukea.

- Nuket ovat aika kestäviä ja pystyvät muun muassa seisomaan, konttaamaan ja istumaan.

Nukketietouttaan diakoni Nikkonen on levittänyt myös nuoremmalle polvelle toimiessaan seurakunnan kerhossa.

- Ihan pienet lapset eivät nukkeja pysty tekemään. Meillä nuorimmat ovat olleet 12-vuotiaita.

Nikkosen mielestä askartelussa pitää aina antaa malli.

- Vaikka kuinka selittäisi ohjeet ja näyttäisi vaiheet tarkasti, niin kuitenkin jokainen tekee omanlaisensa. Varsinkin erilaiset kasvot tekevät nukista omia persooniaan.

Rantasen nuket ovat luonnollisenkokoisia. Nuket on tehty sukkahousuista. Täytteeksi kelpasivat naapureiden kulahtaneet tyynyt.

- Tein nukkeja ensimmäistä kertaa. Se oli valtavan hauskaa. Vanhoja vaatteita en nukeille saanut, mutta tyylittelin uudempia vanhanaikaisiksi, kertoo somistajan koulutuksen saanut Rantanen.

Näyttelyyn Rantanen teki muun muassa taiteilija Erkki Tuomen , pyöräverstaan Aku Lundströmin , apteekkarin, juoruämmän, Honolulun tytön ja pirtutrokarin.

- Raunistulassa oli Ruukkujen tasankona tunnettu viinanmyyntipaikka, josta sai aina ostettua pimeän pullon. Trokarin olen tehnyt tarkoituksella hieman kelmeäksi, jotta se olisi pelottavampi.

Taiteilija Erkki Tuomi tunnetaan puolestaan myös taitavana rahanväärentäjänä.

- Rahat näyttivät kuulemma alkuperäisiä paremmilta. Kiinni mies jäi, kun oli hieman humalapäissään leuhkinut maksavansa kaikki Maarian kunnan velat pois, naurahtaa Rantanen.

Raunistula mukuloi leikeis ja muuta väkke askareis -näyttely 5.9. asti ma-pe klo 11-16, la-su klo 12-15 Auralassa (Satakunnantie 10, Turku).

TS/Jari Laurikko<br />Sirkka Rantasen nuket on tehty sukkahousuista. Täytteeksi ovat kelvanneet vanhat tyynyt.
TS/Jari Laurikko
Sirkka Rantasen nuket on tehty sukkahousuista. Täytteeksi ovat kelvanneet vanhat tyynyt.