60 vuotta huomenna: Elämä yhtä teatteria ja kvartettia
Sinikka Sokka aloitti julkiset esiintymisensä noin kahden vuoden ikäisenä - laulamalla Helsingin kaduilla Kello löi jo viisi kuuluvasti lastenrattaissa. 11-vuotiaana karjalaisevakkojen esikoistytär pääsi moniosaiseen radiokuunnelmaan pikku-Heidin pääosaan, ja sitä kautta hänelle avautui tie TV1:n lapsiteatterin moniin näytelmiin.
Varhaisnuoruudessaan Sokka asui ja kävi koulua Helsingin Kruununhaassa.
- Minun 60-lukuni täyttyi kaikenlaisesta kulttuurisähläyksestä. Keskeisiä olivat leffakerhot, teinikunnan jutut ja lehden toimittaminen, folkmusiikki, ja tietysti porisimme kahviloissa, kuten akvaario-Nissenillä, Sokka muistelee.
- Kiinnityin nimenomaan ajan kulttuuriradikalismiin, joka kyseenalaisti aivan kaikkia arvoja. Omaksuin silloin solidaarisuuden, tasa-arvon ja rauhan, jotka edelleen ovat eettistä perustaani.
Erääksi käännekohdaksi muodostui legendaarinen vuosi 1968 - Ylioppilasteatteriin meno ja osanotto Vanhan valtaukseen. Teatterissa hän tutustui Kaj Chydeniukseen , sittemmin tärkeäksi tulleeseen yhteistyökumppaniin.
Teatterikouluun Sokka selviytyi toisella yrittämällä 1970. Yhtä kauaskantoista samana kesänä oli perustaa Agit Prop -kvartetti.
- Poliittisen laulun festivaaleille Itä-Berliiniin koottiin ryhmä. Pekka Aarnio ja Martti Launis tunsivat minut jo hootenanny-ajoilta ja pyysivät mukaan, alkuun neljäntenä oli Kiti Neuvonen ja pysyvimmin sitten Monna Kamu . Mutta Berliinistä se kaikki alkoi.
Pitkin 1970-lukua Agit Prop oli nuortaistolaisen laululiikkeen lippulaiva, joka purjehti laveammallekin. Sokka korostaa monia kansainvälisiä kiertueita, kuten Chilen-matkaa kesällä 1973, jolloin he tapasivat myös presidentti Salvador Allenden.
Kvartetin eräs tunnetuimmista teoksista onkin Allendelle -laulu, jonka Eero Ojanen sävelsi ja Pentti Saaritsa sanoitti. Se tehtiin äkkireaktiona Chilen brutaaliin sotilaskaappaukseen 11. syyskuuta 1973 ja osoittautui klassikoksi heti syntyessään.
Jo pidempään Agit Prop on elänyt toista kukoistustaan. Nuoret fanit osaavat laulut ulkoa. Ryhmä kiertää kesäfestivaaleja, ja taannoiset Kulttuuritalon vappukonsertit myytiin äkkiä täyteen. Myös Jouko Aaltosen paneutuva Kenen joukoissa seisot? -dokumenttielokuva toi kvartetin hyvin näkösälle.
Näyttelijä Sinikka Sokka ei koe jääneensä laulaja Sinikka Sokan varjoon.
- Eikä teatteria ja musiikkia tarvitsekaan jyrkästi erottaa toisistaan. Ne ovat omaa kutsumustani, ja molemmista etsin samaa vuorovaikutusta yleisön kanssa.
Erityisen rikkaina ja kasvattavina hän mainitsee yhdeksän vuottaan Kom-teatterissa. Suuri osa niiden vuosien näytelmistä valmistettiin kiertueille pitkin Suomea ja ulkomaita.
Mistä sitten löytyvät Sinikka Sokan henkilökohtaiset menestystekijät? Annetaanpa laulaja Sinikka Sokkaa vuosikymmenet seuranneen ihmisen koettaa vastata:
- Pohjalla on tietenkin pettämätön musikaalisuus. Sitten on hänen poikkeuksellinen ilmaisuvoimansa, suora ja metallinkirkas äänensä. Hänestä löytyy aina niin vahva kipinä, että se lataa biisin kuin biisin hyvin. Että nyt mennään.
Sinikka Sokka viettää merkkipäivää ystäviensä parissa ja Venetsiassa.
VELI-PEKKA LEPPÄNEN