Viihde

Wienin pikkupanda vietti
yksivuotissynttäriään

TS/Lehtikuva
TS/Lehtikuva

Turun Sanomat, Wien

Wienin Schönbrunnin eläintarhassa luonnollisella menetelmällä siitetty pikkupanda Fu Long täytti lauantaina vuoden. Päivän kunniaksi se nautti pandan makuun sovelletun kakun. Pohjimmaisen kerroksen muodosti jäätelö, sen päällä oli jäädytettyä punajuurimehua, sitten jäädytettyä porkkanamehua ja ylinnä hapankermavaahtoa bambujen kera.

Wienin kiinalaisen koulun oppilaat esittivät sankarille häkin edessä perinteisen lohikäärmetanssin. Nimi Fu Long on käännettynä nimittäin onnellinen lohikäärme. Myös Kiinan kansantasavallan suurlähettiläs kunnioitti pandaa saapumalla syntymäpäiville.

Fu Long oli syntyessään karvaton alle sadan gramman painoinen ja kymmenen senttiä pitkä peukaloinen. Nyt se on jo ala-astelaisen kokoinen, yli 17 kiloa painava. Vielä kuluu nelisen vuotta ennen kuin se saavuttaa aikuisen pandan yli sadan kilon painon.

Panda on syntymästään saakka ollut mediatähti ja Wienin eläintarhan vetonaula. Sen tulevaisuus on kuitenkin täysin epävarma, sillä panda on Kiinan kansantasavallan omaisuutta, ja sen vanhemmat ovat vain lainassa Wienissä.

Kiina on luvannut Fu Longin 2-vuotispäivillä päättää pandan kohtalon - joutuuko se muuttamaan Kiinaan vai saako se jäädä hyväntahdon lähettilääksi Wieniin.