Viihde

Karnevalisti haluaa hämmentää

TS/Natalia Kopkina<br />Pieni huoneisto toimii Harri Kumpulaisen lehtien ja kustantamon toimistona, konttorina kuin varastonakin.
TS/Natalia Kopkina
Pieni huoneisto toimii Harri Kumpulaisen lehtien ja kustantamon toimistona, konttorina kuin varastonakin.

Turun Sanomat

Harri Kumpulainen istuu pienessä huoneistossa Turun kauppatorin laidalla ja imaisee savut sikaristaan. Paikka on Kumpulaisen kaiken tekemisen keskus, siellä toimivat miehen päätoimittamat Rakennussanomat ja Lounaisranta sekä hänen perustamansa kustantamo Turbator.

- Tämä on samanaikaisesti toimitus, konttori ja varasto, Kumpulainen toteaa mappien, kirjakasojen ja tietokoneiden keskeltä.

Huomenna 60 vuotta täyttävä Kumpulainen kertoo, että opinnot jäivät aikoinaan kesken, kun työelämä vetäisi puolestaan. Sittemmin hänestä on tullut päätoimittaja, kustantaja ja kirjailija. Työ on jakautunut aina puoliksi kirjallisuuteen ja lehtityöhön.

Kumpulaisen ensimmäisen tieteisnovelli ilmestyi Kotipostissa vuonna 1967.

Viime vuonna ilmestynyt Pitkä jauntti sisältää Kumpulaisen novelleja 40 vuoden ajalta ja sen tekijäksi on merkitty yksi Kumpulaisen salanimistä, Harri Erkki.

Kumpulainen hallitsee scifin ja kauhun, mutta myös satiirin, parodian ja ironian. Murrepakinoissaan ja näytelmissään hän on puolestaan keskittynyt paikallisuuteen. Paikallishistoriaa tarjoilee myös teos Mahdollinen elämä . Se on elämäkerta kärsämäkeläisestä Sulo Waldemar Rundgrenista, jota ei oikeasti ole olemassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Muut kirjan henkilöt ovat kyllä todellisia. Tarinassa on sekoitettu kulttuurihistoria, jännityskirjallisuus, rakkauskertomus ja dokumentti. Meillä ei ole tällaisen kirjoitustyylin perinnettä, toisin kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. M.A. Numminen on sanonut teksteistäni, että ne ovat karnevalistisia.

Kirja onnistui hämmentämään sen verran, että se luokiteltiin kotiseutukirjoihin, jossakin elämäkertoihin ja joskus jopa oikeaan lokeroonsa: kaunokirjallisuuteen.

Hämmennystä herätti myös Istvan Komoly Csalasin teos Klang , joka on takakannen mukaan "Unkarin vampyyrien oikea historia".

- Kyseessä on kirjoittamani väärennös aina lähdeluetteloa myöten. Henkilöiden nimet kirjassa ovat unkarilaisia hävyttömyyksiä. Suomesta puuttuu myös tällainen rankan satiirin perinne. Turun kirjamessuilla Unkari-seuran ryhmä tuli kiittelemään, kun tällaisia vähemmän tunnettujakin unkarilaisia kirjailijoita käännetään.

Turbatorin kautta Kumpulainen haluaa julkaista poikkeavaa laatukirjallisuutta.

Tänä vuonna on ilmestynyt postuumina "yleisönosastokirjailija" Tauno Virran esseeteos Köyhän yliopisto.

Kustantamon M-sarja puolestaan keskittyy genrenovelleihin. Viimeksi sarjassa ilmestyi muun muassa kokoelma Asentoja , joka sisältää kotimaisten kirjailijoiden seksinovelleja vuodesta 1968 lähtien.

- Pienkustantajien kirjat eivät vain pääse samoille markkinoille isojen kanssa, eivätkä siis myöskään suuren yleisön tietoisuuteen. Siksi pidänkin kirjastolaitosta kaiken kulttuurin perustana. Ihmeellistä on, että hienon uuden pääkirjastomme varjossa aiotaan supistaa ja lakkauttaa sivukirjastoja, Kumpulainen toteaa.

Harri Kumpulainen viettää syntymäpäiväänsä matkoilla.

LAURI LEVOLA