Viihde

Kurjenpolvenpuisto kaunistuu viisitoistavuotiaan Samin voimin

TS/Jari Laurikko<br />Sami Siimes on loihtinut Kurjenpolvenpuistoon uuden ilmeen ja saanut sen kukoistamaan. Apuna on ollut tarvittaessa pikkusisko Jade.
TS/Jari Laurikko
Sami Siimes on loihtinut Kurjenpolvenpuistoon uuden ilmeen ja saanut sen kukoistamaan. Apuna on ollut tarvittaessa pikkusisko Jade.

SINIKKA ESKOLA

- Kun kerrostalokotimme takapihalla Turun Leinikkikadulla oleva Kurjenpolvenpuisto puski vain pujoa ja pelto-ohdaketta, ajattelin, että toisinkin voisi olla. Varsinkin kun lähellä avautuu kaunis Katariinanlaakso ja hyvin hoidettu Peltolan siirtolapuutarha. Siksi toiseksi pöheikköön ei enää tehnyt mieli mennä koirienkaan kanssa, puhelee 15-vuotias koululainen Sami Siimes .

Niinpä Siimes päätti tarttua toimeen. Ensiksi hän kuitenkin varmisti, että puistoa oli lupa siistiä. Alueelle ei ollut hoitosuunnitelmaa.

Kaupungin viheryksikkö oli aivan innoissaan, kun joku tahtoi tehdä jotain asuinalueensa kaunistamiseksi, ja toimitti myöhemmin innokkaalle puutarhurille kiitokseksi kasan multaa.

Viime kesänä alkoi Sami Siimeksen puutarhatalkoot, joihin avuksi riensi silloin tällöin pikkusisko Jade.

Pujon repiminen juurineen kovasta savimaasta kävi voimille, mutta sinnikkyys palkittiin ja iso osa alueesta pesi kasvonsa.

- Vielä on pujoa jäljellä yhdessä nurkassa, voimia tässä nyt kerätään, huokaa Sami.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vinkkejä kasvien valinnassa hän hankki tuttavilta ja internetistä.Mieli paloi alueen suunnitteluun ja ensimmäiseksi istutettiin puita.

- Koivun taimia kasvoi kallioilla ohuen multakerroksen ja sammaleen päällä, joten pelastimme ne tänne ja istutimme. Ne ovat lähteneet hyvin kasvuun kuten silmäterämme tammikin, näyttää Sami Siimes. Valikoimaan kuuluu vielä neljä Terijoen salavaa.

- Haaveilen hevoskastanjasta, mutta taskurahani eivät ole toistaiseksi liienneet sen hankintaan, jatkaa Sami, joka on rahoittanut taimihankinnat lähinnä omasta pussistaan.

- Se vaan tuntuu hyvältä saada aikaan jotain kaunista, hän jatkaa.

Kivien reunustamat kukkapenkit

Seuraavaksi oli kivien vuoro, joilla reunustettiin tuleva kukkapenkki. Kiviä hankittiin sieltä täältä ja kannettiin selkä vääränä. Nyt penkissä kasvaa koristetupakkaa, petunioita, samettiruusua, liljoja ja ahkeraliisaa.

- Tuon nyt kukoistavan orvokkiparan äiti pelasti roskiksesta, näyttävät sisarukset.

Naapurit seurailivat Samin touhuja takapihalla ensin vähän ihmeissään, mutta sitten alkoi kannustusta ja kiitosta tulla. Jotkut heistä toivat kukkien taimia ja ovat viettäneet grilli- ja kahvihetkiä puutarhapöydän ääressä. Tikkataulukin löytyy ja keinu sekä tuoleja istuskeluun.

Isokokoiseen puistoon on hankittu myös omenapuu ja pystytetty kehikko köynnösruusulle. Aluetta somistaa myös kaksi kukkivaa ruusua.

- Eräs herra toi kesämökiltään harjaneilikkaa, esittelee Sami.

Toiseen isoon kukkapenkkiin ostettiin reunuskivet ja siinä kasvaa komeita gladioluksia, jotka tuntuvat olevan Samin lempikukkia.

Ne ovat sipuleista itsekasvatettuja ja niitä löytyy useammasta, ellei jokaisesta penkistä.

Vaikka muutamia gladioluksia katosikin teille tietymättömille, on puisto onneksi saanut olla ilkivallalta rauhassa. Nykyään naapurit pitävät aluetta silmällä.

- Syksyllä aion ottaa gladioluksen sipulit masta ja talvettaa ne turpeessa ensi kesää varten. Syksyllä istutan kukkasipuleita kevättä juhlistamaan, suunnittelee Sami.

Kastelua istutukset vaativat varsinkin helteellä ja siihenkin Sami on sitoutunut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kurjenpolvenpuiston ikäviä tunkeilijoita ovat espanjansiruetanat, joita yritetään yhteistuumin nitistää.

Sami Siimeksestä puistossa puuhaaminen on kivaa ja hän suosittelee, että muillakin asuinalueilla innostuttaisiin kunnostamaan asuinympäristöä omatoimisesti.

TS/Jari Laurikko<br />- Pujon kitkeminen juurineen vaatii voimia, tietää Sami Siimes. Apuna pikkusisko Jade.
TS/Jari Laurikko
- Pujon kitkeminen juurineen vaatii voimia, tietää Sami Siimes. Apuna pikkusisko Jade.
TS/Jari Laurikko<br />Tammi on puiston silmäterä.
TS/Jari Laurikko
Tammi on puiston silmäterä.
TS/Jari Laurikko<br />Roskiksesta pelastettu orvokki sai jatkaa elämäänsä.
TS/Jari Laurikko
Roskiksesta pelastettu orvokki sai jatkaa elämäänsä.
TS/Jari Laurikko<br />Ruusu kuuluu ehdottomasti kukkavalikoimaan.
TS/Jari Laurikko
Ruusu kuuluu ehdottomasti kukkavalikoimaan.