Viihde

Taidetta Turun tiekirkoissa

Turun Sanomat

Matkailijoille suojaa tarjoavat neljä Turun ja Kaarinan seurakuntien alueella olevaa tiekirkkoa ovat täynnä monille paikallisillekin vielä tuntematonta taidetta.

Pyhän Katariinan kirkon seiniä komistavat apostoli- ja pyhimyskuvat. Kirkon urkuparven reunamaalauksissa on kuva, nimi ja lyhyt lause kuolintavasta. Surua ja sankaritarinoita sisältävistä kuvista on tunnistettavissa ainakin Pietari avaimineen.

Mikaelinkirkon uljas ulkokuori houkuttelee matkailijoita astumaan myös sisälle kirkkosaliin. Mikaelinkirkon koristeornamenteissa sekä lasitaiteessa yhdistyvät kristillinen symboliikka ja suomalainen luonto.

Keskiajalla kiireiset ihmiset pysähtyivät Turun tuomiokirkon ulkopuolelle Pyhän Kristoforoksen alttarille pyytämään siunausta matkalleen. Tämän päivän kiireettömät matkailijat voivat jäädä ihastelemaan Suomen historiasta kertovien lasimaalausten lisäksi muun muassa maalauksia naispyhimyksistä ja Tuomiokirkkomuseon pyhimysveistoksia.

Maarian kirkkoa koristavat lasimaalausten lisäksi 1400-luvulta peräisin olevat kalkkimaalaukset. Kalkkimaalauksissa kuvattujen labyrinttien, jatulintarhojen ja muiden merkkien tarkoitus oli keskiajan ihmisen maailmankuvan mukaan torjua pahoja henkiä. Seiniltä löytyy myös muun muassa elämänpuu lintuineen ja keskiaikainen turnajaiskohtaus.

Tietoa tiekirkkojen aukioloajoista löytyy internetistä osoitteesta www.turunsrk.fi.