Viihde

60 vuotta huomenna: Kauppiaita koko suku

TS/Natalia Kopkina<br />Kauppias Pentti Kalliala kutsuu itseään jalkapallotermejä mukaillen "pelaavaksi kapteeniksi", jolla kyllä on kapteeninnauha, mutta joka pelaa kentällä siinä missä työntekijänsäkin.
TS/Natalia Kopkina
Kauppias Pentti Kalliala kutsuu itseään jalkapallotermejä mukaillen "pelaavaksi kapteeniksi", jolla kyllä on kapteeninnauha, mutta joka pelaa kentällä siinä missä työntekijänsäkin.

Turun Sanomat

Pentti Kallialan voi sanoa syntyneen kauppiaaksi.

Tänä syksynä suvussa tulee täyteen 75 vuotta yhtäjaksoista kauppiasuraa - parhaimmillaan kauppiaita on ollut samaan aikaan seitsemän.

Pentti Kalliala sai ensi kosketuksensa kaupantekoon lapsena isänsä kaupassa Särkisalossa.

Nyt miehelle on kertynyt omia kauppiasvuosia jo 28, ja pojat Pasi ja Juha Kalliala toimivat myös kauppiaina.

Vuosien saatossa Pentti Kalliala on ehtinyt nähdä kaupan alan muutokset.

Hän on toiminut kauppiaana monessa eri kunnassa. Suurimpiin muutoksiin hän laskee kaupan koon muuttumisen.

- Alkuaikana kaupat olivat palvelumyymälöitä ja pieniä. Nyt kauppoja on vähemmän ja ne ovat suurempia, ja itsepalvelu on tullut mukaan, hän toteaa.

Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu isoista kauppakeskuksista, joiden rakentamista syrjäseuduille on arvosteltu. Kallialan mukaan asia on yksinkertaisesti niin, että kauppa pärjää siellä missä asiakkaat kulkevat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Asiakas on kuningas. Jos rakennuspaikat olisivat vääriä, niin ei niissä kävisi asiakkaita, hän sanoo.

Kallialan nykyinen kauppa, K-supermarket Raisio Center, sijaitsee itsekin mielenkiintoisessa paikassa.

Sijainti Raision keskustan ja kauppakeskus Myllyn välimaastossa on haastava.

- Lähellä on isoja kauppoja, mutta toisaalta olemme liikenteellisesti hyvässä paikassa. Pääosin asiakkaamme tulevat autolla ostoksille, Kalliala sanoo.

Kaupparyhmien välistä kamppailua päivittäistavarakaupan johdosta Kalliala kuvailee aaltoliikkeeksi.

Viime vuonna K-ryhmä on kirinyt kiinni S-ryhmää, jolla on kuitenkin tällä hetkellä suurempi osuus ruokakaupassa.

- Totuus on, että S:n ja K:n merkitys on kova. En kuitenkaan yhdy siihen, ettei Suomessa olisi kilpailua. Me suomalaiset olemme pieni kansa, mihin nähden kilpailua kyllä on, Kalliala sanoo.

Hän arvioi, että ulkomaiset ruokakauppaketjut voivat tutkailla Suomen markkinoita, mutta ei usko, että uusia tulokkaita kovin helposti ilmestyy.

- Yksi tekijä on varmasti se, että S- ja K-ryhmillä on yhteensä 75 prosentin markkinaosuus. Parhaat kauppapaikatkin on jo hankittu, Kalliala sanoo.

Ruoan hinnannoususta on purnattu Suomessa jo hyvän aikaa, mutta Kalliala ihmettelee puheita.

- Jos raaka-aineiden ja öljyn hinta sekä työvoimakulut nousevat, niin miten se voisi olla vaikuttamatta ruoan hintaan, hän kysyy.

Arvonlisäveron alentaminen ensi vuonna 17 prosentista 12 prosenttiin tuo Kallialan mukaan "aivan varmasti pudotusta" ruoan hintaan.

- Kilpailu pitää siitä huolen, uskon siihen ehdottomasti, hän sanoo.

Vapaa-aikanaan Pentti Kalliala mökkeilee ja penkkiurheilee. Syntymäpäivävastaanotto on Särkisalon Rantalassa kello 12-15.

JENNI KIMPIMÄKI

TS/Natalia Kopkina<br />Kauppias Pentti Kalliala kutsuu itseään jalkapallotermejä mukaillen "pelaavaksi kapteeniksi", jolla on kyllä kapteeninnauha käsivarressaan, mutta joka pelaa kentällä siinä missä 50 työntekijäänsäkin.
TS/Natalia Kopkina
Kauppias Pentti Kalliala kutsuu itseään jalkapallotermejä mukaillen "pelaavaksi kapteeniksi", jolla on kyllä kapteeninnauha käsivarressaan, mutta joka pelaa kentällä siinä missä 50 työntekijäänsäkin.