Viihde

Turkulaiset sukelsivat kalakultaa

TS/Pasi Blomqvist<br />Turkulaisten Vesa-Matti Väärän (vas.), Tapio Salakarin ja Petri Niemisen haukisilmä toi sukelluskalastuksen joukkue-SM-kultaa.
TS/Pasi Blomqvist
Turkulaisten Vesa-Matti Väärän (vas.), Tapio Salakarin ja Petri Niemisen haukisilmä toi sukelluskalastuksen joukkue-SM-kultaa.

JOHANNA POHJOLA

Turkulaiset saalistivat kultaisia kaloja sukelluskalastuksen SM-kilpailuissa Raumalla viikonloppuna. Turkulaisseura Saaristomeren sukeltajat nappasi kolmoisvoiton sekä joukkuekultaa ja -pronssia.

Salolainen Petri Nieminen vei Suomen mestaruuden kuudella hauella, ahvenella ja säynävällä. Eroa hopeamies Vesa-Matti Väärään jäi vain 200 kalagrammaa. Pronssia pyydysti Mika Pihlaja .

- Taktiikan valinta oli oikea. Uin suoraan sinne, missä ajattelin kaloja olevan. Siellä ne sitten sattuivat olemaan, kolmansiin SM-kilpailuihinsa osallistunut Nieminen kertoo.

Märkäpuvun, maskin ja snorkkelin lisäksi sukelluskalastaja saalistaa puukolla ja harppuunalla. Vaisto, kärsivällisyys ja kalatuntemus auttavat.

- Kaloista ei koskaan voi olla varma. Ne vaihtavat paikkaa ja ilmat muuttuvat. On itsensä voittamista, että on ihan loppu mutta silti jatkaa, Nieminen kuvaa.

Turkulaismenestys perustuu haukisilmän terävöitymiseen, uskoo joukkuekultaa Väärän ja Pihjalan kanssa voittanut Tapio Salakari . Kilpailupisteitä saa kalojen määrästä, painosta ja lajien määrästä.

- Saaristomeri antaa eväät hauen kalastukseen. Vaatii silmää, että osaa havaita hauen ja lähestyä sitä sopivalla hitaudella. Meillä on kokemusta siitä, Salakari sanoo.

- Lajissa pitää oppia lukemaan merta ja kalojen elintapoja. Tämä on haastava, urheilullinen extreme-laji, joka vaatii erittäin hyvää fyysistä kuntoa.

Suomen mestari Niemistä kiehtoo sukelluskalastuksessa kokonaisuus.

- Kun vesi on kirkasta, maisemat ovat komeat. On oma rauha, arjen huolet pääsääntöisesti unohtuvat. Siinä sivussa tulee kuntoiltua.