Viihde

Unikeko molskahti näytöstyyliin

TS/Timo Jakonen<br />Tuore unikeko Pekka Jokisuu pyörähti laineisiin komeasti entisten unikekojen avustuksella. Unikeko-kylttiä pitelee viime vuoden unikeko Ritva Niemi.
TS/Timo Jakonen
Tuore unikeko Pekka Jokisuu pyörähti laineisiin komeasti entisten unikekojen avustuksella. Unikeko-kylttiä pitelee viime vuoden unikeko Ritva Niemi.

SATU VIRTANEN

- Yksi, kaksi, kolme, NYT! kiljui Pikku Myy aamuvarhaisessa Naantalissa eilen lauantaina juuri ennen kuin unikeko vieräytettiin sängystään 17-asteiseen meriveteen. Kiljahdusta seurasi vilahdus ruskettunutta miesvartaloa ja sitten aimo molskahdus. Pian laiturille kiipesi uunituore unikeko, Kultarantagolf & Resortin toimitusjohtaja Pekka Jokisuu .

- Ei tuntunut ollenkaan kylmältä. Paljon enemmän kirpaisi, kun tipahdin vahingossa omasta veneestäni mereen aikaisemmin tänä kesänä. Ehkä se oli jonkinlainen kenraaliharjoitus tätä varten, Jokisuu naurahti ensisanoikseen.

Vettä valuva unikeko sai ylleen lämpimän aamutakin ja käteensä arvonimeen kuuluvan unikeko-kyltin. Luovuttajana toimi viime vuoden unikeko, Sunborn Saga Oy:n toimitusjohtaja Ritva Niemi .

- Vuosi unikekona oli mukava, mutta ihan helpottunein mielin siirrän tittelin eteenpäin. Uusi unikeko on oiva valinta, Niemi hymyili.

Unikeko ei ole unelias

Pekka Jokisuun valintaan vuoden 2008 unikeoksi johtivat erinäiset Naantalin hyväksi tehdyt työt, kuten unikeoilla yleensäkin. Jokisuu muun muassa nosti Muumimaailman jaloilleen laman kourista 1990-luvulla, ja nyt Kultarantagolfin kautta tukee hyvin Naantalin matkailutarjontaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Itselleni valinta tuli kuitenkin täytenä yllätyksenä. Olen tottunut puuhailemaan taustalla, mutta en silti kiellä, etteikö tämä mukavalta tuntuisi, Jokisuu myhäili.

Tuore unikeko on alkujaan kotoisin Helsingistä, mutta naantalilaistunut viimeisten kolmen vuoden aikana siinä määrin, ettei enää aio palata pääkaupunkiseudulle.

- Enhän minä enää ymmärtäisi sikäläistä puhettakaan. Kyllä minusta on tullut tämän alueen kannattaja.

Uiminen on tuttua puuhaa Jokisuulle, joka viettää mielellään aikaa airistolaisella kesämökillään. Aamu-uinteja mies ei kuitenkaan tavallisesti harrasta, vaikkei varsinaiseksi unikeoksi oikeasti tunnustaudukaan.

- Heräämisen jälkeen jään yleensä toviksi sänkyyn kelaamaan asioita. Tänä aamuna en sitä tosin tehnyt, sillä herätys oli jo puoli kuuden maissa.

Herättelyä kauhoin ja kattiloin

Uuden unikeon molskauttamista mereen oli seuraamassa aimo joukko ihmisiä, seassaan pyjamiin pukeutuneet Kaarina Jäger ja Anne Sirkiä . Naiset olivat aiemmin aamulla olleet mukana myös Naantalin keskustassa kulkeneessa herätyskulkueessa.

- Herättelimme ihmisiä parhaamme mukaan. Itse paukuttelin kattilan kansia yhteen, joku toinen löi kauhalla kattilaa, kertoi Jäger.

Sirkiä puolestaan tyytyi vain kulkemaan mukana pehmolelu kainalossaan, sillä kaikki vanhat kattilan kannet olivat kadoksissa.

Mistä kaukaa pyjama-asuiset ystävykset olivat Naantaliin saapuneet?

- Ei kaukaakaan, olen nimittäin seudun kesäasukas. Olen myös ylpeä suvustani täällä Naantalissa, jutteli Jäger.

- Minä puolestani olen ylpeä raisiolainen, Sirkiä naurahti.

Naantalin matkailussa kesäajan työskentelevä Jäger oli vielä menossa opastamaan Kultarannan puutarhaan saapuvia vierailijoita. Ensin tosin oli vaihdettava vaatteet.

- Ai, pitääkö sinne muka oikein pukeutuakin? virnuili Sirkiä.

Neljän maissa aamulla herännyt Jäger ei itse tunnustautunut unikeoksi, yllään olleesta yöpaidasta huolimatta. Sirkiä kertoi olevansa toista maata.

- Olisin tänäänkin mieluusti nukkunut vaikka kymmeneen, mutta kun äijä pakotti heräämään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kilometrejä kukonlaulun aikaan

Aikaisin olivat nousseet myös Turussa asuvat Pernilla Backlund ja Peter Wiik , jotka osallistuivat Unikeon Aamuhölkkään puoli kuudesta lähtien. Lenkkeilyyn tottunut pariskunta ei kymmenen kilometrin matkaa säikähtänyt, mutta ajankohta hieman hätkähdytti.

- Kyllä se vähän kirpaisi, kun emme tavallisesti koskaan juokse aamulenkkejä, paljasti Backlund.

Naantalin Kuparivuorelta lähtenyt lenkki sujui silti hyvin, lenkkeilijöiden mukaan jopa yllättävän kevyesti. Mukana oli noin 80 juoksijaa, mutta yöpaitoja ei sentään hikoilijoiden yllä nähty.

- Tämä oli ensimmäinen kerta kun osallistuimme Unikeon Aamuhölkkään, ja itse asiassa olemme ensikertalaisia myös koko tässä tapahtumassa. Ei kuitenkaan kaduta, sillä aamujuoksu teki oikein hyvää, Wiik totesi.

TS/Timo Jakonen<br />Uusi unikeko Pekka Jokisuu peri edeltäjältään Ritva Niemeltä paitsi tittelin myös unikeko-kyltin.
TS/Timo Jakonen
Uusi unikeko Pekka Jokisuu peri edeltäjältään Ritva Niemeltä paitsi tittelin myös unikeko-kyltin.
TS/Timo Jakonen<br />Kaarina Jäger (vas.) ja Anne Sirkiä olivat mukana herätyskulkueessa - pyjama-asuisina tietenkin.
TS/Timo Jakonen
Kaarina Jäger (vas.) ja Anne Sirkiä olivat mukana herätyskulkueessa - pyjama-asuisina tietenkin.
TS/Timo Jakonen<br />Muumipeikko ja Pikku Myy nostattivat tunnelmaa ennen unikeon molskauttamista mereen.
TS/Timo Jakonen
Muumipeikko ja Pikku Myy nostattivat tunnelmaa ennen unikeon molskauttamista mereen.
TS/Timo Jakonen<br />Kymmenen kilometriä taittui kevyesti aamutuimaankin Peter Wiikiltä (vas.) ja Pernilla Backlundilta. Keskellä Unikeon Aamuhölkän järjestäjiin kuulunut Pekka Määttänen.
TS/Timo Jakonen
Kymmenen kilometriä taittui kevyesti aamutuimaankin Peter Wiikiltä (vas.) ja Pernilla Backlundilta. Keskellä Unikeon Aamuhölkän järjestäjiin kuulunut Pekka Määttänen.