Viihde

Suomalaiset menestyivät tiedeolympialaisissa

Turun Sanomat

Kansainväliset 19. Biologian olympialaiset järjestettiin heinäkuun puolivälissä Intian Mumbaissa.

Suomen joukkue valittiin kisoihin lukiolaisille suunnatun biologiakilpailun ja Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen järjestämän jatkovalmennuksen perusteella.

Suomen joukkueeseen kuuluivat Maari Borg Tampereelta, Laura Leinonen Espoosta, Sari Rytkönen Vammalasta ja Tytti Turkia Elimäeltä.

Heistä Leinonen ja Rytkönen saavuttivat erityisen kovatasoisessa kilpailussa pronssimitalit.

Tiedekilpailussa oli mukana 55 maata nelihenkisin joukkuein kaikilta mantereilta.

Tänä vuonna kilpailijoina uusia maita olivat Afganistan ja Italia, kisojen tarkkailijoina - ja tulevina kilpailijoina olivat Armenia ja Sri Lanka.

Kansainvälinen kilpailu koostuu sekä biologian käytännön taitoja että teoreettisia tietoja mittaavista osista.

Parhaiten Biologian olympialaisissa menestyivät edellisvuosien tapaan koulutukseen ja kilpailutoimintaan voimakkaasti panostavat maat: Taiwan, Etelä-Korea, Thaimaa, Yhdysvallat, Singapore ja Australia.

Kilpailun parhaan pistemäärän ja arvostetuimman kultamitalin saavutti korealainen Tae Young Choi.

Biologian tiedeolympialaisia arvostetaan erityisesti Aasian teknisesti ja taloudellisesti kehittyneissä valtioissa. Eurooppalaisista maista hyvin menestyivät totuttuun tapaan Saksa, Valko-Venäjä, Iso-Britannia ja Hollanti.

Voimakkaasti tiedeopetukseen ja valmennukseen panostavat Puola, Viro, Ranska, Liettua, Sveitsi ja Ruotsi menestyivät edellisvuosia paremmin.

Suomen saavutus on eurooppalaisittain tarkasteltuna hyvä.