Viihde

Keskiaikainen lattiatiili

TS/Raúl Gigante
TS/Raúl Gigante

Viikon löytö on Aurajoen itälaiturin kaivauksilta löydetty lattiatiili. Se on ohut, pinnaltaan lasitettu nelikulmainen tiili, jonka alapinta on hieman yläpintaa kapeampi.

Se löytyi keskiajalla veden pinnan alla olleesta savimaasta, josta on löytynyt runsaasti 1300-luvun loppupuolelta 1400-luvun alkupuolelle ajoittuvaa esineistöä. Pääosa löydöistä on orgaanisesta materiaalista eli nahasta, puusta ja luusta tehtyjä esineitä, joita ei voi asettaa esille ennen konservointia.

Tiili oli harvinainen lattiamateriaali keskiajalla, ja sen käyttö liittyi tavallisesti vain kirkollisten rakennusten ja luostarien yhteyteen. Keskiajan lopulla lattiatiilien käyttö kuitenkin yleistyi myös linnoissa, kartanoissa ja varakkaissa kaupunkitaloissa. Niissäkin tiiltä käytettiin vain edustushuoneiden lattioiden päällystämiseen.

Turusta on löydetty tavallisilla rakennustiilillä päällystettyjä lattioita, mutta ohuista, nelikulmaisen muotoisista lasitetuista tiilistä kootut lattiat olivat harvinaisia. Lasitettuja lattiatiiliä on kuitenkin löydetty yksittäisinä kappaleina. Niissä on tavallisesti vihreä, keltainen tai ruskea lyijylasite.

Eriväriset tiilet asetettiin todennäköisesti lattialle niin, että ne muodostivat koristeellisia kuvioita. Turusta löydetyt keskiajalle ajoittuvat lattiatiilet ovat todennäköisesti Saksasta tuotuja, mutta myöhemmin niitä on voitu valmistaa myös paikallisesti. Kirjallisissa lähteissä ensimmäinen maininta kaupunkialueella toimineesta savenvalajasta on 1550-luvulta.

KIRSI MAJANTIE

Kirjoittaja on Turun maakuntamuseon tutkija