Viihde

Makeita ruusuja ja haarukkakukkia

TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi

LIISA AALTO

Luostarinmäen käsityöläismuseossa voi torstaisin pistää lusikkansa soppaan, jota ei välttämättä ole osannut aiemmin hämmentää. Silloin on mahdollisuus kokeilla ja opetella erilaisia kädentaitoja ohjaajien opastuksella.

Eilen valmistettiin kukkia tuohesta, marsipaanista sekä virkkaus- eli lankahaarukan avulla virkkaamalla. Käytännössä marsipaaniin sai koskea taidokkailla käsillään ainoastaan sokerileipuri sekä Kultaisen Omenan Killan mestari Curt Lindqvist , jonka sormissa makea ruoka-aine taipui notkeasti ruusuksi, terälehti terälehdeltä.

- Elintarvikkeiden kanssa on omat sääntönsä, eikä meillä ole lupaa antaa yleisön leikkiä sen kanssa, museon tutkija, museologian dosentti Solveig Sjöberg-Pietarinen valisti.

Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Lindqvist, joka kuitenkin antoi hyviä neuvoja ja ohjeita kotileipureille, mainitsi marsipaanin olevan helppo ja kiva materiaali työstää.

- Se myös säilyy kauan. Ilmatiiviisti pakattuna jääkaapissa ainakin vuoden. Kädet se pitää paitsi makeina, myös nuorekkaina. Marsipaanissa on runsaasti manteliöljyä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heidekenillä syntynyt sokerileipuri lähti liki 50 vuotta sitten Mandin leipomoon kondiittorin oppiin.

Yli satavuotias tekniikka

Vanhassa Porvoossa asuva Teeriahon perhe nautiskeli lomapäivästään kuparisepän pajan pihamaalla.

- Kävin täällä viimeksi lapsena ja muistan, miten joku mies teki silloin mällitupakkaa. Halusin näyttää paikan myös lapsille. Hieno juttu, että juuri tänään on tällainen mahdollisuus kokeilla ja tehdä itse. Emmi tykkää kovasti käsitöistä, äiti Ulla Teeriaho kertoi.

- Ihan helpolta haarukalla virkkaaminen tuntuu, vaikka ensin se näyttikin vaikealta, Emmi totesi kieli keskellä suuta.

- Lankahaarukalla voi kutoa vaikka useita pitkiä pätkiä ja yhdistellä ne sitten sivuista kiinni. Kuviosta tulee hiukan pitsimäinen. Kukan tekemiseen tarvitaan yksi pätkä, joka sitten kierretään ympyräksi ja virkataan kiinni, museovalvoja Tuula Ahtiainen , jolla myös on Kultaisen Omenan Killan mestarin arvonimi, neuvoi.

Virkkaustekniikka on yli sata vuotta vanha.

- Ehkä sen voisi laittaa vaikka pinnillä hiuksiin kiinni, Emmi pohti valmiin kukan käyttötarkoitusta.

- Tai sitten hankitaan kotiin tuollainen haarukka ja ruvetaan tekemään lisää paloja, että saadaan sängynpeitto, Ulla Teeriaho ehdotti.

Ensi torstaina Käsityöläismuseossa kokeillaan sabluunakuvioiden tekemistä.

Luostarinmäen käsityöläismuseo, Vartiovuorenkatu 2, on avoinna kesällä 30.9 asti joka päivä kello 10-18. Tekijän torstait jatkuvat elokuun loppuun asti ja sisältyvät pääsylipun hintaan.

TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi
TS/Riitta Salmi