Viihde

Omituisten otusten kerho täytti vuoden

TS/Mari Lehto<br />Ahkerasta pokkuroinnista huolimatta Severi-alpakka ei ainakaan vielä ole onnistunut tekemään vaikutusta Dalai-laamaan.
TS/Mari Lehto
Ahkerasta pokkuroinnista huolimatta Severi-alpakka ei ainakaan vielä ole onnistunut tekemään vaikutusta Dalai-laamaan.

SATU VIRTANEN

 

Villisikaa muistuttava karvainen possu möyrii innokkaasti maassa, toinen paljastaa koiran lailla vatsansa rapsutuksille ja niitä saadessaan röhkii tyytyväisenä silmät puoliummessa. Severi-alpakka esittää soidintanssia Dalai-laamalle, joka kuitenkaan ei pokkuroinnista innostu. Utelias Gunnar-vuohi puolestaan kurkottelee leipäpalaa kieli suupieliä lipoen, pikkuisen Arsi-kilin vipeltäessä ympäriinsä.

Tänä kesänä yksi vuotta täyttävän Sievolan lemmikkitilan eläimistä näkee että ne nauttivat olostaan. Eläintarhamaisesta tunnelmasta ja apaattisista otuksista ei ole tietoakaan.

- Tästä paikasta ei ole missään vaiheessa haluttu tehdä mitään Korkeasaarta. Tämä on meidän kotimme, meidän pihamme, jonne ihmiset tulevat vierailemaan. Meillä ei ole asvalttipihaa, eivätkä metalliportit kalahda kiinni iltaisin, kuvailee tilan emäntä Sanna Yöntilä .

Supikoirat kotoisin turkistarhasta

 

Kulunut vuosi on tuonut Sievolaa tunnetuksi ihmisten keskuudessa, ja kävijöitä onkin riittänyt kiireeksi asti. Viime vuonna tila aukesi vierailijoille vasta kesällä, mutta tänä vuonna avaaminen aikaistui toukokuun alkuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Toukokuussa meillä kävi paljon päiväkoti- ja muita ryhmiä. Muutoin täällä käy ihmisiä laidasta laitaan: perheitä, isovanhempia lastenlastensa kanssa, kaveruksia, nuoria pareja, polttariporukoita, Yöntilä luettelee.

Varsinaisten eläintarhojen lisäksi Suomessa riittää myös muita kotieläintiloja. Miten Sievola poikkeaa niistä?

- Yleensä lemmikkitilat ovat erityisesti lapsia varten. Me olemme kuitenkin pyrkineet huomioimaan myös aikuisvieraat, ja niinpä täällä jokaisessa eläimessä onkin jotain erikoista.

Tarkempi katsaus Sievolan eläintarjontaan todistaa väitteen oikeaksi. Eipä sitä useinkaan pääse rapsuttelemaan kiharakarvaista possua, minilammasta tai mohairvuohta - supikoirasta, etenkään valkoisesta sellaisesta, puhumattakaan.

- Supikoirat ovat yksi tämän kesän uutuuksista täällä meillä. Hain ne turkistarhalta, ja voi sitä elämän riemua, kun ne pääsivät juoksentelemaan maapohjan päällä! Aluksi ajattelin ottaa vain nuo kaksi valkoista, mutta tuolla harmaalla oli niin anova katse, että pakkohan sekin oli napata mukaan, Yöntilä juttelee Lumi-supikoiran pureskellessa leikkisästi omistajansa kenkää.

Aivan uusinta uutta Sievolassa edustaa aasin ja seepran risteytys Zeppo, joka saapui lemmikkitilalle vasta maanantaina.

- Kyseessä on todellinen harvinaisuus ja myös Suomen ainoa sellainen, paljastaa Yöntilä.

Possut vetoavat miehiin

 

Supikoirat ovat oikea vetonaula Sievolan 130:n eläimen joukossa. Myös yleensä kiharakarvaiset, mutta nyt karvanlähtöajan vuoksi villisikamaiset possut Henkka ja Maukka paistattelevat kävijöiden suosiossa - etenkin mieskävijöiden.

- Siinä missä naiset yleensä tykästyvät minilampaisiin ja kauniisiin lintuihin, miehiin vetoavat erityisesti nämä possut. Kai he tuntevat jonkinlaista yhtäläisyyttä niihin, nauraa Yöntilä.

Vaikka Sievolassa riittääkin omituisia otuksia, ei tilan tarkoitus ole tavoitella erikoisuutta hinnalla millä hyvänsä. Eläimiä hankittaessa selvitetään tarkasti, soveltuuko laji tilan ympäristöön ja onko sitä varten mahdollista rakentaa oikeanlaiset olosuhteet.

- Kukin eläin tulee tänne tarkan harkinnan tuloksena, Yöntilä tiivistää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Koska Sievolan tila on myös Yöntilöiden koti, riittää siellä aina puuhaa. Sanna Yöntilä naurahtaa, että kun muut lomailevat, tilalla raadetaan. Yksivuotiaalla eläinpihalla paljon on vielä kesken.

- Pyrimme lomailemaan sitten talvella, tammi-helmikuussa. Joskus kyllä tuntuu ettei pitäisi koskaan lähteä pois täältä, sillä aina kun lähden johonkin, jotain tapahtuu: joku eläimistä synnyttää, karkaa tai loukkaantuu.

Kiireestä, sattumuksista ja tekemistä odottavista töistä huolimatta Yöntilä vakuuttaa nauttivansa tilan touhuista.

- Tämä on elämäntapa, hän hymyilee.

Sievolan lemmikkitila (Veikkarintie 48, Paimio) on avoinna 31.8. asti ke-su kello 12-18. Pääsymaksu 5e/henkilö.

 

TS/Mari Lehto<br />Siat Henkka ja Maukka ovat tavallisesti kiharakarvaisia, mutta nyt karvanlähtöajan vuoksi ne muistuttavat villisikoja. - Ne nauttivat rapsutuksista kuin koirat, Sanna Yöntilä kertoo.
TS/Mari Lehto
Siat Henkka ja Maukka ovat tavallisesti kiharakarvaisia, mutta nyt karvanlähtöajan vuoksi ne muistuttavat villisikoja. - Ne nauttivat rapsutuksista kuin koirat, Sanna Yöntilä kertoo.
TS/Mari Lehto<br />Iskai-laama kuvittelee olevansa Sievolan ruhtinas; komein, kaunein ja ylväin.
TS/Mari Lehto
Iskai-laama kuvittelee olevansa Sievolan ruhtinas; komein, kaunein ja ylväin.
TS/Mari Lehto<br />Pikkuinen Arsi-kili on mohairvuohista vikkelin - ja ehkä myös uteliain.
TS/Mari Lehto
Pikkuinen Arsi-kili on mohairvuohista vikkelin - ja ehkä myös uteliain.