Viihde

Lääkäri ilman rajoja

TS/Mikael Rydenfelt<br />- Monet sukeltajien ja laskuvarjohyppääjien kärsimät vaivat hoidetaan meillä, kertoo korvalääkäri Maria Selänne.
TS/Mikael Rydenfelt
- Monet sukeltajien ja laskuvarjohyppääjien kärsimät vaivat hoidetaan meillä, kertoo korvalääkäri Maria Selänne.

EMMI KULTA

Lääkäri Maria Selänteen kädenpuristuksessa on voimaa. Energinen olemus viestittää, että juttukumppani ei ole mikään tavallinen sohvaperuna.

- Olen aika aktiivinen tyyppi. En katso televisiota, eikä neljän seinän sisälle lukkiutuminen kuulu tapoihini, myöntää pirteä Selänne.

Nelikymppisen naisen vapaa-aika kuluu vauhdikkaasti, sillä hän harrastaa laskuvarjohyppyä, sukellusta ja pitkän matkan juoksua.

- Olen aina ollut liikunnallinen. Kun olin juuri täyttänyt kolmekymmentä, eräs tuttuni pyysi minua lenkkikaverikseen. Huomasin, etten enää jaksanutkaan kylmiltään juosta pidempää matkaa. Aloin harjoitella enemmän ja vuoden treenin jälkeen osallistuimme yhdessä maratonille.

- Nyt juoksuharrastus on jäänyt vähemmälle. Tuntuu, että sen suhteen kaikki on jo koettu. Kaksi viimeistä maratoniani olen juossut Sveitsin Alpeilla Jungfrau-maratonissa, jossa noustaan 1 800 metriä. Maisemat ovat siellä aivan uskomattomat.

Taivaalla joukkueena

Laskuvarjohypyt ovat lääkärin suurin intohimon kohde. Hänellä on hyppyjä takanaan lähes tuhat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Menimme mieheni kanssa yhdessä laskuvarjokurssille vuonna 2000. Harrastuksen kautta olemme tutustunut mielettömiin tyyppeihin ja seikkailleet eri puolilla maailmaa. Olemme olleet hyppääjien kanssa esimerkiksi kolme viikkoa telttailemassa rannalla Havaijilla ja viikon koulumajoituksessa Moskovan lähellä.

- Viihdyn todella hyvin hyppääjäporukassa, vaikka olenkin seniorisiipeä harrastajien joukossa. Todellista joukkuetyöskentelyä on hyppääminen suurissa kuvioissa. Niissä hyppääminen on hauskinta, sillä vaatii paljon harjoittelua, että hyppääjät pystyvät kiinnittymään kuvioon hallitusti.

- Koneesta hypätään yleensä neljässä kilometrissä, mutta varjo avataan vasta 1 000 metrissä. Vapaa pudotus on hienoin hetki hypyssä. Ilmavirrassa liikkumista voi verrata uimiseen. Vartalon asentoa muuttamalla voi ohjata kulkuaan ja tehdä vaikkapa voltteja. Varjon auettua sitten vain enää varmistellaan, että pääsee seuraavallekin hypylle, nauraa Selänne.

Löhöilyn sijaan sukeltamaan

Korvalääkärinä työskentelevä Maria Selänne sanoo, että hän pitää työstään, mutta antaa vapaa-ajalleen suurimman arvon. Selänteen mies jakaa vaimonsa aktiivisen elämänasenteen ja yhdessä pari aloitti myös sukelluksen.

- Olimme vaeltamassa Afrikassa Kilimanjarolla, jossa emme pystyneet peseytymään viikkoon. Päätimme, että seuraavan loman vietämme veden äärellä. Eihän meistä löhöilijöiksi kuitenkaan olisi, joten kävimme Suomessa sukelluskurssin ja loma Indonesiassa menikin pinnan alla.

Onko mitään, mikä ei olisi mahdollista tälle supernaiselle?

- Aina, kun teen jotain uutta, jännitän samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Kun kuitenkin lopulta uskaltaa, huomaa, ettei tässä nyt mitään ihmeellistä ollutkaan.

- Hyppäämisharrastuksen myötä oleni ymmärtänyt sen, ettei kannata odottaa eläkepäiviä, jolloin toteuttaa unelmansa. Monet sanovat harrastuksistani kuultuaan, että hekin ovat aina haaveilleet hyppäämisestä tai sukeltamisesta, mutta eivät ole tehneet asian eteen mitään. Miksi odottaa?

Pelottavat perhoset

Selänne kannustaa kaikenikäisiä rohkeasti toteuttamaan haaveensa.

- Olimme joskus Floridassa hyppäämässä ja tutustuimme 80-vuotiaaseen papparaiseen, joka edelleen tuli alas neljästä kilometristä. Siinä on hyvä esikuva meille muille, hän nauraa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maria Selänne on rohkeasti kohdannut pelkonsa ja voittanut ne. On kuitenkin edelleen yksi asia, jota hän ponnisteluistaan huolimatta kammoaa.

- Perhoset ovat kauniita etäältä, mutta minusta on pelottavaa, kun ne tulevat lähelle. Aloin nuorempana jopa kerätä perhosia, jotta pääsisin kammostani, mutta se ei auttanut. Olen kuitenkin oppinut elämään asian kanssa, hän sanoo pilke silmäkulmassa.

Syksyllä Selänteet suuntaavat Dubaihin, missä tarkoituksena on rikkoa taas yksi raja. Pariskunta on mukana yrityksessä rikkoa suurimman kuviohypyn Suomen ennätys. Maria Selänteestä yritys ei ainakaan jää kiinni, sillä hänellä on tapana saavuttaa tavoitteensa.

Naisen elämää -sarja päättyy.

TS/Thomas Tuominen<br />Maria Selänne oli mukana 35 naishyppääjän ennätyskuviossa vuonna 2005.
TS/Thomas Tuominen
Maria Selänne oli mukana 35 naishyppääjän ennätyskuviossa vuonna 2005.