Viihde

75 vuotta huomenna: Sosiaalinen Jukka
Virtanen erottuu joukosta

TS/Compic/Jukka uotila<br />- Vanhenemisessa harmittaa se, kun on kivaa ja omat päivät käyvät vähiin, Jukka Virtanen sanoo.
TS/Compic/Jukka uotila
- Vanhenemisessa harmittaa se, kun on kivaa ja omat päivät käyvät vähiin, Jukka Virtanen sanoo.

Helsinki (STT)

Väestörekisterikeskuksen tietokannasta löytyy pikaotannalla 293 Jukka Virtasta . Tarjontaa on niin runsaasti, että joukosta erottuminen vaatii persoonallisuutta.

Jukka Jalmari Virtanen on erottunut.

- Olin kerran haastateltavana kolmen muun Jukka Virtasen kanssa, mutta ei se mun lapsuudessani niin yleinen nimi ollut. Jukkaa pidettiin silloin kamalana etunimenä, hän vähättelee.

Virtanen opittiin tuntemaan 1960-luvun alussa. Hän oli työskennellyt muutaman vuoden Yleisradion uutis- ja viihdetoimituksessa, hankkinut nimeä television taikalaatikossa.

Sosiaalinen mies on verkostoitunut yhtä lailla kesätöissä paperitehtaalla, kansainvälisillä tv-gaalaillallisilla kuin jalkapallokentälläkin.

Ei ihme, että hänen viisi vuotta sitten ilmestyneessä elämäkerrassaan vilisee pääosan esittäjän ohella yli tuhat sivuhenkilöä, jotka eivät todellakaan jää pelkäksi nimiluetteloksi.

- Mulla on ollut elämässä helvetin hauskaa. Olen saanut tehdä mieluisia töitä monella alalla, on ollut paljon kavereita ja ystäviä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- En inhoa ketään. Ihmisen persoonahan muodostuu myös sen veemäisistä piirteistä.

Virtasen tekemisen ydintä ovat olleet sanat, niillä leikittely. 1940-luvun puoliväliin mennessä hän oli lukenut "yläkoulun kirjaston suurin piirtein läpi".

- Mulla oli paha lukihäiriö, mutta kun olin alkuun yksinäinen lapsi, kirjoista tuli kavereitani.

Kotipitäjä Jämsänkoski kouli Virtasesta verbaaliakrobaattia paljon ennen kuin hänestä jalostui sanankäytön ammattilainen.

- Kiinnostus tarinoihin kumpuaa lapsuusympäristöstä. Paperitehdaspaikkakunnan työläisyhteisössä ihmisillä oli tapansa kommunikoida. He häivyttivät pahoja tilanteita ja rankkaa elämää kepeillä puheilla.

Ahkerana tunnettu Virtanen on välillä malttanut keventääkin työtaakkaansa.

Hän hölläsi tahtia 1960-luvun lopussa jäätyään Yleisradiosta freelanceriksi, tänä vuonna hän jättää Uuden Iloisen Teatterin. Perustajajäsenelle tuli UIT:ssa täyteen kolme vuosikymmentä.

- Sairastelun vuoksi olin tämän kesän produktion valmistelussa aika vähän.

Keväällä todetusta paksunsuolen syövästä toipunut Virtanen on viime aikoina keskittynyt kirjoittamiseen. Työn alla on ollut kirjailija Mika Wickströmin kanssa viihdealan ammattilaisten urheiluseura Zoomin 45-vuotishistoriikki, joka ilmestyy elokuussa.

- Muutenkin tekisi mieli kirjoittaa. Kirja, pari kiinnostaisi, jos sopivan kahjo aihe löytyy.

Yli 250 laulun sanoittaja on vaihtanut iskelmäriimittelyn musikaalien suomentamiseen. Siihen on hyvä syy.

- Ei kunnon iskelmiä enää tehdä! Musikaalien suomentamisessa on isotöistä se, että ne ovat läpisävellettyjä. Sanoituksissa jokaisen tavun paino, korko ja pituus on etukäteen määrätty. Tarina kulkee nuottikuvan mukaan.

Jukka Virtanen juhlii merkkipäiväänsä Kotkan meripäivillä 24.-27.7.

REIMA RAUTIAINEN