Viihde

Aikuisten miesten
rujonkaunista itseilmaisua

MATTI KOMULAINEN

Jakke Ahon ja Ari Kankareen Duo Joutokäynti osallistuu Tapsan Tahtien Tahtiralli-kilpailuun Nokialla tämän viikon lopulla.

Turkulaiskaksikko aikoo tuoda voiton kotiin valttinaan "aikuisten miesten puoliakustinen itseilmaisu rujon ja kauniin välimaastossa", kuten linja määritellään Moskovitsin koristamassa yhtyeen mainoskortissa.

Huumori hersyy miesten puheissakin, mutta Nokialle ei lähdetä vitsailemaan, niin oleellista kuin pilkesilmäinen asenne onkin kaksikon trubaduurimeiningissä. Parivaljakko on kuitenkin vahvoilla, sillä laulaja, näyttelijä ja urheilusankari Tapio Rautavaaran mukaan nimetyssä kilpailussa haetaan ennenkaikkea esiintyjää.

Kokemusta kaksikolla ainakin riittää, ovathan miehet kunnostautuneet monissa paikallisissa rockin ja juurimusiikin kokoonpanoissa Kankareen Nite Time Jumpersista Ahon J. & Slow Motioniin.

Eki innoittaa

Vaikka nimi Duo Joutokäynti herättää mielikuvia V8-henkisestä jenkkirockmeiningistä, touhu on käytännössä vallan muuta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaksikon ohjelma painottuu kotimaiseen musiikkiin ulkomaisin lisukkein, alkuperäisinä esittäjinä muun muassa Riki Sorsa , Harri Marstio , Tuomari Nurmio ja Procol Harum. Uudet sovitukset tutuista kappaleista muokkaavat lainoista omia. Ahon ystävän, kirjailija ja mainosmies Mikko Kalajoen tekemät käännökset ovat oleellinen osa kokonaisuutta.

- Nokialla vedetään ainakin Marstiota ja Procol Harumia. Marstiota olen diggaillut parikymppisestä, hän on jonkinsortin innoittaja ja esikuva minulle. Pidän erittäin paljon myös vanhoista Kärki-Helismaa -iskelmistä. Niistä on mukava esittää uusia versioita, Jakke Aho, 35, kertoo.

Lisäjengaa ilmaisuun tuo paneutuminen perinteiseen kotimaiseen tanssimusiikkiin linjalla Pauli Granfelt - Erkki Junkkarinen . Aho ehti tapaamaankin huhtikuussa kuolleen Junkkarisen.

- Hän pelasi hedelmäpeliä sormet täynnä kultaa yhdessä pubissa ja minä menin juttelemaan. Hän vastaili asiallisesti, vaikka mahtoi se miettiä, että piruileeko tuo pitkätukkahippi - minulla kun oli silloin juniorina pitkä letti, Aho nauraa.

Brasiliasta potkua

Kuten moni suomalaisena pidetty kappale on matkannut Pohjolaan kaukaa eksoottisista maista, myös Duo Joutokäynti sai alkukipinän etelästä.

- Vaimo oli kolmen kuukauden työkomennuksella São Paolossa alkuvuodesta 2004. Kun muuta tekemistä ei ollut, ostin halvan kitaran kadulta ja viihdytin sillä lähinnä itseäni, Aho paljastaa.

Brasiliasta tuttuihin lauluihin uutteutui tuoreita sävyjä.

- Sikäläinen melankolia tarttui eri paikoissa yksin kierrellessä. Sieltä löytyi oikea fiilis käännösbiiseihin.

Oivallus sytytti ajatuksia vanhojen laulujen esittämismahdollisuuksista uudenlaisissa yhteyksissä.

- Heräsi halu päästä laulamaan paikkoihin, joissa tavanomainen bändi ei toimi. Oikeastaan vasta sen reissun jälkeen uskalsin esittää ideoitani Arille, joka on vanhan liiton miehiä roots-hommissa. Hän innostui ja kimpassa tätä on tehty vuodesta 2007.

Prässit terävinä

Tulkinnat ovat erottuneet massasta. Vuodesta 1987 järjestetyn Tahtiralli-kilpailun semifinaaliin turkulaiset valittiin noin sadan demon keosta. Tammikuinen live-karsinta nosti Duo Joutokäynnin viiden finalistin joukkoon. Monipuolisuus on valttia Tapsan Tahdeissa. Kisassa esitetään kaikkiaan neljä eri kappaletta, joilla on määrä erottaa jyvät akanoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Samoja ei saa vetää kuin esikarsinnoissa. Meillä on siellä vähän rokimpi linja emmekä kalastele tahdinlyöntiä loppuunkalutuilla tempuilla - pidetään "prässit suorina" eikä lähdetä yleisönnaurattajaksi. Se ei kuitenkaan tarkoita ryppyotsaisuutta, vaan pikemminkin yleisön arvostamista, Ari Kankare, 45, valottaa duon strategiaa.

Tapsan Tahdit ja Tahtiralli-kilpailu Nokialla 23.-27.7.