Viihde

Turku-hullu parhaasta päästä

TS/Mari Lehto<br />- Lopettakaa Turun mollaaminen, kehottavat Lorand ja Pirjo Szigethy niin turkulaisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin.
TS/Mari Lehto
- Lopettakaa Turun mollaaminen, kehottavat Lorand ja Pirjo Szigethy niin turkulaisia kuin ulkopaikkakuntalaisiakin.

PIRJO VISMANEN

Jos ihmisen voi määritellä terveysvaikutteiseksi, niin unkarilaissyntyinen Lorand Szigethy on sitä - ainakin turkulaisille, joiden mielestä mikkä ei ol mittä ja kukka ei meist tykkä.

- Turussa on huonoa ainoastaan se, että meiltä on tänne matkaa 160 kilometriä, Tuusulassa asuva mies julistaa ruskeat silmät tuikkien.

Szigethy osui Turkuun ensimmäinen kerran kymmenen vuotta sitten.

- Kuultiin, että täällä on keskiaikaiset markkinat ja päätettiin lähteä katsomaan, hän kertoo Pirjo -vaimonsakin puolesta.

Kärpänen puraisi oitis, tai oikeammin kaksi kärpästä, keskiaika ja Turku.

Siitä lähtien Szigethyt ovat vierailleet Turussa ainakin kaksi kertaa vuodessa: näin juhannuksen jälkeen, kaupungin palatessa historiaansa, ja joulun alla. Myös musiikkijuhlat tuovat heidät usein Turkuun.

Ja miksikö?

- Tämä on kuin unta! Jotakin niin ainutlaatuista ja autenttista, että tälle ei löydy mistään vertaa, pariskunta toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Muualla pannaan pari nokista lippua ulos heilumaan ja luullaan, että se on keskiaikaa. Täällä tapahtuma levittäytyy valtavalle alueelle ja moneen paikkaan eikä ole pelkkää myyntiä, vaan näytelmää ja konsertteja ja ihan uskomattoman runsasta kulttuuritarjontaa, he hehkuttavat.

Lorand Szigethy on erityisen ihastunut Vanhalta Suurtorilta lähtevään Luostarin välikatuun, joka oli yksi keskiaikaisen Turun valtaväylistä. Niin ihastunut, että laittoi kotipihalleen pienen Välikadun.

Sen laatu jää kuitenkin tarkemmin selvittämättä, kun Szigethy intoutuu ylistämään Aboa Vetus & Ars Nova -museon kellariraunioita äänimaisemineen ja Linnankadun alussa olevaa tiettyä paikkaa, jossa voi kääntyä ympäri 360 astetta ja koko ajan näkee vain vanhaa.

Vieras epäilee, että turkulaiset eivät itse ymmärrä, minkälainen aarre heillä on hallussaan.

- Ovat niin tottuneet siihen, että kaikki tämä on tässä ja oli eilenkin.

Turhaa vaatimattomuutta ovat myös puheet, ettei lumeton kaupunki millään muotoa sovi Joulukaupungiksi.

- Turku on keskiajalta lähtien julistanut joulurauhan. Ei Helsinki, ei Hämeenlinna, ei Pihtiputaa vaan Turku. Se velvoittaa.

Budapestissa syntynyt Szigethy päätyi Suomeen rakkauden perässä.

Pirjo-vaimo löytyi Balaton-järveltä vuonna 1964. Helsingin kautta Tuusulaan kotiutunut pariskunta haaveilee nyt pienestä tukikohdasta Turussa - niin rakkaiksi Aurajoen rannat ovat heille käyneet.

Szigethy on muuten aatelismies: nimen loppuosa oikeuttaisi hänet käyttämään paronin titteliä.

- Mutta se on vain historiallinen jäänne. Saman hinnan maksan maidosta kuin muutkin.