Viihde

Piironkien piiloista Afrikan aurinkoon

TS/Riitta Salmi<br />silmälasit 1970-luvulta
TS/Riitta Salmi
silmälasit 1970-luvulta

PIRJO VISMANEN

Katse piironginlaatikkoon! Monetko silmälasit siellä lojuvat - ja ovat lojuneet jo vuosikausia - kakkoslasien nimikkeellä, kun näkö tai muoti on vaatinut niiden vaihtamisen uusiin?

Kahdet, kolmet vai useammat?

Tuskinpa mitään muuta jätettä säilytellään huusholleissa yhtä uskollisesti kuin käytöstä poistettuja silmälaseja. Vanhat vaatteet viedään surutta kirpparille ja sohvat kaatopaikalle, mutta silmälaseja makaa kotien kätköissä varovaisestikin arvioiden tuhatpäin. Laskekaa itse: silmälaseja käyttää 58 prosenttia suomalaisista eli yli kolme miljoonaa ihmistä. Lasit vaihdetaan keskimäärin kerran kolmessa vuodessa.

Yksistään viime vuonna Suomessa ostettiin 830 000 silmälasiparia.

Saman aikaan toisaalla silmälasien ostaminen on tavalliselle ihmiselle kerta kaikkiaan mahdoton asia.

- Uudet silmälasit maksavat Keniassa saman verran kuin opettajan kymmenen kuukauden palkka. Lisäksi tässä 34 miljoonan asukkaan maassa on vain noin 50 silmälääkäriä, kertoo erityisasiantuntija Ulla Tervo Suomen World Visionista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sadassa maassa toimiva World Vision on maailman suurin kummilapsijärjestö. Sen Suomen osasto kerää parhaillaan Cazze-optikkoliikkeiden kanssa käytettyjä silmä- ja aurinkolaseja vietäväksi Keniaan. Myös optikkoketju Eyen on samalla asialla kumppaninaan Vision For All -järjestö ja kohdemainaan muun muassa Namibia, Peru ja Nicaragua.

- Vastaavia keräyksiä järjestetään vuosittain. Ne ovat ainoa tapa kierrättää vanhoja silmälaseja, toteaa Sanna Repo Optisen alan tiedotuskeskuksesta.

Summamutikassa laseja ei uusille omistajille jaella. Avustuskohteessa tehdään kaikille näöntarkastus ja annetaan sen perusteella tarvitseville oikeanvahvuiset lasit.

- Veimme erän Kenian Meibekiin jo vuosi sitten, jolloin moni kyläläinen pääsi ensimmäistä kertaa elämässään näöntarkastukseen. Neljän päivän aikana teimme yhteensä 860 tarkastusta, kertoo matkalla mukana ollut optikko Jukka Koivu Helsingistä.

Keniassa kuten muuallakin Afrikassa on paljon silmäsairauksia, jotka johtuvat muun muassa puhtaan veden puutteesta, kirkkaasta auringonpaisteesta, pölystä, tuulesta sekä asuintiloissa olevasta savusta.

Erityisesti nuoret tarvitsevat yleensä pluslaseja, sillä he eivät näe lukea kunnolla. Silmälasien saaminen parantaa siis heidän mahdollisuuksiaan oppia. Lapsille taas olisi hyvä saada aurinkolaseja, sillä niillä saataisiin ehkäistyä osa silmäsairauksista.

Kaikki lasit sopivat kuitenkin lahjoitettavaksi, kunhan ovat ehjiä - siis sangat, linssit ja ruuvit paikoillaan. Kehysten trendikkyydellä tai muodikkuudella ei ole merkitystä.

- Viime kerralla eräs lähes kaksimetrinen mies sai itselleen naisten hengettömät silmälasit. Hän oli todella onnellinen, koska näki niiden kanssa lähellä olevan vuoren, jota ei ollut nähnyt enää moneen vuoteen.