Sisuissa suomalaisuuden salaisuus
SATU VIRTANEN
Sisu-pastilleja kun joku syö, voi aromin haistaa metrien päähän. Eikä jää arvailujen varaan, mikä tuoksuu: kaikki suomalaiset tuntevat Sisun - ja myös sisun, suomalaisen luonteenpiirteen. Ensimmäinen täytti tänä vuonna 80 vuotta, toinen on yhtä vanha kuin ensimmäiset suomalaiset. Silti Sisu ja sisu kietoutuvat tiiviisti toisiinsa.
- Pastillin nimivalinta on kerrassaan nerokas. Suomalaisten mielissä se liittyy niin vahvasti sisukkuuteen, että Sisuja syödessään voi suorastaan tuntea saavansa voimaa, naurahtaa kulttuurihistorioitsija ja kansatieteilijä Rauno Lahtinen , joka on kirjoittanut huhtikuussa julkaistun Sisulla siitä selviää! -kirjan.
Teoksen pohjalta on rakennettu Sisu 80 vuotta -näyttely, joka kertoo tutun pastillin historian ja pohtii sen yhteyksiä suomalaiseen sisukkuuteen, esittelee Sisu-tuotteita vanhoista askeista jääkiekkokortteihin sekä tarjoaa mahdollisuuden haistella Sisu-aromia.
Vuonna 1928 syntynyt Sisu löysi tiensä suomalaisten sydämiin välittömästi, vaikkei pastillia tuolloin vielä juurikaan mainostettu. Myöhemmin 1970-luvulla kehitelty Suo, kuokka ja Jussi -tv-kampanja lisäsi Sisun suosiota entisestään. Pastilli samaistettiin suomalaiseen luonteeseen, suolla sisukkaasti kuokkimiseen. Mutta entäpä nykyään, kun ei tarvitse enää kuokkia?
- Jotkut ajattelevat, ettei suomalaista sisua enää ole olemassa. Itse kuitenkin näen asian niin, että sisu on vain muuttanut muotoaan. Nykyajan pätkätyöt, kielitaitovaatimukset sekä pyrkimykset tehokkuuteen vaativat runsaasti henkistä sisukkuutta, Lahtinen pohtii.
Omituinen aromi antaa puhtia
Aikoinaan sisu-käsite liittyi läheisesti myös suomalaiseen urheiluun, "lentävien suomalaisten" Paavo Nurmen ja Ville Ritolan saavutuksiin. Lahtinen löytää perinteistä sisukkuutta nykypäivänkin urheilijoista, kuten Janne Ahosesta ja Tanja Poutiaisesta .
- Urheilugenren ulkopuolelta täytyy mainita Lordi, joka jaksoi puurtaa omalla alallaan, vaikka aluksi kohtasikin naurua ja epäuskoa. Lisäksi on todettava, että suomalaista sisua omimmillaan löytyy myös aivan tavallisista ihmisistä, kuten yksinhuoltajista, jotka sinnikkäästi raahaavat kauppakassejaan kiireen keskellä.
Jos suomalaisen luonteen salaisuus on sinnikkyys, löytyy Sisun salaisuus Lahtisen mukaan erityisesti sen mieleen iskostuvasta nimestä, mutta myös erikoisesta aromista.
- Sisun maku on hyvin tunnistettava ja niin omituinen, ettei se oikein sovi muille kuin suomalaisille.
Suomalaisiin suihin Sisu sopiikin mainiosti. Pastilleja popsitaan maassamme vuosittain kaksitoista miljoonaa rasiaa. Jotain Sisun suosiosta kertoo myös sen korkea 80 vuoden ikä. Lahtinen ei näe loppua Sisun voittokululle.
- Saahan siitä puhtia. Kun kirjoitin Sisu-kirjaa, tunnelmaan päästäkseni söin pastilleja pari askia päivässä.
Sisu 80 vuotta -näyttely Nummen kirjastolla (Töykkälänkatu 22, Turku) 1.8. asti. Kirjasto avoinna ma-ke 12-19, to-pe 10-16.