Viihde

Kiltamestariksi tuohitöillä

TS/Jane Iltanen<br />Sulo Määttä on ensimmäinen tuohitöiden mestari Kultaisen Omenan Killassa. Kaikkiaan mestareita on noin kolmekymmentä.
TS/Jane Iltanen
Sulo Määttä on ensimmäinen tuohitöiden mestari Kultaisen Omenan Killassa. Kaikkiaan mestareita on noin kolmekymmentä.

PIRJO VISMANEN

Turun käsityöläismuseossa työskentelevien mestarien ja kisällien yhdistys, Kultaisen Omenan Kilta, sai torstaina uuden mestarin. Hän on tuohitöiden tekijä Sulo Määttä.

- Patistelua se vaati, että sain mestarinäytteen tehtyä, Määttä viittaa kolmevuotiseen projektiin, jonka myötä tuohen taipale metsästä valmiiksi esineeksi on nyt dokumentoitu Turun maakuntamuseoon. Kuvamateriaalista on myös työstetty Tuohesta tehty -näyttely, joka kiertää maakuntaa.

Määttä tuli mukaan käsityöläiskillan toimintaan vuonna 1996. Entinen puosu värvättiin merimiehen talon haltijaksi, köysiä ja mattoja punomaan. Pian museoväelle selvisi, että Määttä osaa myös tuohitöiden teon.

- Opin sen jo lapsuudenkodissani Lieksassa, meillä yöpyneiltä kortteerimiehiltä, joiden joukossa oli kaiken taitajia.

Matkamuistojen valmistamiseen liittyvä kurssikin tuli käytyä, mutta sitten laivat veivät miehen mennessään ja tuohitöiden teko jäi vuosikymmeniksi.

Taidot kuitenkin uinuivat tallessa ja pulpahtivat taas esiin Luostarinmäen käden töitä vaalivassa miljöössä.

Tunnusomaista Määtälle on, että hän pystyy siirtämään perinteisiä työmenetelmiä nykyajan tuotteisiin. Tuohi taipuu muun muassa kassiksi, puheenjohtajan nuijaksi, kännykkäkoteloksi ja ruusuksi.

Sulo Määtän työtä pääsee seuraamaan Luostarinmäellä tänä viikonloppuna vietettävillä Käsityötaitojen kokeilupäivillä. Paikalla on muitakin taitajia, joiden opastuksella vierailijat pääsevät omakätisesti kokeilemaan, miten esimerkiksi nyplätään pitsiä, kehrätään lankaa tai tehdään sabluunatapettia.

Käsityötaitojen kokeilupäivät Luostarinmäellä 13.-15.6. klo 10-18.

TS/Jane Iltanen<br />Luostarinmäen käistyöläismuseossa vietetään Käsityötaitojen kokeilupäiviä. Virsut ja suolapullo edustavat perinteisiä tuohitöitä.
TS/Jane Iltanen
Luostarinmäen käistyöläismuseossa vietetään Käsityötaitojen kokeilupäiviä. Virsut ja suolapullo edustavat perinteisiä tuohitöitä.
TS/Jane Iltanen<br />Tuohiruusu ei hetkessä kuihdu.
TS/Jane Iltanen
Tuohiruusu ei hetkessä kuihdu.