Viihde

Julkisuuden valokeilassa
sambataan sateenkaaren väreissä

TS/Marttiina Sairanen<br />Koulun lippua kantava tanssijapari on puolivälissä sambakulkuetta. Sen jälkeen tanssivat passistat, soolotanssijat, jotka nostattavat vauhdikkaalla tanssillaan paitsi yleisön tunnelmaa, myös perässä tulevan rumpuryhmän eli baterian soittofiilistä.
TS/Marttiina Sairanen
Koulun lippua kantava tanssijapari on puolivälissä sambakulkuetta. Sen jälkeen tanssivat passistat, soolotanssijat, jotka nostattavat vauhdikkaalla tanssillaan paitsi yleisön tunnelmaa, myös perässä tulevan rumpuryhmän eli baterian soittofiilistä.

HEIDI PYHÄLAHTI

Minikokoisia Minni Hiiriä pinkeissä pallomekoissaan parveilee Apteekkimuseon edessä. Joku rastatukkainen mieskin, rumpu kädessään, kultakäätyjä kaulallaan ja dollarinkuvat selässään. Mutta vain pari minuuttia ja kas, kaksi bussilastillista sateenkaaren kaikissa väreissä hehkuvia, sulkiin ja paljetteihin verhottuja tanssijoita valloittaa kadun. Kun vielä aurinko paistaa, tulee Turusta hetkessä Rio de Janeiro.

Samba Carioca saa jokakeväisellä sambakulkueellaan aikaan saman ilmiön. Sambassa vain on jotain, mikä saa suomalaisenkin syttymään. Tanssijoiden mukaan rytmiin jää heti koukkuun, kun kerran päästää lantionsa nytkähtämään.

- Minäkin harrastin itämaista tanssia, mutta se tuntui kovin hitaalta minun makuuni, vaikka onhan siinäkin nopeita tyylejä. Mutta kun viisitoista vuotta sitten menin tutustumaan sambaan, sille tielle jäin, baiana-tanssijana eli tietynlaisena sambakoulun äitihahmona tanssiva Seija Hummelin-Uusilehto sanoo valtavaa vannehamettaan kadun kulmassa asetellen. Samanlaisen kangasmeren keskeltä hymyilevä Merja Saari puolestaan kertoo samban kolahtaneen jumpan myötä: Saari oli käynyt sambaa ja aerobiciä yhdistävällä sambic-tunnilla, jonka opettaja vaihtoi lopulta kokonaan sambaan. Saari meni opettajansa perässä ja ihastui ikihyviksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Samba Cariocan enredona eli sambakulkueen teemana on tänä vuonna julkisuus: "Carioca, julkisuuden lemmikki". Baianat esittävät vannehameineen rulettipöytiä - casinoissahan, jos jossain, kuhisee jetset.

Tosi-tv-hahmojen januskasvot

Ra-tam. Ra-tam. Ra-ta-ta-ta-ta-ta-tam. Passistojen eli soolotanssijoiden lanteet alkavat väristä. Ala da Bateria, rumpuryhmä, räjäyttää ilmoille tarttuvan rytmin ja Riku Ahon säveltämä tunnuslaulu kajahtaa.

On Carioca kuvauksellisin, varmasti rytmikkäinkin, Carioca voittaa karnevaalin!

Turun Samba Cariocan kulkue on itse asiassa Helsinki Samba Carnavalin, karnevaalisamban Suomen-mestaruuskilpailun kenraaliharjoitus.

Kulkue koostuu Aloista, tanssijaryhmistä, joista jokainen kertoo osansa teemasta. Etujoukkona ovat "paparazzit", soolotanssijat eli passistat esittävät erilaisia salarakkaita ja lasten ryhmänä tanssii Mickey Mouse Club, joka sekin sopii hyvin teemaan - sieltähän ovat julkisuuteen nousseet popparit Britney Spears , Justin Timberlake ja Christina Aquilera .

Minni Hiirinä kulkueessa keimailevat Kaisla Pousi , 10, ja Noora Toivonen , 6, huikkaavat tanssineensa sambaa jo vuosia - kumpikin tasan puolet elämästään.

- Mä en tykkää yhtään mistään baletista, se on liian sellaista niin, näyttää Kaisla käsiään ojennellen.

Rytmi, musiikki ja iloisen värikkäät puvut viehättävät kumpaakin.

- Vaatteita, niin paljon vaatteita!, huokaisee Noora ihastuksissaan ja lisää tykkäävänsä kyllä vauhdista ja meiningistä mutta on rauhallinenkin kivaa: onhan baletissakin ihania pukuja.

Minnien edessä värisyttelee teini-ikäisten tyttöjen ryhmä. Tyttöjen puvut ovat januskasvoiset; karnevaalipäällikkönä toimivan Heidi Lehtisen mukaan takaosa kuvaa ihmisen todellista minää, etuosa kuvaa julkisuuden muokkaamia kasvoja.

Helsingissä kulkueen mukana tulee olemaan myös alegoria, karnevaalivaunut. Vaunussa yhtenä teemana on punainen matto, kyytiin nousevat idoleiden ohella siipeilevät fanit ja iso joukko muita hahmoja kuten nyt kulkueen mukana tanssiva "poliitikko" eduskuntatalo harteillaan ja vierellään "sihteerikkö" kännykkä kädessään. Tulkitkoon kukin miten tahtoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Rytmi veressä "vanhoillakin"

Jokirannassa yleisöä parveilee niin, että Auransillalta Martinsillalle ei kymmenessä minuutissa pääse. Valtavan yleisön joukosta katse osuu väistämättä pieneen tyttöön, joka tanssahtelee ympäriinsä rytmin tahtiin ja vetää mummiaan kädestä; tule jo, seurataan kulkuetta!

Pienellä jututtamisella paljastuu, että reipas viisivuotias onkin Samba Cariocan Heidi Lehtisen ja "koko bändin pisimmän miehen" Riku Ahon Helmi -tytär. Pitipä sattua.

- Kyllä se ilo liikkua ja tanssia on verenperintöä, naurahtaa mummu, itse ikänsä urheiluseuraan kuulunut Leila Lehtinen katsellessaan tanssahtelevaa tyttärentytärtään.

Helmi on nyt kulkueesta pois, vaikka Mickey Mouse Club -tanssijaryhmässä kavereita onkin. Helsingin karnevaaleissa pikkuneiti nousee vaunun kyytiin.

Oi Carioca, sykkeesi kuumin, se lanteesi keinumaan saa!

Kulkueen perällä, siellä täällä on mukana myös muutamia "vanhoja", joita Helsinkiin on tulossa useampia. "Vanhat" ovat Carioca 20 vuotta -paidoissaan tanssahtelevia ja tunnelmassa fiilisteleviä aktiiviliikkujia, joista osa on jo lopettanut aktiivisen tanssin ja joista osa jatkaa yhä Cariocassa. Yksi heistä on Christer Gorschelnik , vuosikausia Samba Cariocassa tanssinut herrasmies.

Rytmi pysyy veressä, kun sen kerran antaa tarttua.

TS/Marttiina Sairanen<br />Etujoukkona kulkueessa tanssivat "paparazzit".
TS/Marttiina Sairanen
Etujoukkona kulkueessa tanssivat "paparazzit".
TS/Marttiina Sairanen<br />Passista Heidi Lehtinen ehti varmistella päähinettään juuri ennen kuin bateria eli rumpuryhmä pamautti ensimmäiset tahdit.
TS/Marttiina Sairanen
Passista Heidi Lehtinen ehti varmistella päähinettään juuri ennen kuin bateria eli rumpuryhmä pamautti ensimmäiset tahdit.