Utö on lintu-harrastajan toivekohde
TOTTI TOISKALLIO
Rivi lintuharrastajia seisoo aamuauringossa luotsiaseman pyöreällä seinustalla. Muuttoa seuraavien kiikarikaulojen lukuisa joukko ei ole ulkosaaristossa aivan jokapäiväinen näky. Paitsi Utössä.
Korppoon saariston lounaisreunalla sijaitseva Utö on houkutteleva kohde lintuharrastajalle. Se on monen muuttolinnun ensimmäinen etappi Suomen kamaralla Itämeren ylityksen jälkeen. Utö tarjoaa linnuille monipuolisen tankkaus- ja levähdyspaikan - ja ihmisille erinomaisen paikan katsella niitä.
Muuttomatkallaan pysähtyneet linnut näyttäytyvät etsijälleen saaressa vaivattomammin kuin mantereella ja harvinaisuuksien löytämisen mahdollisuus tuo oman hohtonsa saariretkeilyyn.
Saaristoretkeily on nostanut päätään, ja se näkyy Utön kävijämäärissä. Nimensä mukaisesti ulkosaari, Utö, vetää retkeilijöitä muun muassa parantuneiden majoitusmahdollisuuksien, helpon yhteysalusmatkan, ainutlaatuisen saariston, ja tietenkin lähes tarunhohtoisen lintumaailmansa voimin.
Saarella on havaittu 279 lintulajia, osa niistä hyvinkin harvinaisia: viime kesänä nähty aavikkohaukka oli lajinsa toinen edustaja maassamme ja toukokuussa 1986 löytynyt samettipääkerttu maamme ensimmäinen.
Monet mantereella yleiset lajit taas ovat Utössä äärimmäisen harvinaisia, esimerkiksi hömötiainen on tavattu vain kahdesti, pyytä ei koskaan.
Piristävä pussitiainen
Aamuinen muutonseuranta ei liiemmin katsottavaa tarjoa. Linnut tarvitsevat taakseen tuulta ja harrastajat taivaalle pilviä, jotta muuttajat eivät nousisi korkeuksiin.
Aamun seesteisyys harventaa riviä pikku hiljaa, ja erissä lähdetään katselemaan saaren lintueloa. Puhelimet pärähtävät kuitenkin soimaan ja tieto kääntää askeleet itään: niityn reunasta on löytynyt pussitiainen, harvinainen pikkulintu Suomenlahden takaa.
Erikoisuus löytyy pienestä kaislikosta helposti ja vetää suut hymyyn ja tunnelman kevyeksi. Kättelyt ja löytäjän onnittelut kuuluvat etikettiin, eikä ylistyssanoja säästellä.
Poutaisen viikonlopun päätteeksi moni lintumies poistuu saarelta mantereen arkeen, onnellisten jäädessä sinne pidemmäksi aikaa. Loittonevan yhteysaluksen kannelta Utön majakan erottaa kiikareilla vielä kymmenien kilometrien päästä - ei ole siis ihme, että ihmisten ohella sinne löytävät myös linnut.
Utö internetissä www.uto.fi. Jorma Tenovuon blogi muun muassa Utön linnuista www.jtenovuo.com/index2.php.