Ikä ei paina punttisalilla
PIRJO VISMANEN
Tauno Hentula asettuu jalkaprässin penkkiin. Teryleenihousuissaan ja villapaidassaan, tukevat mustat kävelykengät jalassa.
Ikäihmisten salitreeneissä ei tekstiileillä koreilla.
Ensi vuonna ysikymppisiään juhliva Hentula punnertaa kevyesti kunto-ohjelmansa mukaiset kahdeksan liikettä - kolmeen kertaan. Painoa prässissä on 65 kiloa.
- 20 kilolla aloitin huhtikuussa, mies paljastaa.
Vauhtia ja tasapainoa
Hentula treenaa Turun Impivaaran uimahallin kuntosalissa, kotihoidossa olevien vanhusten ikiomassa ryhmässä. Kymmenen viikon harjoitusjaksot ovat Turun kaupungin toimintaa, jota liikuntapalvelukeskus toteuttaa nonstoppina yhteistyössä terveys- ja sosiaalitoimen kanssa.
- Tämä ei ole mitään pientä kiinteytysjumppaa eikä rasvanpolttoa. Täällä haetaan voimaa, sanoo eläkeläisten liikuntapalveluja Turussa koordinoiva Päivi Vastamäki .
Alaraajojen lihasvoiman heikkous ja siitä johtuvat liikkumisen ongelmat ovat nimittäin toiseksi yleisin syy siihen, että vanhus siirretään kotoaan laitoshoitoon. Yleisin on dementia. Dementoitumista on vaikea estää, mutta lihaskunnon ylläpitoon löytyy vahva ase: voimaharjoittelu.
Kuntosaliharjoittelu lisää tutkitusti lihasvoimaa vielä vanhuusiälläkin. Sitä kautta tasapainon hallinta paranee ja kävely nopeutuu.
- Yhteiskunnan vaatimushan on, että pitää pystyä kävelemään 1,2 metriä sekunnissa. Sitten ehtii liikennevaloissa yli vihreällä ja pääsee automaattiovista ennen kuin ne loksahtavat takaisin kiinni, Vastamäki toteaa.
Tuolista ylös ilman tukea
- Enää ei tarvitse aktiivisesti pyrkiä ottamaan kiinni jostakin, kun nousee tuolilta, iloitsee Iris Kallio .
Ikänsä naisellisesti "unohtanut" rouva kertoo olleensa aika epäkuntoinen ennen salille tuloaan. Monet leikkaukset ja niitä seurannut pakkolepo veivät voimat, vaikka hän oli aina liikkunut paljon sekä työnsä puolesta että vapaa-aikana.
- Rollaattoria on tarjottu, mutta systemaattisesti olen kieltäytynyt sitä ottamasta, Kallio tokaisee ja pukkaa jalkaprässissä liikkeelle 85 kiloa.
- Siihen nähden aika hyvin, että minulta on molemmat polvet leikattu, hän kehaisee.
Hernepussien heitto ei riitä
Lääketieteen isänä pidetty Hippokrates kirjoitti jo vuonna 300 eKr, että "kaikki elimistön osat, joita kuormitetaan kohtuullisella toiminnalla, johon ne ovat tottuneet, kehittyvät ja vanhenevat hitaasti. Mutta käyttämättä jätettyinä ne tulevat alttiiksi sairauksille, kasvavat ja kehittyvät puutteellisesti ja vanhenevat nopeasti".
Tästä huolimatta vanhuksia on pitkään pyritty suojaamaan liikunnan vaaroilta.
- Jotenkin on pelätty, että iäkäs ihminen menee rikki ja tarjottu sitten hänelle liikunnaksi jotakin hernepussin heittoa tai muuta tolkutonta, Päivi Vastamäki kritisoi.
Nyttemmin käsitykset ovat muuttuneet ja jopa kuntosaliharjoittelu todettu lähes kaikille vanhuksille sopivaksi.
- Liikkumattomuushan on kaikkein vaarallisinta! Keho on luotu käyttöä varten, Vastamäki myötäilee Hippokrateen sanoja.
Tekniikka äkkiä haltuun
Kuntosali oli niin Hentulalle kuin Kalliollekin ihan uusi tuttavuus harjoittelun alkaessa. Tekniset vempaimet eivät kuitenkaan säikäyttäneet.
- Ei siinä mitään epäröintiä ollut, kun kaikki käytiin läpi, Hentula toteaa.
- Juu, ei siinä simmoisia kerennyt ajatella, kun oli tavoitteena saada itsensä mahdollisimman hyvään kuntoon, että pärjäisi... Ettei joutuisi myymään asuntoa, kun on jo niin paljosta joutunut luopumaan. Kesämökistäkin, Kallio lisää ja vaihtaa laitteesta toiseen.
Hikipisaroita ei otsilla näy, mutta vauhti treeneissä on kuitenkin kova.
- Ohjaajat eivät meinaa ehtiä perässä painoja vaihtamaan, hymyilee Päivi Vastamäki.
Kevein askelin kesään - Seniorien liikuntapäivä huomenna keskiviikkona 28.5. klo 11-14 Turun Urheilupuistossa. Tietoa ja vinkkejä kesän liikuntamahdollisuuksista, liikuntaesityksiä ja yhteisjumppaa.