Jyrkkälä kasvoi A:sta Ö:hön

TS/Mari Lehto<br />Ikärakenteessa on tapahtunut 40 vuoden aikana raju muutos...
TS/Mari Lehto
Ikärakenteessa on tapahtunut 40 vuoden aikana raju muutos...

LIISA AALTO

Elämänmakuinen Jyrkkälä on kehittynyt 40 vuodessa harmaasta betonibunkkeri-viidakosta viihtyisäksi ja vehreäksi asuinalueeksi.

Viidettä vuosikymmentään aloittelevasta Jyrkkälästä löytyy yhtä monta rappukäytävää kuin on aakkosissa kirjaimia. Ainoastaan tuplavee puuttuu. Ensimmäiset kuusi ja viimeiset neljä taloa ovat kahdeksankerroksisia yhden rappukäytävän monumentteja. Väliin jäävät rakennukset ovat matalampia, kahden tai kolmen rapun kokonaisuuksia.

Taloja rakennettiin kuusi vuotta ja viimeinen, niin sanottuun peräkylään kuuluva Ö-talo nousi harjaan vuonna 1974. Peräkylään kuuluvat Ö:n lisäksi myös Z-, Å- ja Ä- talot.

Kun GHI-talo valmistui vuonna 1970, sen uutuudenkarheisiin asuntoihin muuttivat myös Raimo Suvela kaksioon ja Ritva Puukka kolmioon. Samoissa asunnoissa he asuvat edelleenkin, mutta perhekoko on pienentynyt.

- Asunto kaikilla mukavuuksilla oli silloin kerta kaikkiaan luksusta.

Asuimme aiemmin huonokuntoisessa talossa, johon piti kantaa vesi sisään ja joka talvella lämmitettiin puilla. Kyllä kiitin polvillani yläkertaa, kun elämä helpottui, Puukka muistelee vedet silmissä.

Suvela nyökkää vieressä.

- Mihin täältä lähtisi. En osaa kaivata mitään lisää. Jaa, no pankkiautomaatti olisi mukava, mutta onneksi länsikeskukseen on vain kivenheitto ja sieltä löytyvät kaikki palvelut, joita täällä ei ole.

Ikärakenne muuttunut rajusti

- Nykyään Jyrkkälässä asuu paljon seniori-ikäisiä.1970-luvulla täällä asui lähestulkoon ainoastaan lapsiperheitä. Meidänkin talossa oli silloin yli sata lasta. Keskimäärin kolme joka huushollissa, kertoo pari kertaa pienempään asuntoon muuttanut, kauppareissulta kotiin palaava alkuasukas Mirja Rautanen .

Hän muutti A-taloon 1.1.1969. B-talo valmistui epäloogisesti aikaisemmin ja siihen pääsi muuttamaan jo edellisen vuoden puolella.

- Ikääntymisen takia on aivan hirveätä, jos terveyskeskus otetaan meiltä pois, kuten on suunniteltu, Rautanen huolestuu.

Ikärakenteen muutos näkyy hyvin myös tilastoissa. Kun Jyrkkälässä asui vuoden 1974 lopussa 2 409 henkeä, niin tämän vuoden alussa asukkaita oli enää vajaat 1237. Lapset ovat lentäneet pesästä.

Terveyskeskuksen kohtalosta ovat huolissaan myös Suvela ja Puukka.

- Naapurilähiöt mukaan laskettuna luulisi, että tänne riittäisi ainakin yhden terveyskeskuksen verran asiakkaita, Suvela pohtii.

Alkuasukkaita ja paluumuuttajia

Asuinalueen hallinnosta vastaa Kiinteistö-osakeyhtiö Jyrkkälänpolku, jonka toimitusjohtajana on vuodesta 1999 asti toiminut Marjatta Roth .

Taloihin on tehty julkisivuremontti 1990-luvulla ja asunnot on viime vuosikymmenen aikana peruskorjattu. 2000-luvulla maisema on saanut uutta ilmettä lukuisista viheralueista ja puistomaisista istuskelupaikoista.

- Se on ollut minulle erityisen mieleinen asia. Olen kiinnostunut kasveista ja pihoilta löytyy paljon harvinaisiakin istutuksia kuten tuo Japanin ruusukvitteni, Puukka innostuu ja osoittaa puskaa, jossa on oransseja pallukoita.

Alueella toimii myös aktiivinen asukastoimikunta ja -tupa, jossa järjestetään runsaasti toimintaa.

Turun vanhimpiin kuuluvassa vuokralähiössä asuu poikkeuksellisen paljon paluumuuttajia, jotka ovat välilllä muuttaneet muualle, mutta palanneet lapsuutensa maisemiin oman perheen kanssa. Edelleen löytyy myös noin satakunta alkuasukasta.

Ei ole harvinaista, että kolme sukupolvea asuu jos ei nyt ihan samassa talossa niin ainakin viereisessä.

- Tuntuu siltä, että alue on löytänyt oman paikkansa. Meno on rauhoittunut huomattavasti alkuvuosista, Raimo Suvela tiivistää.

Niin, keski-iässä sitä rauhoittuu kummasti.

Lähiön virallisia 40-vuotispäiviä juhlitaan perinteisten Jyrkkälä-päivien yhteydessä lauantaina 24.5 klo 12-15 Jyrkkälän torilla. Tapahtuman juontaa Markku Heikkilä. Ohjelmassa on muun muassa suosittu Lasten karaoke, toritanssit, kirpputori sekä näyttely 40 vuoden varrelta.

TS/Mari Lehto<br />Tältä samalta parvekkeelta Raimo Suvela on katsellut maailman menoa jo liki 38 vuotta. Söpö-kissakin jo 16 suvea.
TS/Mari Lehto
Tältä samalta parvekkeelta Raimo Suvela on katsellut maailman menoa jo liki 38 vuotta. Söpö-kissakin jo 16 suvea.
TS/Mari Lehto<br />...mutta nuoriakin on. Marianne Suominen, Jenna Järvinen, Neea Kosonen ja Elisabeth Hagert ovat asuneet Jyrkkälässä ja leikkineet yhdessä pienestä asti.
TS/Mari Lehto
...mutta nuoriakin on. Marianne Suominen, Jenna Järvinen, Neea Kosonen ja Elisabeth Hagert ovat asuneet Jyrkkälässä ja leikkineet yhdessä pienestä asti.
TS/Mari Lehto<br />-Aurinkoisena päivänä kokoonnumme "bulevardille" panemaan maailman asiat järjestykseen, sanoo 37 vuotta Jyrkkälässä viihtynyt Raija Kärkkäinen. Vasemmalta Pertti perämäki, Raija Kärkkäinen, Marja-Leena Siltanen, Mailis leino ja Brita Lehto.
TS/Mari Lehto
-Aurinkoisena päivänä kokoonnumme "bulevardille" panemaan maailman asiat järjestykseen, sanoo 37 vuotta Jyrkkälässä viihtynyt Raija Kärkkäinen. Vasemmalta Pertti perämäki, Raija Kärkkäinen, Marja-Leena Siltanen, Mailis leino ja Brita Lehto.
TS/Mari Lehto<br />Asuinalueen hallinnosta vastaa Kiinteistö-osakeyhtiö Jyrkkälänpolku.
TS/Mari Lehto
Asuinalueen hallinnosta vastaa Kiinteistö-osakeyhtiö Jyrkkälänpolku.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.