Viihde

Lapset lyötiin jedi-ritareiksi

TS/Tuomas Muraja<br />Brysselin Tähtien sota -näyttelyn aulassa komeilee valtava avaruushävittäjä.
TS/Tuomas Muraja
Brysselin Tähtien sota -näyttelyn aulassa komeilee valtava avaruushävittäjä.

TUOMAS MURAJA

Alle kymmenvuotiasta pikkupoikaa alkaa toden teolla pelottaa, kun hänen on kokelasryhmän viimeisenä kohdattava valomiekkamittelössä häntä kaksi kertaa kookkaampi Darth Vader. Lopulta rohkeus voittaa, kun muut lapset kannustavat urheaa taistelijaa.

- Väistö vasemmalle, sitten oikealle, vielä alas - ja miekka pään päälle torjunta-asentoon, jedi-opettaja komentaa vieressä.

Niin on pahuuden voimat jälleen saatu kukistettua. Ja voi sitä onnea, kun palkinnoksi jokainen pikku taistelija saa jedi-ritarin arvon.

- Muistakaa, että jedit käyttävät taitojaan vain puolustustarkoituksessa. Voima olkoon kanssanne, opettaja julistaa viittaamalla mystiseen, galaksia ylläpitävään energiakenttään.

Mutta kyllä Brysselin Tähtien sota -näyttelyssä viihtyy vanhempikin tieteiselokuvan ystävä. Vajaan parin kuukauden ajan kymmenettuhannet vierailijat ovat saaneet tutustua amerikkalaisen elokuvaohjaajan George Lucasin luomaan kuuden tieteiselokuvan maailmaan.

Näytteillä on yli 240 alkuperäistä esinettä puvuista ja piirroksista aina elokuvissa käytettyihin pienoismalleihin ja avaruusaluksiin asti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suosituimmista kohteista ei ole epäilystäkään: droidit C3PO ja R2D2 keräävät eniten huomiota.

Lisäksi tunnelmaa luovat avaruusalukseksi lavastetun näyttelyn käytävillä kulkevat kloonisotilaat ja muut Tähtien sota -hahmot, joiden kanssa vierailijat pääsevät valokuvattaviksi.

Maailman kuuluisin tieteiselokuva

Tähtien sota kuuluu maailman tunnetuimpiin tieteiselokuvasarjoihin, jonka yksi keskeisimmistä teemoista on perinteinen hyvän ja pahan välinen taistelu. Tähtien sota on saanut vaikutteita esimerkiksi aasialaisista wuxia-elokuvista, roomalaisesta mytologiasta ja Akira Kurosawan samurai-elokuvista.

Aluksi Lucasilla oli vaikeuksia saada elokuvalleen rahoitusta. Monet yhtiöt uskoivat, että Tähtien sota ei menestyisi. Lopulta hän onnistui saamaan 20th Century Fox -studiolta luvan ja rahoituksen hankkeelleen. Tähtien sota sai ensi-iltansa elokuvateattereissa vuonna 1977.

Loppu onkin elokuvahistoriaa: Tähtien sodasta näyttävine erikoistehosteineen tuli yksi maailman menestyneimmistä ja kuuluisimmista elokuvista.

Ja oheistuotteet ne vasta myyvätkin. Moni näyttää nytkin ostavan vajaat 200 euroa maksavan valosapelin tai kalliin miniatyyripatsaan tuosta vain.

Aikuisetkin jonottavat kiltisti

Mutta Tähtien sota -näyttely on muutakin kuin pelkkä elokuvasarjan oheistuotteilla rahastava konsepti. Se on elämyksellinen ja yllättävä dokumentaarinen katsaus elokuvan illuusiomaailmaan.

Monet aikuisetkin kävijät jonottavat kiltisti päästäkseen peuhaamaan jedin kaavussa erikoistehosteiden keskellä.

- Tapaamme viimein, keisari, innostunut nuorukainen lausuu ennen kuin vimmattu kaksintaistelu alkaa kameroiden edessä.

Muistoksi vierailija saa valokuvan tai videopätkän valomiekkataisteluista elokuvan lavasteissa.

Portugalissa ja Britanniassa aiemmin menestystä niittänyt näyttely on Brysselissä kesäkuun alkuun asti, jonka jälkeen se siirtyy Ruotsiin Örnsköldsvikin museoon ja taidehalliin.

TS/Tuomas Muraja<br />Monet vierailijat kuvauttivat itsensä Darth Vaderin edessä Brysselin Tähtien sota -näyttelyssä.
TS/Tuomas Muraja
Monet vierailijat kuvauttivat itsensä Darth Vaderin edessä Brysselin Tähtien sota -näyttelyssä.