Viihde

Kuumia
tunteita
Karin kuvissa

TS/Kari Suomalaisen perikunta<br />Liisa Riipan tapaus vuodelta 1955. "Ja huomautan vain tässä välillä, että jos eräs syntinen veljemme vielä kerran jupisee kuuluvasti 'nainen vaietkoon seurakunnassa', niin hän ei pääse taivaaseen."
TS/Kari Suomalaisen perikunta
Liisa Riipan tapaus vuodelta 1955. "Ja huomautan vain tässä välillä, että jos eräs syntinen veljemme vielä kerran jupisee kuuluvasti 'nainen vaietkoon seurakunnassa', niin hän ei pääse taivaaseen."

PEKKA TUOMIKOSKI

Päivälleen 20 vuotta sitten Suomessa vihittiin virkaansa ensimmäiset 94 naispappia.

Naispappeudesta kiisteltiin vuosikymmenet, tämän osoittavat pilapiirtäjä Kari Suomalaisen (1920 - 1999) kuvat.

Naispappeutta käsittelevät pilakuvat ovat kulttuurihistoriallinen poikkileikkaus aikansa asenneilmastosta.

Kari Suomalainen liittyi itse katolisen kirkon jäseneksi, mikä varmaan antoi hänelle mahdollisuuden kuvata erilaisesta näkökulmasta evankelisluterilaisessa kansankirkossa vellonutta keskustelua.

Liisa Riipasta se alkoi

Naispappeuskysymys kuumensi tunteita jo 1950-luvun Suomessa. Liisa Riipan tapauksesta kertova kuva on julkaistu ensimmäisen kerran Helsingin Sanomissa 12.10.1955.

Elettiin sodanjälkeisen Suomen jälleenrakennusvuosia. Kirkossa vallitsi edelleen "perinteinen" tunnelma, sillä pappeina toimi vain miehiä. Teologi Liisa Riippa rohkaisi kuitenkin mielensä ja anoi Kuopion tuomiokapitulilta oikeutta pappisvihkimykseen. Hänen mukaansa kirkkolaista ei löytynyt pykälää sen estämiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuopion tuomiokapituli ei kuitenkaan piispa Eino Sormusen johdolla suostunut hyväksymään anomusta. Pilakuvan ilkeästi virnuileva mies on Kari Suomalaisen omakuva. Kanttorikin oli nainen - kuten muut Karia paheksuvasti katselevat kirkkovieraat - mikä vielä 1950-luvun puolivälissä herätti oman huomionsa.

Naispappeus hyväksyttiin, mutta vääntö aiheesta jatkui - ja jatkuu yhä.

Kirkollisia arvoja -piirroksessa 2.11.1989 Kari irvailee naispappien kiinnostukselle kirkollisiin tekstiileihin. Tekstiilialahan on ollut perinteisesti "naisten ala".

Piirroksessa Samuel Lehtosen uusi piispan kaapu kalliine koristeineen herätti Suomen ensimmäisten naispappien mielenkiinnon. Helsingin hiippakunnan piispa Lehtonen heitti arvokkaan kaapunsa naulaan vuonna 1991 jäädessään eläkkeelle.

Vieläkään ei pilakuvan pappien toive naispiispuuden toteutumisesta ole täyttynyt.

TS/<br />"Kirkollisia arvoja" -pilapiirros vuodelta 1989.
TS/
"Kirkollisia arvoja" -pilapiirros vuodelta 1989.