Viihde

Lehtovirta avasi ovia Eurooppaan

TS/Jane Iltanen<br />Kalevi Lehtovirta ei halua järjestää syntymäpäivävastaanottoa, vaikka ensimmäisellä turkulaisella jalkapalloammattilaisella olisi varmasti pitkä jono onnittelijoita.
TS/Jane Iltanen
Kalevi Lehtovirta ei halua järjestää syntymäpäivävastaanottoa, vaikka ensimmäisellä turkulaisella jalkapalloammattilaisella olisi varmasti pitkä jono onnittelijoita.

Turun Sanomat

Turkulainen Kalevi Lehtovirta sai jalkapallolta paljon enemmän kuin mitä Maarian Kisa-Veikkojen harjoituksiin pienenä raunistulalaispoikana isänsä perässä vaeltanut poika saattoi arvatakaan.

Tähti syttyi, kun hän ampui kaukolaukauksella voittomaalin Jugoslaviaa vastaan vuonna 1950. Se oli Suomen jalkapallon ensimmäinen suurteko. Kaksi vuotta myöhemmin Helsingin olympiakisoissa Itävalta oli yhden maalin parempi, mutta värvärit panivat olympiajoukkueesta merkille kolme pelaajaa. Aulis Rytkönen siirtyi Ranskaan välittömästi kisojen jälkeen, Nils Rikberg ja Lehtovirta heti seuraavana vuonna.

Lehtovirta nostaa Ranskasta eläkettä viideltä työvuodelta. Hänen seuransa Red Star on yksi eurooppalaisen jalkapallon legendaarisimmista. Sen perusti muuan Jules Rimet vuonna 1897. Myöhemmin Rimet toimi kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtajana ennätykselliset 33 vuotta. Jalkapalloperhe muistaa hänet, koska MM-kisojen voittopokaali on nimetty hänen mukaansa.

Red Starin pelimatkat venyivät Afrikkaan asti, koska Algeria oli vielä 1950-luvulla Ranskan siirtomaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehtovirta asui Montmartrella ranskalaisen vaimonsa ja kaksospoikiensa kanssa kerrostalon kahdeksannessa kerroksessa.

- Eikä talossa ollut tietenkään hissiä, "Kale" tuskailee vieläkin.

1960-luvulla Irja Ketonen sai kuulla, että Lehtovirran kaksospojat säästivät rahaa polkupyöriin. Vuorineuvos totesi, että poikien säästötahdilla pyörien hankinta toteutuisi vasta eläkeiässä. Sen vuoksi hän järjesti pojille TS:n lahjoituksena uudet pyörät.

Olympiakisoista Lehtovirta toteaa lyhyesti, että ne jäivät yhteen otteluun. Lausahdus peittää pettymyksen, kun suurista toiveista huolimatta menestys ei ollutkaan parempi. Loppuottelussa Unkari voitti Jugoslavian 2-0. Ruotsi, joka oli aiemmin kesällä hävinnyt Suomelle, sai pronssin.

Mutta erilaisia palkintoja Lehtovirralle kyllä sateli riittämiin. Turun Urheilutoimittajat valitsivat hänet vuonna 1950 vuoden urheilijaksi Turussa. Seuraavana vuonna urheilutoimittajat valitsivat hänet vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa.

Meriittilista on liian pitkä lyhyeen juttuun. Yhtä asiaa ei silti saa unohtaa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun Lehtovirta ja Kai Pahlman voittivat 17 maalilla jalkapallon SM-sarjan maalikuninkuuden.

Ajalle tyypilliseen tapaan Lehtovirta oli mukana myös jääkiekossa ja jalkapallossa. Jääkiekosta hänellä on Weikoissa voitetut TUL:n mestaruudet vuosilta 1947 ja 1948. Jääpallossa hän juhli Pyrkivän paidassa TUL:n mestaruuksia 1951 ja 1952.

Jalkapallon ammattilaiselämää ensimmäisten suomalaisten joukossa maistanut veteraani asustaa värikkäiden muistojensa kanssa Turussa Impivaaran valaistun hiihtoladun lähistöllä. Lapset ja lapsenlapset asuvat Ranskassa.

Lehtovirta on tyytyväinen, kun pillereitä ei tarvitse popsia. Ulos lähtiessään hän ottaa mielellään tukea rollaattorista, koska selkä ja polvet ovat jo melko huonossa kunnossa.

Jalkapallomaajoukkueen jäämistä niukasti rannalle EM-lopputurnauksesta vanha mestari kommentoi maltillisesti.

- Ihan vielä ei oltu tarpeeksi kypsiä, mutta maajoukkue on ollut nousussa, hän pohtii.

Kalevi Lehtovirralla ei ole merkkipäivänään vastaanottoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KALLE VIRTAPOHJA