Luonnonsuojelun lopettamista
olisi syytä vakavasti harkita

TS/Jari Laurikko<br />Pensseli on viime aikoina ollut ahkerasti Jaakko Laitisen kädessä.
TS/Jari Laurikko
Pensseli on viime aikoina ollut ahkerasti Jaakko Laitisen kädessä.

Turun Sanomat

Koko poliittisen uran ajan ympäristökysymykset ovat olleet Jaakko Laitisen sydäntä lähellä. Hänen mielestään julkilausumat eivät enää riitä, vaan on ryhdyttävä tekoihin.

- Luonnonsuojelun nykymuodossaan voisi lopettaa. Se on amatöörimäistä näpertelyä. Meidän pitäisi vihdoin tajuta, mitä ympäristön saastuminen todella merkitsee. Tällä menolla Itämeren tila ei koskaan korjaannu, puhumattakaan ilmastonmuutoksesta.

Viime aikoina Laitinen on ollut huolissaan oman asuinympäristönsä rakentamisesta ja liikenteen rajusta kasvusta. Viheralueita pitäisi olla myös kaupungeissa, kaikkea ei pidä rakentaa täyteen.

- Pitäisi ajatella myös kaupunkilaisten tunteita. Meitä kyllä kuullaan lain säätämällä tavalla, mutta missään ei säädetä, että mielipiteitämme pitäisi ottaa huomioon.

Jaakko Laitinen on tehnyt elämäntyönsä kuntoutuksen parissa, sen jälkeen kun Varkauden teatterin johtaja Kaija Paasi oli tyrmännyt haaveet ammattinäyttelijän urasta.

- Varkaudessa olin iltanäyttelijänä ja varma tulevasta ammatistani. Paasi sanoi suoraan, että sinusta tulee keskinkertainen näyttelijä, eikä se tyydytä sinun kunnianhimoasi. Niin lähdin Turkuun opiskelemaan vanhempieni toiveiden mukaan lääkäriksi.

Kokonaan Laitinen ei teatteria jättänyt, vaan hän oli perustamassa Turun ylioppilasteatteria syksyllä 1959 ja näytteli usean vuoden ajan, kunnes teatteri jäi opintojen edetessä.

- Valmistuin kirurgiksi ja lähdin erikoistumaan fysiatriksi Helsinkiin. Siellä näin ensi kertaa akupunktiohoitoa, kun Työterveyslaitoksella vieraili japanilainen asiantuntija.

Kiinassa Laitinen vietti kolme kuukautta 1978 akupunktiokurssilla. - Vakuutuin sen tehosta ja hyvistä puolista. Olin ensimmäisiä, jotka käyttivät sitä Suomessa.

- Vaikka monet lääkärit suhtautuivat akupunktioon kielteisesti ja pelkäsivät puoskarointia, niin silloisen Lääkintöhallituksen pääjohtaja Leo Noro lähetti 1975 paimenkirjeen, jossa akupunktio määriteltiin lääketiedettä täydentäväksi hoidoksi.

Kuntoutus on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana huomattavasti monipuolisemmaksi. Lääkinnällisen kuntoutuksen ohella voidaan puhua myös sosiaalisesta ja pitkäaikaistyöttömien kuntoutuksesta.

- Aloitin kuntoutuksen ostopalvelujen käytön Turun terveystoimessa. Silloin jouduin silmätikuksi, kun väitin sen tulevan halvemmaksi kuin omien palvelujen tuottamisen. Pari helsinkiläistä professoria pyydettiin tarkastamaan laskelmani, ja niin kävi, että olin laskenut oikein.

Siirryttyään eläkkeelle Laitinen kertoo pudonneensa tyhjän päälle, kun kukaan ei enää tarvinnut.

- Tarvitsin käsilleni jotain tekemistä. Kun laulutaito ei riittänyt kuin omaksi tarpeeksi, niin ryhdyin maalaamaan. Luen edelleen hyvin paljon ja neljä vuosikymmentä olen kirjoittanut ahkerasti. Viimeisen puolentoista vuoden aikana kirjoittaminen on jäänyt taka-alalle ja kädessä on viihtynyt paremmin pensseli.

Neljän lapsen isä ja kuuden lapsen isoisä viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä.

TIMO MOBERG

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.